понеділок, 29 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Прослуховування у Залужного: Факти, версії та що буде далі Поряд із питанням «хто?» важливе питання «навіщо?». Різні версії говорять про різних замовників, але припускають одну мету – дізнатися про таємниці Залужного. Однак це не єдиний можливий мотив

Про виявлення пристрою прослуховування в кабінеті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного стало відомо ввечері в неділю, 17 грудня.

Сума фактів

Цю новину практично одночасно і незалежно один від одного повідомили екс-нардеп Борислав Береза (о 20:00) та агентство «РБК-Україна» (о 20:05). Незабаром (о 20:45) про те саме розповіла «Українська правда». Замовчувати подію вже не було сенсу, і о 22:00 з’явилася офіційна інформація: СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення технічного пристрою в одному з потенційних місць дислокації Залужного.

Втім, повідомлення всіх цих джерел суттєво відрізняються у деталях та акцентах. Так, СБУ явно прагне понизити значущість події. У повідомленні СБУ наголошено, що «техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а у одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватися ним для роботи». Крім того, ще не встигнувши провести експертизу, СБУ поспішила запевнити, що «виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено».

Повідомлення СБУ створює враження, що загроза прослуховування кимось Залужного була мінімальною. Мовляв, «пристрій у неробочому стані» був у якомусь приміщенні, яке лише гіпотетично «могло в майбутньому використовуватися» Залужним. Але повідомлення інших джерел свідчать, що справа серйозніша.

Так, агентство «РБК-Україна» послалося на своє «джерело у військових колах», яке повідомило, що пристрої зчитування інформації були виявлені в неділю «при підготовці приміщення до роботи». Тобто приміщення готували до переїзду туди Залужного і виявили там жучок. Про те ж розповіла «Українська правда», також посилаючись на свої «джерела у військових колах». Ці джерела «підтвердили, що пристрій знайшли у неділю під час перевірки. Це мав бути новий кабінет головнокомандувача, який перевіряли перед переїздом. Крім того, пристрої для прослуховування знайшли у його співробітників».

Про те, що жучки знайшли не лише у Залужного, першим повідомив Береза. На відміну від «РБК-Україна» та «Української правди», він послався не на «джерела у військових колах», а на «добрих людей з однієї зі спецслужб України». За словами цих добрих людей, пристрої прослуховування були виявлені в неділю «в кабінеті головкома і в кабінеті його помічників». Причому вони були виявлені «при щоденній перевірці» – це означає, що вони були встановлені не колись давно, а після суботньої перевірки.

Ймовірно, слідчо-оперативна група зможе встановити коло осіб, які мали доступ до цих кабінетів протягом доби між суботньою та недільною перевірками приміщень. Тобто ця справа не безнадійна: СБУ має шанси знайти власників жучків, якщо вона, звісно, захоче їх знайти.

Пізно ввечері 17 грудня (23:03) сайт censor.net, посилаючись на свої «джерела, близькі до спецслужб», поділився уточненою інформацією. «Під робочим столом в одному з кабінетів, яким користується головнокомандувач ЗСУ Залужний, під час підготовки до переміщення на нове місце розташування був виявлений мікрофон прослуховуючого пристрою, — повідомив censor.net. — Після виявлення мікрофону був проведений огляд і в інших приміщеннях штабу. За даними джерел, мікрофон був також виявлений у кабінеті особистого помічника Залужного — Костянтина Бушуєва. Наразі СБУ проводить слідчі діі. Увесь персонал, який мав доступ до кабінетів штабу, проходить поліграф».

Вранці в понеділок, 18 грудня, Береза повідомив, що пристрій прослуховування був виявлений також і у заступника головнокомандувача ЗСУ Михайла Забродського, який, як підкреслює Береза, «безпосередньо веде переговори з нашими західними партнерами щодо тих чи інших операцій».

Незабаром уже і Генштаб ЗСУ офіційно підтвердив, що 17 грудня «під час планової перевірки приміщень в одному з місць дислокації було виявлено елементи обладнання для зняття інформації. Пристрої для прослуховування були встановлені у кабінетах, призначених для роботи головнокомандувача ЗСУ та працівників апарату забезпечення його діяльності».

А СБУ, як ми пам’ятаємо, повідомила лише про одного жучка – «в одному з потенційних місць дислокації Залужного». Це вкотре доводить прагнення СБУ зменшити значущість події. Навіщо це СБУ? Тут уже доводиться переходити від фактів до версій.

Сума версій

Можна висунути цілу низку версій, хто і навіщо встановив жучки у Залужного. Почнемо із запитання «хто?». Тут можливі, як мінімум, три варіанти відповіді.

По-перше, очевидним є можливий інтерес ворога. Якщо жучки встановлені ворожими агентами, які працюють на ФСБ або на головне управління генштабу ЗС РФ, це насправді грандіозний скандал. Якщо до кабінетів Залужного та його помічників мають доступ російські агенти, то вчора вони встановили жучки, а завтра організують замах. Нещодавно вже була моторошна новина про отруєння дружини начальника ГУР МО Кирила Буданова (з початку великої війни вона проживає в його кабінеті) та кількох співробітників ГУР МО. Звісно, це може викликати у західних партнерів України питання щодо нашої здатності забезпечити елементарну безпеку свого військового керівництва. У такому разі зрозуміле бажання СБУ зам’яти цей скандал.

По-друге, можна припустити і прослуховування на користь західних партнерів. Зрештою ми отримуємо від Заходу величезні обсяги військової допомоги, а серед відвідувачів кабінету Залужного можуть бути й такі українські діячі, яким західні розвідки не цілком довіряють. Якби знайшлися підтвердження цієї версії, то й у цьому разі СБУ, мабуть, довелося б зам’яти скандал.

По-третє, можливий також інтерес Банкової. Політичні ревнощі ОП до Залужного вже загальновідомі. Тому навряд чи когось здивує бажання Банкової бути в курсі того, які обговорюються теми в кабінетах Залужного та його найближчих соратників. Звісно ж, у цьому разі СБУ абсолютно точно має намагатися зам’яти скандал, особливо якщо це її жучки.

Поряд із питанням «хто?» важливе питання «навіщо?». Три версії, перераховані вище, говорять про різних замовників, але припускають у них одну й ту саму мету – дізнатися таємниці Залужного. Проте це не єдиний можливий мотив.

Щойно стало відомо про виявлення жучків у головкома, у соцмережах одразу ж з’явилися коментарі про те, що це лише перший етап провокації проти Залужного. А на наступному етапі в інтернет буде вкинуто діпфейки, створені за допомогою штучного інтелекту. На «плівках», нібито записаних у кабінеті Залужного, звучатимуть розмови, які максимально скомпрометують та дискредитують головнокомандувача ЗСУ.

На користь цієї версії свідчать дивні подробиці з повідомлення СБУ про те, що жучок «у неробочому стані». Йому й не треба бути в робочому стані, якщо його завдання переконати українське суспільство в тому, що кабінет Залужного цілком може прослуховуватися. А після цього можна запускати в медіапростір будь-які діпфейки.

Кому можуть знадобитися такі ІПСО (інформаційно-психологічні операції)? Тут знову доводиться обирати між російськими спецслужбами та Банковою.

Міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm, коментуючи новину від «РБК Україна», попередило: «Стежте за руками. Після такого «інсайду», ймовірно, підуть ІПСОшки одна за одною. Зараз вкидатимуть купу «плівок» і монтажів, щоб хоч якось дискредитувати головнокомандувача ЗСУ, причому ІПСОшити будуть як росіяни, так і фрики, типу Безуглої». Про те ж саме, тільки спокійнішим тоном, InformNapalm попередив свою англомовну аудиторію: «Вважаємо, що інформація про «виявлене прослуховування в кабінеті» головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного є першим кроком на шляху підвищення достовірності подальших ІПСО. За цим етапом може бути серія фейкових новин і сфабрикованих записів».

Перспективи розслідування

Через велику кількість версій логічно припустити, що СБУ не знайде замовника. Або навіть якщо знайде, то в неї, швидше за все, будуть вагомі мотиви триматимуть усе в секреті.

Але тут Банкова потрапила до пастки, яку сама собі викопала. Вже кілька місяців українці спостерігають загострені відносини між Офісом президента та військовим керівництвом. Тому, якщо не буде озвучено жодних офіційних висновків про замовників прослуховування Залужного та його співробітників, то суспільство утвердиться у підозрах про те, що замовником є Банкова.

Звісно, можна сподіватися, що суспільство забуде про цю історію. І СБУ, власне, саме до цього підштовхує, навіюючи думку про незначущість скандалу.

Але Банкова та СБУ не контролюють ситуацію. Це чітко показали вже перші витоки інформації одразу кількома каналами – від військових і від спецслужб.

Логічно припустити, що військові не зацікавлені в тому, щоб скандал був зам’ятий. Вони хотіли б убезпечитись від повторних спроб. І якщо жучки – це ініціатива Банкової, то військові, мабуть, мають способи забезпечити медіа деякими доказами.

І Банкова, схоже, почала готувати громадську думку до того, що жучки у Залужного – це чи не стандартна практика. Цю ідею просуває в маси Ганна Маляр, яка була заступником Олексія Резнікова на посаді міністра оборони і, як і раніше, близька до ОП.

«Трошки відкрию специфіку роботи на відповідальних державних посадах. Там немає презумпції довіри, як у шлюбі. Тому працівники спеціальних служб зобов‘язані пильнувати за тим, щоб посадовець не завдавав шкоди державній безпеці. Наприклад, на носіях державноі таємниці є серйозні обмеження навіть щодо спілкування. Так, є категорія осіб, з якими не можна без офіційного дозволу та інструктажу комунікувати. І робота на високих посадах – це апріорі робота під постійним наглядом, бо це питання державної безпеки», – повідомила вона у ніч проти 18 грудня.

Тобто Маляр прямим текстом сказала, що на посаді головнокомандувача ЗСУ можна працювати лише під ковпаком СБУ. Напевно, багато хто вважатиме таку заяву явкою з повинною. Але це не головне. Головне, які висновки з цієї історії зроблять для себе дві аудиторії: українське суспільство та західні партнери України.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим