субота, 27 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Колишній офіцер російського ГРУ втік до Нідерландів, щоб свідчити у Гаазі. ВІДЕО Ігор Саліков написав явку з повинною на ім'я прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана

Офіцер російського ГРУ, який займав відповідальні посади, прилетів в нідерландський аеропорт Схіпхол (Амстердам), щоб надалі запросити політичний притулок і дати свідчення про воєнні злочини Росії проти України в Міжнародному кримінальному суді (МКС) Гааги. Про це повідомив російський правозахисний проєкт Gulagu.net у понеділок, 18 грудня.

Вказано, що ексофіцер військової розвідки (ГРУ) міноборони РФ Ігор Саліков прилетів до Нідерландів рейсом KL 598 з Кейптауна (ПАР).

Раніше він був начальником 4 відділу спеціальних операцій так званої Генпрокуратури ДНР. Таким чином Саліков брав участь у бойових діях і спецопераціях РФ на сході України в 2014-2015 рр. У 2017 році Саліков працював старшим інструктором «ЧВК Вагнер» у Сирії. У лютому 2022 року він командував одним із підрозділів «ЧВК Редут» міноборони РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну.

10 грудня 2023 року Саліков написав явку з повинною на ім’я прокурора МКС Каріма Хана та голови МКС Петра Хофманського, яку передав до Gulagu.net для доставки до Гааги. 13 грудня засновник Gulagu.net Володимир Осєчкін прилетів до Амстердама та зареєстрував у системі документообігу МКС три аркуші явки з повинною Салікова І.Р.

Володимир Осєчкін також звернувся до керівництва МКС з клопотанням про забезпечення заходів безпеки Ігоря Салікова – важливого свідка, який з літа 2023 року по відеоконференцзв’язку давав свідчення прокурорам Офісу Генерального прокурора України та чекав на запрошення на допит до слідчих МКС.

Щоб запобігти переслідуванню з боку російських спецслужб і розправі, Саліков прийняв рішення прилетіти в Гаагу (Нідерланди) і запросити політичного притулку. При цьому він не сподівається на імунітет від кримінального переслідування з боку МКС. У цій частині Саліков готовий відповідати за співучасть в агресії проти України і глибоко кається у тому, що брав у цьому участь.

Після евакуації з Росії за останні шість місяців Саліков написав книгу «Ні війні!» про події 2014-2015 та 2022 років, зараз він пише другу книгу «Вагнер: Армія Кремля», щоб простими словами розповісти світові про те, що сталося, і допомогти спільними зусиллями припинити війну.

На Ютуб-каналі опубліковане кількагодинне інтерв’ю Осєчкіна із Саліковим.


Наша Рада
Поділіться цим