субота, 27 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Росія планує оточення Харкова – ЗМІ У росіян є ідея зробити Харків вітриною того, що вони «вміють воювати цивілізовано», стверджують джерела.

Керівництво країни-агрессора Росії планує масовий набір до армії та готується до прихованої мобілізації, ймовірно, задля дій по оточенню міста Харків. Про це у п’ятницю, 22 березня, повідомило видання Верстка з посиланням на чотири джерела в адміністрації президента РФ, регіональних урядах, а також високопосадовця міноборони.

«До лав російської армії найближчим часом планують набрати щонайменше 300 тисяч людей. Всі вони повинні будуть вирушити воювати з Україною», – йдеться у повідомленні.

Стверджується, що на бої під Харковом відправлятимуть тих, хто зараз прикриває кордони РФ під Бєлгородом та Курськом. Їх змінять резервісти та строковики, яких менш ніж за місяць демобілізують. Останніх на підписання контракту «уламуватимуть всіма способами».

Як зазначає видання, це пов’язано з тим, що темпи набору добровольців у Росії значно знизилися: за словами одного зі співробітників по найму контрактників, з осені темпи впали в 20 разів – з 500-600 чоловік на добу до 20-30.

«Активність знижується глобально», – казав один із співрозмовників.

Саме тому одним призовом резервістів та колишніх строковиків «справа може не обмежитися». Зокрема, в Москві оборонні підприємства та бюджетні організації почали активно оформлювати броні для співробітників, а у військкоматах відновлюють роботу юристи та психологи, яких залучали до мобілізації восени 2022 року. Офіційно все це робиться нібито в рамках підготовки до планового весняного призову, проте джерела видання називають такі дії «мобілізацією 2.0».

«Наступний за планом – Харків зі збереженням міста. А це можливо лише у разі оточення. Бракує 300 тисяч рил. Тому все вже готове до мобілізації 2.0», – сказало джерело у внутрішньополітичному блоці адміністрації президента РФ.

Він запевнив, що Харків «ніхто не хоче перетворювати на другий Маріуполь», навпаки – є ідея зробити його вітриною того, що «росіяни вміють воювати цивілізовано».

«Ми туди, до Харкова, вже і їдемо. Грубо кажучи, в район Сватово. Наших туди вже вдруге ротують», – розповів виданню один з офіцерів ВДВ РФ.

Раніше у п’ятницю стало відомо, що Росія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч військових. Новий наступ ворог може почати влітку. Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Нагадаємо, до кінця 2024 року в Росії планується формування двох армій і 30 з’єднань, з них 14 дивізій і 16 бригад.

Тим часом прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що немає потреби мобілізувати 500 тисяч українців, враховуючи ротації, які відбуваються на лінії фронту.


Наша Рада
Поділіться цим