п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Війна конспірологій: Як змусити росіян жити у страху Роспропаганда роками створювала та впроваджувала у суспільну свідомість теорії змов. Власне, ними путін обґрунтовував і напад на Україну. Та чим далі затягується розпочата ним війна, тим ефективніше можна боротися з кремлівською конспірологією її ж методами

Усі теорії змови базуються на трьох «китах» – страху, заздрощах і невігластві. Якщо в «океані» громадської думки плаває хоча б один із цих «китів», там обов’язково матимуть популярність змовницькі ідеї. Прикладом стали антивакцинаторські рухи. А от масовість поширення ідей залежить від кількох факторів – наявності медійних платформ (соцмережі стали знахідкою для конспірологів), боязні громадян втратити свій рівень добробуту внаслідок економічної кризи і потужності зовнішнього бомбардування страхами. У росії, яка багато років веде гібридну війну проти України та Заходу, наловчилися грати на цих факторах. Однак поразки запутінців не лише на фронті, а й в глобальній геополітиці, передбачуваність їхньої реакції, дають змогу за допомогою конспірології підривати рашистів зсередини.

Що насправді викрив путч «рейхсбюргерів»

Днями Німеччиною прокотилася хвиля облав та арештів путчистів, які готували державний переворот. Арештували 25 осіб, загалом кількість підозрюваних понад півсотні. Це досить різношерста публіка, котру, окрім несприйняття нинішнього демократичного ладу, об’єднує впевненість у змові еліт проти Німеччини. Після того, коли оприлюднили імена головних підозрюваних, як от на рік старший за путіна Генріх ХІІІ принц Ройсс і колишня депутатка Бундестагу від правої партії AfD («Альтернатива для Німеччини»), а нині суддя в Берліні Брігіт Малсак-Вінкеманн, популярним стало припущення, що історію з путчем вигадали. Надто маргінальними виявилися заколотники. Проте не варто поспішати з висновками, адже рухи, схожі до викритих «рейхсбюргерів», існують у багатьох країнах. А штурм Капітолію прихильниками Дональда Трампа 6 січня 2021 року доводить, що за певних умов маргінальні групи, серед яких вистачає фанатиків, здатні до радикальних дій.

Рух «рейхсбюргерів» (Reichsbürgerbewegung), до якого належать змовники, не має спільного центру управління. Окрім притаманних більшості ультраправих крайнього націоналізму, расизму і ксенофобії, його прихильників єднає конспірологічна теорія про те, що Першу світову війну розпочали масони і фінансові воротили, а після падіння Германської імперії, або Другого Рейху, вороги Німеччини робили і далі роблять все задля ослаблення її суверенітету. Тому потрібно знищити сучасну ФРН і відновити державу на зразок Германської імперії. Це не просто маячня божевільних чи ностальгія за давно минулим, кожен «рейхсбюргер» здатний зробити внесок у спільну справу хоча б тим, що не визнаватиме існуючий суспільно-політичний устрій. Так, прихильники руху вважають себе підданими Другого Рейху. Проте і від паспортів ФРН завбачливо не відмовляються.

Ідеологічно подібні рухи були і є в багатьох країнах. Після розпаду Югославії й досі залишилися люди, які називають себе громадянами зниклої держави. У нинішній росії існує рух «громадян СРСР», або «Союзу слов’янських сил Русі». У серпні цього року мінюст країни-агресорки вніс його до переліку екстремістських організацій. Заборонена вона ще з 2019-го. Її ватажок, самопроголошений «президент СРСР» і колишній стоматолог Сергій Тараскін засуджений до 8 років ув’язнення. Уявіть: у нинішній росії, де народ безмовствує, цей Тараскін видавав укази і накази військовим, вербував прихильників у військових частинах! Як бачимо, своїх конспірологів, чиї ідеї не вкладаються в рамки кремлівських наративів, у росії жорстоко переслідують. А от чужих – підтримують. Так, серед затриманих у Німеччині змовників росіянка і чоловік, який контактував з представниками рф. Посольство держави-терористки зв’язки з затриманими щодо підготовки путчу заперечує. Хто б сумнівався. Але пильні німецькі слідчі, вочевидь, знайдуть вагомі докази таких зв’язків.

У контексті німецьких подій фігурує й рух QAnon, прихильниками якого називають окремих путчистів. Він популярний серед трампістів, і, як бачимо, ця химерна ідеологія перекочувала вже й до Європи. Вона дуже проста: існує світова змова «глибинної держави», представники якої не лише встановили свій порядок, але й створили та покривають мережу сатаністів-педофілів. Позитивним героєм для прихильників QAnon в Америці є Дональд Трамп, а у світі – його однодумець путін. Коли рух набув популярності за океаном, існували припущення, що до його поширення доклалася Москва. З початком масштабного вторгнення росії в Україну через мережу QAnon ретранслювалися російські фейки про біолабораторії.

Протягом десятиліть росія підживлювала у нас кілька змовницьких теорій. Перша: коли Верховна Рада приймала Конституцію, думка всього народу не враховувалася, а документ депутати проголосували від імені народу. Тому потрібна нова Конституція, затверджена на всенародному референдумі. Відгалуження від цієї теорії – в Україні має бути народовладдя, тобто всі важливі рішення мають прийматися на референдумі. Не будемо тут нагадувати, як цю думку проштовхували окремі представники діючої влади. Інша тема – федералізація країни. Нею підмінялася необхідність децентралізації за європейським зразком. Цю тему активно качали не лише в «Українському виборі» Віктора Медведчука, але й у так званому русі «реєстраторів громад». Вони реєстрували територіальні громади як начебто альтернативу існуючим. Від зареєстрованих громад намагалися сформувати «органи влади», а також мали намір «реалізовувати право власності територіальної громади на землю, надра, рухоме і не рухоме майно». Антидержавна діяльність реєстраторів була очевидною, але припинилася вона не так завдяки ефективній діяльності спецслужб, як після успіхів реальної децентралізації.

Були й інші конспірологічні теорії, суть яких зводилася навіть до містичних тверджень. Приміром, якщо поміняти місцями кольори державного стягу, відразу українці заживуть заможно і безтурботно. Сенс таких теорій простий: внести у голови громадян сум’яття і недовіру до влади, а разом з цим – розкол.

Не будемо перераховувати десятки конспірологічних теорій, які росія успішно вкидала в українське суспільство до масштабного вторгнення. Згадаємо лише кілька: «влада заробляє на війні, тому немає миру», «Україна дарма прийняла зміни в Конституцію стосовно руху до НАТО, в разі війни Захід повернеться до нас спиною», «в Україні зовнішнє управління» і так далі. А після 24 лютого кількість змовницьких вкидань зросла в рази. Війна покращила стан інформаційної гігієни українців, проте і досі серед наших співгромадян знаходять чутливий відгук російські фейки про буцімто торгівлю електрикою з Європою на тлі блекауту, про начебто вичерпання зброї для поставок в Україну, про якісь секретні переговори Америки з росією за нашою спиною тощо. Все це не підтверджується, але конспірологам і не потрібна правда, сенс їхньої діяльності – підтримувати у суспільстві страх, заздрощі і невігластво.

Як змусити росіян жити у страху

Останнім часом росіяни почали отримувати у відповідь болючі конспірологічні удари. Як повідомили Daily Mail та New York Post з посиланням на один з російських телеграм-каналів, путін в одній зі своїх резиденцій упав зі сходів, травмував куприк і «мимоволі випорожнився». Диктатора підняли, помили і віддали лікарям. Цю історію привели на доказ того, що путін хворий на рак кишково-шлункового тракту. І заодно згадали про валізку для фекалій, яку носять за пристарілим хазяїном кремля. Чи мала місце ця історія? Суть конспірології не в правді, а у тому, скільки людей прийме її на віру.

Інша, не менш ударна теорія змови, – оточення путіна готується до евакуації з росії у випадку масових протестів. Інсайдерську інформацію повідомив Аббас Галлямов, колишній спічрайтер кремля. Буцімто розроблено проект «Ноїв ковчег» – релокація вищого керівництва рф за кордон. Хотіли спочатку до Китаю, але китайці не люблять невдах, тому маршрут проклали в Латинську Америку. Куди після Другої світової втікали гітлерівці. До Венесуели або до Аргентини. Тут те саме, що й у випадку з падінням путіна зі сходів: люди, які клюють на конспірологічні теорії, отримали тему для обговорення у соцмережах і на кухнях.

Це лише два приклади того, як можна бити пропагандистів їхньою ж зброєю. Російське суспільство архаїчне, в подібному середовищі, де обмаль людей з критичним мисленням, теорії змови чудово приживаються. Що і доводить путінська пропаганда. Тому кількість «убивчих» вкидань необхідно збільшити в рази, аби посіяти депресивні і панічні настрої. Пересічні запутінці мають боятися. Зеків-«вагнерівців», які повернуться і вбиватимуть та грабуватимуть (тим більше, що інциденти вже є – у Ростовській області затримали одного такого, який стріляв по поліцейських), «випадкових» пожеж у торгових центрах та на підприємствах далеко від лінії фронту (і такі інциденти стають все частішими), техногенних аварій, яких у росії помітно побільшало після вторгнення в Україну. Тобто боятися того, що війна вже прийшла до кожного із них. Як Божа кара. Їхній пристаркуватий диктатор помре або втече, а розгрібати їм. Страх не підштовхне росіян до бунту, але психологічний стан «сьогодні погано, а завтра буде ще гірше» посилюватиме неприйняття конспірології, якою годує росіян їхня пропаганда.

Скільки часу займе процес зміни одобрямсу на огиду? Біолабораторії вже не чіпляють, «нацисти» набридли, перемог у війні нема і не буде. Пропагандисти ще не вичерпали свої арсенали конспірологічних теорій, проте все частіше повторюються і не потрапляють навіть у свою цільову аудиторію. Як з брехнею про «анексію» українських територій Польщею. З цього всі лише кепкували. Або взяти бездоказові заяви про розповсюдження західної зброї за межі України. Навіть засідання Радбезу з цього питання росія збирала. Не вперше. І з тим же нульовим результатом.


Юрій Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим