субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Відступ послів: Чому США та Британія евакуюють дипломатів з України Ситуація, за якої дипломати США та Великої Британії відправляють додому родини та скорочують кількість персоналу в України, при тому що решта європейських держав наразі обмежується «стурбованістю», видається як мінімум дивною

Така ситуація породжує безліч гіпотез, з яких найбільш ймовірними видаються чотири.

«Таємне знання»

Гіпотеза полягає в тому, що військовій розвідці США та Сполученого Королівства відомі якісь подробиці стосовно скорого російського наступу. Чи то цей наступ буде настільки швидкий, що становитиме загрозу для української столиці вже за лічені години після свого початку, чи то, можливо, Росія спробує оголосити український повітряний простір «безпольотною зоною» за допомогою зенітно-ракетних комплексів великого радіусу дії, що сильно ускладнить термінову евакуацію співробітників дипломатичних установ із Києва. Відповідно, базуючись на подібній інформації, дипломатичні відомства США та Великої Британії поспішають скоротити кількість дипперсоналу. Ця гіпотеза, напевно, є найбільш тривожною для мільйонів українців, які, спостерігаючи за рухами дипломатів, і собі складають «тривожні валізи» та роздумують над подальшими діями у разі початку конфлікту.

Втім, на щастя, ця ж гіпотеза є найменш вірогідною. Оскільки як договірна база, так і практична співпраця держав-членів НАТО передбачає обмін розвідувальною інформацією. За сучасних умов цей обмін відбувається практично в режимі реального часу. І уявити собі ситуацію, за якої США та Велика Британія отримали інформацію про критичну загрозу для їхніх дипвідомств у Києві — але при тому свідомо приховують її від інших членів НАТО, практично неможливо. Така історія завдала би критичний удар по довірі всередині альянсу, і могла би спровокувати його руйнування не гірше за путінські «гарантії безпеки».

«Афганський досвід»

Гіркий досвід Афганістану, де військовим та дипломатам США довелося покидати країну буквально в останній момент і у відверто небезпечних умовах, відбився на підходах адміністрації Байдена. І тепер, за умов навіть найменшої небезпеки, Білий дім старається продемонструвати виборцям, що «вивчив урок», і події, що розгорталися в «зеленій зоні» Кабулу та, особливо, в тамтешньому аеропорту, більше ніколи не повторяться. При тому евакуація членів родин дипломатів та некритичного персоналу не є фатальною для роботи дипломатичних місій США.

Неприємності для обраних

Ймовірною є ситуація, за якої спецслужби США та Великої Британії отримали інформацію про можливі диверсії та теракти проти своїх дипломатичних установ в Україні. І тепер скорочують кількість осіб, яких потрібно охороняти, та посилюють охорону тих, хто залишається. Подібна гіпотеза пояснює, чому їхньому прикладу не поспішає слідувати решта держав-членів НАТО — оскільки безпосередньої загрози для них немає. Аргумент проти подібної гіпотези — це відсутність відповідних чуток в українському інформаційному просторі. Оскільки більш ніж ймовірно, що в разі потреби до охорони дипломатичних установ залучили б і українських правоохоронців. Втім, можна припустити, що все так і відбувається — при тому навіть вдається зберегти режим секретності.

Економічна атака на Росію

Четверта, і, можливо, найбільш вірогідна гіпотеза полягає в тому, що евакуюючи родини дипломатів та частину співробітників, Вашингтон та Лондон свідомо посилають сигнал світовій економічній спільноті. Сигнал про те, що навіть найбільш ризикованим інвесторам слід виходити з російських активів. І цей сигнал, судячи із сьогоднішньої паніки на російських біржах та нового сеансу падіння рубля, не залишається непоміченим. Подібний метод економічної війни можна було б тільки вітати, якби не той прикрий факт, що удари по російській економіці вкрай боляче рикошетять і по Україні.

Подібний список причин евакуації частини персоналу дипустанов можна продовжувати за рахунок дедалі більш конспірологічних версій. Втім, якими б не були справжні причини кроків Держдепу та Форін офісу, вони мало впливають на геополітичну позицію України. Громадянам якої слід сподіватися на краще — але бути готовими і до гіршого.


Тарас Паньо / Depo.ua
Поділіться цим