неділя, 28 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Обстріл України 2 січня: Росія виробила комбіновану тактику терору Очевидно, що росіяни готувалася до новорічних ракетних ударів наперед, причому це «заздалегідь» розтяглося на місяці

У ніч з 1 на 2 січня російські окупанти завдали чергового масованого комбінованого терористичного удару по Україні. Цей удар включав як застосування дронів-камікадзе Shahed-131/136, так і ракетної компоненти різного типу. Загалом у тактиці завдання масованих ударів починає проглядатися закономірність і системність.

Хронологія удару

Насамперед варто сказати про застосовані типи засобів ураження в ніч з 1 на 2 січня 2024 року та послідовність подій.

Як і минулого разу, російські окупаційні війська спочатку запускали дрони-камікадзе Shahed-131/136 – перша група стартувала близько 19:30. Усього було задіяно шість груп, 4-6 з яких прямували на Київ. Наліт на столицю дронів-камікадзе було нейтралізовано близько 03:45. Ворогом було задіяно 35 Shahed-131/136 – і всі вони були знищені.

Близько 02:00 злетіли перші борти стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-95МС із аеродрому Оленья. Додаткові борти підняли з аеродрому Енгельс. Близько 05:00 перші з Ту-95МС увійшли в Каспійський регіон для здійснення пусків ракет Х-101/555.

Перший пуск здійснено о 05:40, а перша ракета Х-101/555 увійшла в повітряний простір України близько 06:40 в Сумській області.

Загалом було задіяно ворогом 70 крилатих ракет Х-101/555 та 59 з них було знищено. У пусках брали участь 16 Ту-95МС. Тобто в середньому 4-5 ракет на борт.

У цей самий проміжок часу, з 06:20 до 06:30, ворог здійснив пуски ракет Х-59, а також обстріляв Харків за допомогою комплексів С-300.

Близько 07:30 з аеродрому Саваслейка злетіли перші перехоплювачі МІГ-31К. Перший пуск гіперзвукових ракет Х-47М2 «Кинджал» був зафіксований у проміжку між 07:40 та 07:50. Відомо про пуск 10 ракет Х-47М2 «Кинджал», з яких 10 було знищено, що є ще одним ляпасом ракеті, яка «не має аналогів у світі» та яку «неможливо перехопити».

Також повідомлялося про хибні цілі, що імітували балістичну траєкторію польоту і перші з 25 вересня 2023 року пуски КРМ «Калібр» у кількості трьох одиниць.

О 09:47 у Києві та Київській області пролунав відбій повітряної тривоги.

Розбір польотів

В ударах останніх днів, передноворічному терорі в ніч з 28 на 29 грудня, в новорічну ніч з 31 грудня 2023 року на 1 січня 2024-го і нинішньому післяноворічному терорі проглядається основна спільна риса. Практично всі ці терористичні атаки розпочиналися саме з нальотів дронів-камікадзе Shahed-131/136.

І це було головним побоюванням минулого року, коли відзначалося тривале незастосування ворогом крилатих ракет, але регулярний, системний характер нальотів Shahed-131/136.

Дрони-камікадзе застосовуються російськими окупантами не тільки як засіб ураження, але і як елемент, що розкриває та виснажує ППО, що розосереджує увагу за допомогою постійного маневрування у повітряному просторі.

При цьому РОВ так синхронізували пуски, траєкторії польотів і маршрути, щоб Shahed-131/136 залишалися в повітряному просторі (ПП) якнайдовше – максимально скорочуючи проміжок часу між знищенням останнього дрона-камікадзе та заходу в ПП перших ракет.

Крім того, цілком очікувано і те, що ракетні удари, що йдуть другою хвилею після Shahed-131/136, являють собою засоби ураження різної номенклатури. Це не тільки дозвукові крилаті ракети авіаційного базування, що є зараз найбільш масовою ракетною компонентою, а й супроводжуючі їх балістичні 9М723/9М728 ОТРК «Іскандер-М», аеробалістичні «Іскандер-К», гіперзвукові Х-47М2 «Кинджал», Х-22 32, а також допоміжні Х-59, протирадіолокаційні Х-31П та С-300.

Такі комбінації змушують засоби ППО застосовувати різні алгоритми перехоплення та з урахуванням спроб виснажити їх нальотами дронів-камікадзе, з мінімальним часовим проміжком для перезарядки, підвищує шанси прориву та завдання ударів.

Тобто російське командування відійшло від практики застосування уніфікованої номенклатури, як це було восени 2022-го, коли здебільшого удари завдавалися ракетами Х-101/555, які відігравали роль основного засобу ураження. Комбінований метод завдання ударів дозволяє не тільки розосереджувати ППО за алгоритмами перехоплення, але і створити сумарну масовість удару, що також підвищує ймовірність прориву.

Все це вказує на те, що РОВ виробили тактику, яку і надалі регулярно застосовуватимуть, починаючи терористичні удари з нальоту дронів-камікадзе та продовжуючи комбінацією різної номенклатури ракетного озброєння.

Слід зазначити, що станом на 2 січня 2024 року російські окупанти застосували всього три КРМБ «Калібр», які не використовувалися з 25 вересня 2023 року. Але це ніяк не пов’язано з тим, що у 2023 році російська чорноморська флотилія змушена була втекти з тимчасово окупованого півострова Крим до Новоросійська. Справа в тому, що дальність польоту «Калібрів» досягає і навіть перевищує 2 тис. км і окупанти можуть здійснювати їх пуски, не віддаляючись від умовно безпечної зони.

Цілком імовірно, що в міру настільки інтенсивного застосування Х-101/555 накопичений потенціал до 300 ракет станом на кінець грудня 2023 року в РОВ скоро вичерпається, а плани ударів розписані на кілька етапів – і тому саме КРМБ «Калібр» можуть стати завершальною фазою перед черговою накопичувальною паузою.

Висновки

Очевидно, що Росія готувалася до новорічних ракетних ударів наперед, причому це «заздалегідь» розтяглося на місяці. Накопичення боєкомплекту, розвідування найбільш «живучих» маршрутів для дронів-камікадзе, розрахунок необхідної номенклатури, боєкомплектів та синхронізація дій – усе це не формується і не розраховується «на коліні» за один день.

План новорічних терористичних атак виношувався росіянами як справжніми маніяками довго, детально та планомірно і послідовно реалізується саме зараз.

Ми давно знаємо, що воюємо проти варварів, основна мета яких – це вбивство, кровопролиття та геноцид. На жаль, не всі наші партнери до кінця розуміють звірину сутність російських окупантів і їм складно усвідомити, що для російського командування вбивство заради вбивства – це вже привід для багатомільйонних витрат та ретельної підготовки.

У світлі нинішніх обставин ще більш гострою стає проблематика посилення ППО України, а також розширення засобів, методів і тактики протидії ракетному терору РОВ. Але, як ми всі чудово розуміємо, це можливо лише за допомогою наших партнерів.


Олександр Коваленко / Обозреватель
Поділіться цим