четвер, 18 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Юрій Бутусов: Вперше у світовій історії знищено у бою ракетний крейсер На крейсері «Москва» було знищено цілий комплекс озброєння, який Росія не здатна відновити у найближчі роки. А кораблі такого класу вже не виробляються

Вперше в світовій історії потоплено у бою ракетний крейсер. Вперше у бою знищено найбільший флагманський корабель флоту РФ. Вперше бойовий корабель знищено ударом протикорабельної ракети, повністю виробленої в Україні.

Без всяких перебільшень — історична сенсаційна перемога України над російським флотом.

За даними Цензор.НЕТ, Україна за всі роки витратила на програму розробки та виробництва ПКР «Нептун» приблизно 93 мільйони доларів. Тепер залпом «Нептуна» знищено ракетний флагман Чорноморського флоту, на якому тримає свій штаб та свій прапор командувач ЧФ РФ, крейсер вартістю до 1 мільярда доларів.

14 квітня міністерство оборони РФ визнало, що ракетний крейсер «Москва», флагманський корабель Чорноморського флоту, найбільший бойовий корабель на Чорному морі, потонув внаслідок «вибуху боєкомплекту» та «пожежі, причини якої з’ясовуються». Екіпаж крейсера ніби-то вдалось врятувати, але детальної інформації про втрати МО РФ як завжди не оприлюднило. Штатний екіпаж становить понад 510 осіб.

Українське командування та держпідприємство КБ «Луч» оголосили, що російський крейсер було уражено двома новітніми протикорабельними ракетами «Нептун».

Джерела Цензор.НЕТ кажуть, що «Москва» була знищена пусками двох протикорабельних ракет «Нептун», які були здійснені з Одеської області з відстані приблизно в 130 км по російському ракетному крейсеру, який перебував у районі острова Зміїний. Саме тут з борту «Москви» здійснювалось керівництво морською блокадою узбережжя України російським флотом.

Крейсер» Москва» добре захищений від ракетної атаки, такі кораблі — одна з найскладніших цілей, саме через сильну ешелоновану оборону від атак з повітря. Ракетний комплекс крейсера на базі С-300 має боєкомплект з 68 ракет. Також крейсер прикритий зенітно-ракетними та зенітно-артилерійськими комплексами для ураження протикорабельних ракет з малої відстані. Крейсер оснащений системами радіоелектронної боротьби та протидії, системами постановки перешкод.

Проте пошукові радари двох «Нептунів» самостійно захопили ціль, система управління виокремила серед великих хвиль та перешкод справжній крейсер, і вони завдали смертельного удару.

Тобто активна система наведення разом з алгоритмами селекції цілі серед перешкод дозволили ракетам самостійно навестись та визначити собі точки удару.

Тобто українські інженери КБ «Луч» розробили свою унікальну технологію і поставили нашу державу серед 10 інших країн світу, які здатні виробляти свої власні протикорабельні ракети для ураження особливо захищених цілей.

Тепер Росія втратила корабель з найпотужнішим озброєнням для протиповітряної оборони можливої десантної операції на Чорному морі. Крейсер «Москва» типу «Слава» російські адмірали назвали «вбивцею американських авіаносців» через потужне ракетне озброєння далекої дії.

Невідомі втрати екіпажу – російське Мніоборони завжди їх приховує.

Зрозуміло одне — Росія зазнала важкої поразки, українці перемогли у бою.

Російський флот та протиповітряна оборона кораблів показали свою вразливість і виявились не здатні захистити навіть свого флагмана. Це потужний черговий удар по експорту російського озброєння та реклама українського ракетного виробництва.

«Москва», якби її здали на метал, важить як 250 танків, але основна вартість крейсера – це озброєння та електроніка. Знищений цілий комплекс озброєння, який Росія не здатна відновити у найближчі роки, кораблі такого класу в РФ вже не виробляються. Україна щодня показує усьому світу, як саме треба бити російську збродну армію та флот. Дякуємо, КБ «Луч», дякуємо ЗСУ.


Юрий Бутусов / Facebook
Поділіться цим