субота, 27 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Нова хвиля мобілізації в Україні: що відомо В Україні найближчим часом можуть оголосити додатковий призов до ЗСУ. Скільки потрібно мобілізувати людей?

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заговорив про посилення мобілізації в Україні. З таким проханням, за його словами, звертаються військові. Тоді глава держави зазначив, що спершу варто навести лад із військкоматами та ВЛК і лише потім піднімати це питання. Згодом рішення про додаткову хвилю призову підтримав секретар РНБО Олексій Данілов.

Те, що в Україні не вдасться оминути посилення мобілізації підтверджують і експерти. За їхньою інформацією, тільки «відповідно плану» до Нового року мають мобілізувати півмільйона людей.

Додатковий призов

Данілов запевнив, що попри заклик військового командування до президента дозволити мобілізувати більше людей, змін до мобілізації не відбудеться.  Проте не заперечив, що додатковий призов може відбутися.

«Так, військові звертаються, і буде, скоріше за все, додатковий призов, але це не значить, що це буде виходити за ті межі, які ми затвердили ще 24 лютого 2022 року. Мобілізація відбувається спокійно і ті обсяги, які потрібні для наших Збройних Сил, ніколи не перетинали ту позначку. Більш того, ми жодного місяця не виходили на ті показники, які затверджували. Військові бережуть наших військовослужбовців і вони призивають рівно стільки, скільки їм потрібно для виконання завдань», – сказав секретар РНБО.

Плановий режим

В той же час представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з оборони Федір Веніславський запевнив, що передумов для посилення мобілізації наразі немає.

«В Україні наразі якихось необхідних передумов для збільшення кількості військовозобов’язаних для їхньої мобілізації немає. Все відбувається у тому плановому режимі, як це відбувалося з перших днів війни», – сказав депутат в ефірі телемарафону.

Він зауважив, що в Україні і так оголошено загальну мобілізацію. Відповідно територіальні центри комплектування та соціальної підтримки вручають повістки тим військовозобов’язаним, чия військово-облікова спеціальність потрібна на передовій лінії чи на фронті.

Також, за його словами, ТЦК продовжують комплектувати військові підрозділи, які зазнали втрат, і формуються нові військові підрозділи для контрнаступу.

Скільки українців потрібно мобілізувати

Військовий експерт, екскомандир роти батальйону Айдар Євген Дикий також анонсує нову хвилю мобілізації найближчим часом. За його словами, зараз щомісяця мобілізують близько 10 тисяч українців. Така кількість покриває втрати, ротації тощо.

За словами Дикого, якби Україна почала мобілізацію одночасно з росіянами, то ситуація у нас була б краща. Але Київ тільки з грудня-січня розгорнув велику мобілізацію і до армії призвали тих людей, які зараз переважно здійснюють контрнаступ, каже експерт.

Дикий додає, що як тільки стане ясно, що Росія дійсно розпочинає велику хвилю мобілізації, треба відразу синхронно починати свою.

План Кремля

На посилення мобілізації в Україні дійсно може вплинути новий призов в РФ. Так, сьогодні видання ZN.UA, посилаючись на джерела у спецслужбах України, повідомило, що у Кремлі готуються до масштабної хвилі мобілізації. Зокрема, вже розробили відповідний указ російського диктатора Володимира Путіна, який він може підписати наприкінці вересня 2023 року.

Повідомляється, що дату підписання указу обрали не просто так. По-перше, у РФ вже пройде Єдиний день голосування і негативна реакція росіян на указ не вплине на їх підтримку кандидатів від Єдиної Росії. По-друге, очікується, що на момент підписання указу з відпусток та канікул повернеться більшість росіян.

В указі можуть також запропонувати громадянам, які знаходяться в інших країнах, повернутися до РФ протягом тижня після підписання документа Путіним і відслужити рік у ЗС РФ.


Кореспондент.net
Поділіться цим