п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Розум пішов за русскім кораблем: Що робити світу, якщо чутки про психічну хворобу Путіна підтвердяться Наразі західні спецслужби намагаються зрозуміти: чи то психічний стан російського президента справді критично погіршився, чи, можливо, він та його команда інсценують подібну ситуацію, аби налякати Захід «безумцем з ядерною кнопкою»

Впродовж останніх діб у західних ЗМІ циркулює прецікава інформація. Яка, якщо коротко, зводиться до того, що розвідувальна спільнота США глибоко стурбована душевним станом президента Росії Володимира Путіна. Оскільки поведінка російського президента, як на думку західних аналітиків, так і джерел інформації спецслужб в оточенні Путіна, впродовж останніх десяти-дванадцяти днів дає вагомі підстави думати про ймовірне важке психічне захворювання.

Власне, чутки про можливі психічні відхилення російського президента ходили давно — зокрема, з подачі французьких посадовців та дипломатів, які зіткнулися з різкою зміною комунікаційних звичок російського президента ще за два тижні до війни. Далі над оцінкою стану психічного здоровя російського президента розпочали роботу в ЦРУ та ФБР. А минулої неділі на цю тему почали висловлюватись вже й політики та посадовці у США. Зокрема, колишній посол в Росії Майкл Макфол написав, що Путін «змінився», виглядає «повністю відірваним від реальності» та «відмороженим» (unhinged). Колишній директор Національної розвідки Джим Клеппер, який є аналітиком з національної безпеки CNN, також назвав Путіна «відмороженим» і попередив: «Я турбуюся про його адекватне сприйняття дійсності».

На секретному брифінгу для законодавців США у понеділок ввечері Авріл Хейнс, директор національної розвідки, сказала, що розвідувальне співтовариство США не має належного уявлення про стан душі Путіна. Сенатор-республіканець з штату Айова Чак Грасслі, який був присутній на цьому брифінгу, підтвердив ЗМІ, що стан психічного здовоя Путіна обговорювався, але про деталі розповідати відмовився.

При тому далеко не всі в розвідувальній спільноті США впевнені саме у версії про психічне нездоровя Путіна. Оскільки зовсім не виключеним є варіант, за якого російський президент та його оточення в цьому випадку свідомо імітують та маніпулюють з метою залякати Захід образом «божевільного з пальцем на ядерній кнопці». Поводитися з яким слід максимально терпимо й обережно, очкільки ймовірність спровокувати початок ядерної війни є критично високою.

Тож зараз розвідка США отримала завдання максимально точно з’ясувати, чи рівень божевілля в голові російського президента залишився колишнім — просто Володимир Путін дав вихід тому, що носив у собі впродовж багатьох років — чи то справді сталося радикальне погіршення ситуації, і доведений до глибокого ментального колапсу російський президент здатен зараз на будь-який крок, включно з початком ядерної війни. В другому випадку Захід постане перед непростим вибором між швидким знищенням Володимира Путіна та фактичною капітуляцією перед Росією. Тож зараз спецслужби США мають перед собою непросту і нетривіальну проблему.

Втім, якими б не були результати їх розслідування, все це не надто міняє ситуацію з російським вторгненням до України. Без фізичного знищення окупаційних військ на території України жоден громадянин нашої держави не зможе почуватися у безпеці. Незалежно від висновків своїх розвідників, Захід не схоче воювати за Україну. Але й не зможе забрати зброю з рук українських вояків. Тож війна продовжується А крапку в історії з психічним здоров’ям Путіна крапку поставить історія. Чи куля.


Тарас Паньо / Depo.ua
Поділіться цим