п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віталий Кулик: Друге затримання Саакашвілі, коли буде третє? Сценарій щодо Міхо та його «майдану» передбачає не одну, а кілька дій з атрактом на Різдв’яні канікули

Правоохоронці вдруге затримали Міхаїла Саакашвілі. Цього разу затримали тихо, без надриву та зіткнень з протестуючими. Власне, так і мали б робити першого разу. Проте видно, що сценарій щодо Міхо та його «майдану» передбачає не одну, а кілька дій з атрактом на Різдв’яні канікули. Як кажуть, далі буде…

ГПУ стверджує, що слідчі дії закінчено і прокурори розпочали підготовку матеріалів до суду, який і визначить обрання запобіжного заходу. Таке засідання відбудеться в Печерському суді 11 грудня. У цей день спливають 72 години, коли у відповідності з нормами КПК його можуть утримувати під вартою.

Міхо інкримінують ч 2. статті 256 ККУ: «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності».

Вже є інформація, що сторона обвинувачення проситиме запобіжний захід для Саакашвілі у вигляді домашнього арешту із носінням електронного браслету.

Виглядає, що прокуратура та правоохоронці намагаються уникнути трешу і діють делікатно щодо особи самого Саакашвілі. Домашній арешт та браслет є зам’яким запобіжним заходом, як для фігуранта подібної справи. Якби до нього застосували надмірну силу, то це ще б більше погіршило імідж країни на Заході (хоча, куди вже більше?).

Генпрокурору Юрію Луценку дісталася «брудна робота», щодо доведення вини Саакашвілі. Навіть, якщо у ГПУ є докази того, що Міхо брав гроші у олігарха Курченка (таку ймовірність допускають навіть його колишні побратими по «міхомайдану»), в правосуддя відносно Саакашвілі не повірять. В цій справі важко відокремити законність від політичної доцільності. Навіть якщо межа там й існує, то довіри до законності у суспільства вже не має. І цей дефіцит сьогодні важко покрити.

У той же час, Міхо зацікавлений в переслідуванні, йому важливий процес тиску на нього. Саме так він здобуває прихільників та розширює коло учасників протестів. Втеча, переховування, голодування – все має працювати на образ «революціонера», який бореться з «антинародною владою «бариг». Міхо потрібно більше драйву та трешу.

Тому в той же день, як суд відпустить Саакашвілі під домашній арешт, Міхо з’явиться на своєму «майдані», очолить черговий «марш мільйонів», ініціюватиме збір підписів за імпічмент і т.п.

В шоу перетворяться і подальші судові засідання з розгляду справи проти Саакашвілі, бо його захистом стане політизація та контрзвинувачення влади в фальсифікації доказів.

Існує велика ймовірність того, що після другого затримання правоохоронцям доведеться знову розшукувати Саакашвілі і черговий раз затримувати. Бо це логіка шоу-політики, в якій перебуває Міхо. Більше драйву, більше трешу!


Віталій Кулик / site.ua
Поділіться цим