четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Звільнення Баканова та Венедіктової: Як команда Зеленського залишилась без людей Зеленського Ці кадрові рішення – спроба відповісти на реакцію Заходу на провальні реформи

Президент України Володимир Зеленський відсторонив від посади голову Офісу генпрокурора Ірину Венедіктову та усунув від виконання обов’язків голову Служби безпеки України Івана Баканова. Відповідні укази з’явилися на сайті Офісу президента у неділю, 17 липня, увечері.

Пізніше у своєму відеозверненні президент пояснив такі рішення тим, що велика кількість зрадників серед працівників органів прокуратури та СБУ, які залишилися на окупованій території та працюють на користь Росії, ставлять дуже серйозні запитання до голови СБУ і генпрокурора. Зеленський зазначив, що конкретні дії та будь-яка бездіяльність кожної посадової особи у сфері безпеки та у правоохоронних органах будуть оцінені: «Відповідна інспекція правоохоронних органів вже має перші результати й буде продовжуватися далі».

За його словами, на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. Понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти України.

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України», – заявив Зеленський.

Ці події – наслідок кількох факторів. По-перше, на Україну дуже тиснуть наші західні партнери, які хочуть результатів реформ.

Зрозуміло, що Венедіктова – це спроба відвернути увагу від теми САП. Адже всі західні партнери вимагають призначення прокурора САП. Конкурс на цю посаду – ще торішня історія. Проте наша влада категорично не хоче призначати людину на посаду…

Щодо Баканова, вже рік йдуть розмови, що він має йти у відставку, адже реформа СБУ повністю провалена. Ба більше, після багатьох подій останніх п’яти місяців, зрозуміло, що цілі напрямки роботи СБУ провалені.

Таким чином, з одного боку, ці кадрові рішення – спроба відповісти на реакцію Заходу на провальні реформи. Але якщо не доєднаються наші західні партнери, є побоювання, що, наприклад, замість Баканова в СБУ прийде набагато гірший (для країни) Василь Малюк (перший заступник голови СБУ, начальник так званого главку К).


Олексій Голобуцький / УНІАН
Поділіться цим