субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Елітна корупція ЗЕ, камбек Саакашвілі та фінські полуниці для Шмигаля Близькі друзі президента Зеленського ще більше заплутались у павутинні корупціі, однак президенту до цього нема жодного діла

Аби суспільство менше задавало питань, «де реформи» – влада реанімує Міхо Саакашвілі. Бо ж так легше говорити, чому обіцяних реформ нема і за рік. А поки Шмигаль радіє, що українські заробітчани сидітимуть удома да копійки – у Європі справжня конкуренція за наших. Їм готові оплачувати чартери і захист – аби фермери Британії і Фінляндії не втратили свій урожай.

Рябошапка викриває дружбу Баканова із Суркісами

Корупційні скандали в найближчому оточенні президента все більше розбивають будь-які надіі електорату ЗЕ-команди, що ось-ось і заживемо безбідно і без олігархів.

Поки президент Володимир Зеленський особисто просить депутатів ухвалити «антиколомойський» закон щодо «Приватбанку»  – клубок топ-корупціі уже обплутав найближче оточення президента.

Екс-генпрокурор Руслан Рябошапка публічно звинуватив керівника Служби безпеки України Івана Баканова у тому, що той свідомо допомагає братам Суркісам уникнути повідомлення про підозру за організацію мільярдної схеми щодо “Приватбанку”.

https://www.facebook.com/rouslan.riaboshapka/posts/3084686561592939

А самі Суркіси недавно відсудили у держави за «Приватбанк» аж 250 мільйонів доларів – гарна допомога собі коханим у часи пандемії коронавірусу і глибокої економічної кризи.

Руслан Рябошапка був одним із найближчих співробітників Зеленського в недавньому минулому та одним із найбільш інформованих в справі «Приватбанку» людей. Тобто добре знає про схеми в оточенні президента.

Однак сам Володимир Зеленський заплющує очі на загравання найближчого товариша із СБУ із Суркісами. Бо ж у “Слуг народу”, певно, більш престижно ходити на день народження до Суркісів гамузом, аніж виконувати свою головну виборчу обіцянку – безкомпромісно боротися із корупцією.

Якщо у Верховному суді ухвалять рішення на користь Суркіса і Коломойського по «Приватбанку», то якраз Баканову і особисто Зеленському – згадають усе.

Тим більше у ЗЕ-президента уже є перший негативний кейс. Із іще одним другом – очільником ОПУ Андрієм Єрмаком.

Не так давно депутат Слуги народу Гео Лерос і екс-радник Зеленського звинуватив у  торгівлі посадами молодшого брата очільника офісу президента України Дениса. Тільки от Зеленський попри автентичність запису фактично наділив Андрія Борисовича додатковими повноваженнями.

А справу, яку завело НАБУ на Дениса Єрмака – 23 квітня передали до Нацполіціі. Де вона має всі шанси почити у Бозі.

https://www.facebook.com/geo.ya.1/posts/2880937258610051

Воскресіння Саакашвілі

Ім’я колишнього президента Грузії Міхаїла Саакашвілі тривалий час асоціювалось в Україні із гучними скандалами про «бариг». А ще із проривом кордону в Шегинях, танцями із СБУ на даху і несподіваною активізацією на телеканалах групи Ріната Ахметова.

Але команда Володимира Зеленського вирішила воскресити Міхо і запропонувати йому посаду віце-прем’єр-міністра — індійське кіно та й годі.

Скандальний Саакашвілі обіцяє не потворювати помилку із Петром Порошенком – і припинити емоційні викривальні спічі про «крадіїв і баригво». Уже в оточенні Зеленського.

Однак уже можна мати велику упевненість, що ключової проблеми із кризою управління такі кадрові резерви вирішити не зможуть. Надто великі у Саакашвілі амбіції, надто проблемне у нинішнього президента найближче оточення – тому Володимиру Олександровичу, можливо, доведеться скористатися лайфхаками попередника – забирати паспорт і ловити спецназом СБУ грузинського гостя по дахам ресторанів.

Сааашвілі у розмові з пресою перед фракцією «Слуги народу» заявив, що Зеленський офіційно доручив йому зайнятися переговорами із МВФ. По факту – гарант прагне перекласти на чужі плечі не дуже успішні переговори і не псувати стосунки із Ігорем Коломойським та частиною однопартійців, які обслуговують інтереси олігарха з 1+1.

Воскресіння Сакашвілі свідчить про глибоку кризу жанру сценаристів 95 кварталу на чолі держави. Українська влада остаточно не хоче робити ніяких реформ – а просто хоче скористатися іменем президента Грузії (2004-2013) для меркантильних цілей.

Колись і в своїй державі Саакашвілі справді був успішний. Бо тоді для пострадянських країн складалися якнайкращі умови — до них був пік інтересу від західного світу. Команда Саакашвілі була підкріплена людьми глобального мислення типу Бендукідзе. Країни Заходу у 2004-2007 роках не знали ані епідемій, ані глибоких криз, ані проблем біженців із Сирії – тому щедро давали гроші на утілення сміливих реформ.

В Україні зразка 2020-го року немає нічого: ані коштів, ані реформаторів. Ще і російська війна на додачу.

Тому Міхаїла Саакашвілі прагнуть зробити «весільним генералом» – щоби на будь-який факап у нинішній владі зажди можна було сказати – у нас є реформатор, з нього і питайте.

За п’ять років в Україні Саакашвілі настільки підмочив собі репутацію, що вирішив скористатися першою ліпшою пропозиції роботи від «Слуг народу». Заради того, щоб бути затребуваним – він погодився на роль фігового листка в нашвидкоруч зібраному олігархічному уряді.

До того ж у багатьох свіжий у пам’яті епізод шоу з перетином кордону та перекриття Грушевського. Все це змушує ставитися до Саакашвілі з посмішкою. Серйозно його сприймати вже важко.

Шмигаль проти заробітчан

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на тижні дав інтерв’ю виданню «РБК-Україна», яке свідчить про одне. Можна чоловіка вивести із кочегарки Ахметова, але кочегарку із нього ніколи.

Чого тільки варті в часи кризи, епідемії і шестирічної війни заяви прем’єра: «Ми вже почали думати про розвиток економіки». А ще більше «втішили» людей, які на два місяці лишилися без заробітків пропозиції – піти повкладати асфальт на 6000 гривень у місяць.

Окремо показують повне нерозуміння Шмигалем, як насправді живуть українці, радощі про те, що 2 мільйони українських заробітчан, які щороку переказують по 12 мільярдів доларів чистої валюти додому – нарешті осядуть дома.

По факту людям запропонували лайт-трудовий табір. Де пропонують всіх пускати і нікого не випускати, довести середній клас до краю від безробіття та безгрошів’ я, а потім усіх відправити на низькокваліфіковані роботи по 6-8 тис грн на місяць.

Це у той час, коли Данія, Фінляндія уже стогнуть від того, що нема кому збирати урожай полуниць і готові вивозити наших працівників на сезонні роботи. У сусідній Румунії попри епідемію до Британії летять чартери сезонних працівників – які ідуть працювати на ферми із дотриманням усіх санітарних вимог.

Європейські фермери скаржаться, бо в супермаркетах бракує свіжих овочів і фруктів, бо зараз нестача у 70 тисяч робочих рук. На сумлінних українців у цьому плані є шалений попит від Польщі до Німеччини і Британії. Але ніт, літаки не літають. І уряд каже – сидіть удома.

До речі, поки український уряд продукує нісенітниці – про українців піклуються чужі. Так, фінські фермери офіційно попросили свій уряд організувати чартери в Україну – і перші 200 збирачів полуниці поїхали до Європи знову.

https://www.facebook.com/ruslan.anfilov/posts/2860491157361730
Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим