четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Олексій Голобуцький: Кремль виграє по всіх фронтах Володимир Зеленський не отримав жодних гарантій. Натомість його добряче підставили

Ситуація зі звільненням Цемаха насправді виглядає як успішна спецоперація Кремля проти Зеленського.

Цемах найпевніше повернеться до «ДНР». Прокурор Олег Пересада сьогодні: «Не виключено,  що він втече, буде переховуватись від слідства. Питання обміну політичне, не в моїй компетенції». Прокуратура заперечувала проти задоволення подання адвоката Цемаха, адже встановлено не всіх співучастників знищення пасажирського МН17.

Зараз офіційна позиція – «погоджуватись на будь-що, аби Кремль погодився повернути полонених».

Кремлю вдалось головне: поставити гуманізм проти нацбезпеки. І тепер просто треба заповнювати українцями в’язниці – а тоді нищити нашу нацбезпеку.

Так, виборець Зеленського від початку добре сприйняв відверто маніпуляційну і політично нереальну тезу «поверніть дітей мамам», особливо не заглиблюючись в контекст і умови. Але річ в тім, що з боку самих полонених не було легітимізовано позицію «будь-що заради волі». Більше того: були заяви, в тому числі письмові, що на поступки Кремлю заради їхнього звільнення йти недопустимо.

Тепер же Зеленський матиме, по-перше, як мінімум непорозуміння з державами, котрі беруть участь в міжнародному трибуналі щодо МН17: як це він допустив повернення ключового свідка до терористів?! Це навіть якщо вже зафіксовані свідчення Цемаха – повні і належно оформлені. Якщо ж ні – ситуація буде ще гіршою.

(При тому не забуваймо обставини міжнародного морського трибуналу щодо наших моряків: або Росія відпускає їх за рішенням трибуналу без жодних умов, або не відпускає – і отримує дуже жорсткі санкції, або підписує будь-які додаткові угоди з Україною щодо цих полонених – і жодних міжнародних санкцій вже не буде. Тобто, підпис України на будь-чому, де згадується наших моряків, звільняє Росію від покарання).

По-друге, опозиція, наскільки би нечисельною не була, почне активну дискредитаційну кампанію. Так, виборців, тим більше восени, цікавлять тарифи й ціни, а не питання нацбезпеки. Але ситуація надто зручна для гасел і скандальних заголовків. І це буде використане.

По-третє, жодні номінальні домовленості з Путіним не означають скасування інтриг Медведчука. Відповідно, жодні поступки Зеленського не означають гарантії повернення полонених. І тим більше не означають, що Медведчук дозволить приписати заслуги повернення полонених Зеленському. І затягуватиме ситуацію доти, доки це не дискредитує Зеленського і потрібній частині виборців не стане очевидно, що все вирішує саме Медведчук.

Тобто, Кремль виграє по всіх фронтах, Україна – програє і отримує постійну загрозу нацбезпеці, Зеленський не отримав жодних гарантій, натомість його добряче підставили.

Маємо констатувати дуже слабку підготовку питання з боку команди Зеленського. Вони не врахували ризиків, не оцінили брак ресурсів, не подбали про зовнішніх гарантів і гарантії, про додатковий тиск на Путіна – і отримали закономірний результат.


Олексій Голобуцький / Telegram
Поділіться цим