субота, 27 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Закон про мобілізацію: Чим новий проект кращий і гірший за старий Навряд чи хтось зараз дасть гарантії, що новий законопроект про мобілізацію набере у Верховній Раді 226 голосів у першому читанні

У вівторок, 6 лютого, розпочала роботу нова сесія Верховної Ради. Їй належить вирішити долю нового законопроекту про мобілізацію №10449. Представлятиме його в парламенті міністр оборони Рустем Умеров, співдоповідач — головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Новий проект внесено урядом 30 січня на заміну старому проекту №10378, який надійшов до парламенту 25 грудня та був відкликаний 11 січня. Відмінності нового проекту від старого є важливими для двох категорій громадян: для тих, хто вже воює; і тих, кого можуть мобілізувати. Тобто це торкається чи не кожної сім’ї.

Для тих, хто вже воює

Між відкликанням старого проекту та внесенням нового відбулася одна примітна подія. 21 січня було оприлюднено інтерв’ю президента України та верховного головнокомандувача ЗСУ Володимира Зеленського британському телеканалу Channel 4 News. Там він чітко висловив дві тези про мобілізацію.

Перша теза: мобілізація потрібна, щоб забезпечити демобілізацію тих, хто воює з початку повномасштабного вторгнення Росії. «Питання мобілізації… перш за все, це питання справедливості. Тому що є люди, які з першого дня на війні, — наголосив Зеленський. — Вони заслуговують на справедливість, що їх замінять інші».

Друга теза: «Я поки що не побачив достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати, що півмільйона потрібно мобілізувати». Нагадаємо, у грудні Зеленський повідомив, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та Генеральний штаб ЗСУ «запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч осіб».

Як узгоджуються ці дві тези — питання складне. Можна було припустити, що Зеленський таки хоче мобілізації, але не великої, а малої. Щоправда, тоді й справедливість вийде аналогічного розміру. Можливий інший варіант: пообіцяти справедливість, але не гарантувати її. І ось тепер виявляється, що у новий законопроект про мобілізацію закладено саме цю логіку.

Нагадаємо, який механізм запропонував старий законопроект.

У статтю 26 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» вводиться норма про те, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом (у тому числі мобілізовані, резервісти, особи офіцерського складу) або кадрову військову службу, звільняються із служби «у зв’язку з закінченням строку служби (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу) — у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців».

У статтю 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вводиться норма про те, що військовозобов’язані, які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені зі служби у запас, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення з військової служби.

У новому проекті все це лишилося, але з одним доповненням. Звільнення на підставі «безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців» вже не гарантовано. Тепер усе залежатиме від бажання Зеленського. «Звільнення з військової служби військовослужбовців, які набули право на звільнення зі служби за цією підставою, здійснюється у строки, визначені рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача», — записано у новому проекті.

Ця ідея вже зустріла негативні відгуки народних депутатів. Наприклад, Олексій Гончаренко з «Європейської солідарності» обурюється: «Нас усіх розвели і просто обдурили. Говорили про демобілізацію, а чітких термінів служби так і не прописали. Прописали, що це можливо, колись, напевно, як буде час. Тобто просто кинули і обдурили людей. Ви ж розумієте, що ніякої демобілізації через 36 місяців не буде. Ви і з мобілізацією отримаєте проблеми саме через те, що немає граничних термінів служби, Люди просто будуть розуміти, що це не почесна служба, а рабство. В такому вигляді за цей законопроект голосувати не буду».

Норма про те, що строки звільнення встановлюватиме Ставка, з’явилася, звісно, за бажанням Зеленського. І з’явилася вона саме тому, що Зеленський хоче цього року обійтися малою мобілізацією замість великої — не 500 тисяч нових солдатів, а 200-300 тисяч або менше. Швидше за все, цього не вистачить, щоб за рік (навесні 2025-го) відпустити на дембель усіх, хто відвоює три роки.

Але зараз Зеленському важливо задекларувати справедливість. А чи вона буде реалізована — це питання переноситься на потім, кудись у 2025 рік.

Для тих, кого можуть мобілізувати

У новому законопроекті реалізовано ще одне побажання Зеленського. Він озвучив його в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD 24 січня. «Є випадки, дуже неправильні, коли представники військкоматів ходили вулицями і шукали хлопців, які не приходили до військкоматів, — визнав він. — Тому я і попросив наших військових, коли вони готуватимуть цей законопроект, їх і депутатів, я попросив, щоб не було шансів ходити вулицями. Є сьогодні можливості застосування діджитал-формату тощо».

Тобто побажання зводиться до того, що потрібно прибрати некрасиву картинку на вулицях і перевести її в аналогічні методи в діджитал-форматі. І це реалізовано.

У новому проекті, на відміну від старого, вже немає вручення повістки про виклик до ТЦК представниками ТЦК або поліцейськими за місцем проживання (перебування) громадянина, за місцем роботи та у громадських місцях. Проте залишається можливість отримати повістку під розписку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста. У новому проекті, як і в старому, записано обов’язок громадян реєструвати електронний кабінет.

А якщо громадянин не зареєструє електронний кабінет? Чи зареєструє кабінет, але на повістку не відреагує?

Тоді обидва проекти, старий і новий, пропонують наділити Нацполіцію додатковими повноваженнями: здійснювати адміністративне затримання та доставку до ТЦК осіб за статтями 210 «Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку» та 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

А якщо ухилянт сховався і Нацполіція не може його знайти? У такому разі настає покарання — знову ж таки, у діджитал-форматі, як і просив Зеленський.

Новий проект, на відміну від старого, пропонує доповнити закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» новим розділом «Заходи впливу щодо громадян, які не виконують обов’язки, передбачені цим законом під час мобілізації».

Якщо Нацполіція протягом 15 днів не може затримати та доставити особу до ТЦК, тоді керівник ТЦК направляє цій особі в електронний кабінет або звичайною поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) вимогу про виконання ним своїх обов’язків. Вимога вважається врученою, щойно вона доставлена до електронного кабінету або в поштовому повідомленні проставлено відмітку про відмову особи отримати вимогу або про неможливість вручення вимоги особі з інших причин.

Коротше, сенс цієї процедури полягає в тому, щоб створити законну підставу для звернення до суду. А далі суд за позовом ТЦК присуджує особі три покарання: 1) обмеження у праві виїзду за межі України; 2) обмеження у праві керування транспортними засобами; 3) накладення арешту на кошти та інші цінності фізичної особи, які перебувають на рахунках та на зберіганні в банках тощо.

Звісно, з погляду ухилянта все це смішно. Він не збирається перетинати кордон; їздить тільки на таксі, у громадському транспорті чи ходить пішки; всі гроші, які були на банківських рахунках, зняв готівкою або переказав на рахунки родичів.

Тим не менш, він набуває нового статусу: визнаний судом ухилянт від військової служби. І якщо він таки зазнає перевірки документів, поліція матиме вагому підставу його затримати. Новий проект пропонує дати поліцейським право (у період дії воєнного стану) вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення ним військово-облікового документа разом з документом, що засвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться у документах.

У новому проекті, як і в старому, записано, що в період проведення мобілізації громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу представника ТЦК чи поліцейського. Під час перевірки документів представник ТЦК або поліцейський може здійснювати фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Тобто суть перевірки документів полягатиме саме в тому, щоб виявити ухилянтів за Єдиним держреєстром. Очевидно, з ними вже не гратимуться у виписування повісток, а одразу відвозитимуть до ТЦК.

Замість прогнозу

Звісно, це ще не остаточний варіант закону. Більше того, пам’ятаючи сумну долю старого проекту, не можна виключати, що новий проект зіткнеться з непереборними перешкодами. Насамперед навряд чи хтось зараз дасть гарантії, що цей закон набере 226 голосів у першому читанні. Хоча проект врахував два базові побажання Зеленського, залишається нез’ясованим головне питання: а чи потрібний йому цей закон взагалі.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим