неділя, 28 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Страшна помста: чому Росія активізувала ракетні атаки на Україну Після вибуху на Загорському механічному вояки армії-загарбника Росії, котрих і до того складно було вважати притомними, наче зірвалися з ланцюга

Російські повітряні атаки почастішали, гинуть мирні люди. Наприкінці тижня росіяни знову обстріляла нас ракетами, на Київ летіли Кинджали. Чи пов’язано зростання агресивності із вибухом у Сергієвому Посаді?

8 серпня стався вибух на території Загорського оптико-механічного заводу у російському Сергієвому Посаді. Він був настільки потужним, що у будинках у місті вибило шибки. Внаслідок вибуху постраждали щонайменше 52 особи, чотири або шість будівель (за різними даними — ред.) повністю зруйновані, ще 20 пошкоджено.

Вибух співпав із черговою атакою українських безпілотників на Підмосков’я. Проте у Слідчому Комітеті РФ очікувано заявили, що причина події не пов’язана з атакою БПЛА. За версією російської влади, потужність вибуху пояснюється детонацією складу піротехніки, що нібито був розташований у приміщенні заводу.

За словами губернатора Московської області Воробйова, незважаючи на назву, на підприємстві вже давно не виробляють оптику, а переважно випускають піротехніку. Та вочевидь це не є правдою. Щонайменше, цей завод продовжував до підриву виготовляти оптику для прицілів російських військових.

«Відмінусовали» таємне підприємство

Разом із тим видання Агентство стверджує, що завод брав участь у надсекретній військовій програмі РФ: з 2019 року там нібито розробляли російський стратегічний бомбардувальник-ракетоносець нового покоління під назвою Посланець за стелс-технологією (комплекс засобів зниження помітності бойових машин у радіолокаційному, інфрачервоному та інших областях спектру виявлення за допомогою спеціально розроблених геометричних форм та використання радіопоглинаючих матеріалів та покриттів, що помітно зменшує радіус виявлення і тим самим підвищує виживання бойової машини — ред.).

Аби відкинути звинувачення у продукуванні фейків, видання Агентство наводить держконтракт на «виконання складової частини дослідно-конструкторської роботи на тему шифр: «Посланник-1ОЕП/Л». Термін виконання контракту — 2027 рік, вартість робіт — 69 мільйонів рублів.

«Олександр Невзоров (відомий журналіст та блогер — ред.) звернув увагу на те, що «піротехнічні склади вибухають яскраво і весело, вибух неодмінно затяжний, що супроводжується викидами і звуком «вогневим розквітом» рознесених компонентів. «Загорський вибух» нічого спільного з «піротехнічним» не має», — нагадали автори YouTube-каналу Ходорковский.LIVE «по гарячих слідах» цього інциденту.

Patriot та занепокоєння

Після вибуху на Загорському механічному вояки армії-загарбника РФ, котрих і до того складно було вважати притомними, наче зірвалися з ланцюга: ракетні та дронові обстріли України йдуть нон-стопом. О 19:20 в четвер 10 серпня ворог випустив ракету Іскандер-К по цивільному обʼєкту в центрі Запоріжжя. Одна людина загинула, ще понад десяток постраждали, а до того у центрі міста ракетним обстрілом було зруйновано храм і будинки цивільних, теж загинули люди. Зранку 11 серпня по всій Україні оголошувалась повітряна тривога, у низці регіонів, зокрема у Києві та області, лунали вибухи. В Оболонському районі столиці виявили кілька місць падіння уламків ворожих ракет.

Та чи існує прямий зв’язок між вибухом у Сергієвому Посаді й цими обстрілами? На думку військового експерта Олександра Мусієнка, активізація обстрілів Запоріжжя може бути пов’язана з українським контрнаступом на півдні. Росіяни намагаються йому протидіяти, хоч і постійно кажуть, що він нібито провалився.

«Тут є два елементи. Перший — вони намагаються зривати нашу логістику на півдні. Другий — це деморалізація. Вони свідомо запускають ракети по цивільних об’єктах та місцях, намагаючись деморалізувати населення. Це порушує певну російську логіку, бо з одного боку вони кажуть, що український контрнаступ уже провалився, а з іншого боку завдають ударів, щоб йому завадити. Це означає, що наш контрнаступ триває», — сказав він у коментарі РБК-Україна.

Навіщо ж окупанти запустили Кинджал по Києву? Як зазначив експерт із міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Кучеріва Тарас Жовтенко у коментарі 24 каналу, цілком можливо, що загарбники хотіли поцілити по монументу Україна-мати, на котрому нещодавно встановили тризуб. Таку ж версію підтверджує і журналіст Денис Казанський. Попри це, ціллю могла бути і штаб-квартира СБУ — саме вона нещодавно взяла на себе відповідальність за результативні інциденти з російськими кораблями у Чорному морі.

Коментуючи варварські ракетні обстріли Запоріжжя та Києва, посол США в Україні Бріджит Брінк, заявила, що зневазі Росії до людського життя — не має меж.

«Росія продовжує свої невпинні й варварські напади на народ України — вчора вона вдарила по готелю в Запоріжжі, яким користуються колеги з ООН та партнери з USAID; сьогодні обстріляла ракетами Київ та інші українські міста. За минулу добу: 4 загиблих, понад 40 поранених, уламками пошкоджена дитяча лікарня. Зневага Росії до людського життя не має меж», — зазначила Брінк у соцмережі Х (колишній Твіттер).

Втім, американці не поспішають надати Україні зброю наступу — літаки F-16 та далекобійні ракети ATACMS, аби ЗСУ могли швидко завершити війну перемогою. Правда, після вказаних ракетних атак ми отримаємо давно обіцяні Німеччиною дві установки Patriot. Як вважають військові фахівці, вони доповнять «дві з половиною» аналогічні системи, що були надані нам раніше, і таким чином Україна матиме три повноцінних комплекси Patriot — що, звичайно, підвищує протиракетний захист.

Камбек війни

Та, окрім захисту, Україна намагається повернути війну назад до Росії — звідки вона й прийшла до нас.

«Польоти безпілотників у столиці (Москві — ред.) стають щоденним ритуалом, — пише YouTube-канал Ходорковський.LIVE 11 серпня. — Черговий БПЛА впав біля Карамишівської греблі та Мальовничого мосту. Інцидент потрапив у кадр трансляції чемпіонату Росії з веслування. Мер Москви Сергій Собянін заявив, що безпілотник був збитий силами ППО. У Міноборони уточнили, що апарат придушили засобами радіоелектронної боротьби. Мешканці повідомляли про звук вибуху у Красногорську, також очевидці помітили БПЛА у районі Новоризького шосе».

За інформацією каналу, у той же день вранці на якийсь час було зупинено роботу аеропорту Внуково.

«За даними ЗМІ, це сталося через безпілотник, помічений в Можайську. У Калузі згоріла електропідстанція. Декілька населених пунктів залишилося без електрики. Губернатор назвав причиною — влучення блискавки. Проте повітряний простір над містом було закрито приблизно на півгодини. Також про два збитих безпілотники повідомила влада Курської області. Спецоперація все ще триває за планом?», — риторично цікавляться автори каналу.


Кореспондент.net
Поділіться цим