четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Прощавай, російська зброє: Чому Путін терміново літав до Індії Давня дружба між Москвою та Делі дала тріщину. Закрити яку намагався сьогодні російський президент

Сьогодні Володимир Путін відвідав Делі. Це його друга мандрівка за час пандемії — попередній раз він їздив до Швейцарії на зустріч із Байденом. Що, напевно, свідчить про неабияку увагу, яку російський президент приділяє своїм стосункам з Індією.

Якщо вірити прес-релізам Кремля, Путін з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді підписали цілий пакет документів, які стосувалися і науки, і транспорту, і безпекового співробітництва, і чого завгодно іще. Але, якщо зважити на декларативний характер більшості із них — стає зрозуміло, що за допомогою цих угод намагалися просто підняти престиж візиту. Ну, і дещо замаскувати його реальні причини.

Перша — і найбільша з яких полягає в тому, що останнім часом стратегічне партнерство між Росією та Китаєм тільки наростає. Натомість наростає і протистояння між Індією та Китаєм — в першу чергу, на кордоні у Гімалаях, але також і в масі інших як геополітичних, так і економічних питань.

Така ситуація призвела до неминучого результату — Делі з дедалі більшою охотою бере участь у роботі QUAD — стратегічного чотиристороннього діалогу, покликаного скоротити вплив Китаю у регіоні Індійського та Тихого океанів. Куди, окрім Індії, входять Японія, Австралія та США. Заснований у 2007-му році, цей формат після приходу до влади Джо Байдена отримав друге дихання.

Натомість сформована іще в часи Радянського Союзу велика дружба між Москвою та Делі почала досить швидко розчинятися в повітрі. Ситуацію не покращили і низка скандалів, пов’язаних із невисокою якістю зброї, експортованої російським ВПК для індійської армії та флоту.

Власне, з цих скандалів сплив і другий неприємний для Росії момент. Який полягає в тому, що Індія потроху — але неухильно скорочує закупівлі російської зброї. За даними Sipri, відсоток російської зброї в індійському імпорті скоротився з 72% в 2015-19 роках до 56% зараз. За чутками, під загрозою опинився 5-мільярдний контракт на закупівлю Індією російських ЗРК С-400. Проти цього контракту активно виступає Вашингтон. І оскільки Росія не вкладається у графік постачання, передбачений контрактом — Індія може його розірвати. Як свого часу було розірвано угоду про спільну розробку Москвою та Делі винищувача п’ятого покоління на базі Су-57. У випадку реалізації такого сценарію російський збройний експорт, який і без того доволі стрімко скорочується впродовж останніх чотирьох років, зазнає чергового значного удару.

Чи вдалося досягти Путіну своєї мети під час сьогоднішнього візиту? Відповідь наразі неоднозначна. З одного боку, між Москвою та Делі було укладено декілька значних контрактів, у першу чергу — на випуск півмільйону автоматів АК-203. І Делі, скоріше за все, поки не буде розривати контракту на купівлю С-400. З іншого боку, і назвати все це «перемогою» Росії теж складно.

Оскільки переважна більшість зброї, про виробництво якої домовилися сторони, буде виготовлятися на індійських заводах. Від «калашів» — і до літаків Су-30. Тому що стосується питань престижу — то Росія залишиться важливим постачальником зброї для Індії, яка зараз відчуває значний геополітичний тиск з боку Китаю. Але що стосується прибутків Росії від такої співпраці — то по мірі переходу Індії від прямих закупівель зброї до її локалізованого виробництва ці прибутки продовжать своє падіння. Що не може не тішити. Особливо у світлі того факту, що після відмови Індії від створення спільного з Росією військово-транспортного літака, в України з’явився шанс не тільки модернізувати наявні в Індії Ан-32, але й спробувати продати цій країні щось зі свіжіших розробок заводу Антонова.


Тарас Паньо / Depo.ua
Поділіться цим