четвер, 25 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Привіти з Трускавця: Які плани у Зеленського на Разумкова і Путіна Президент Зеленський на партійних зборах в Трускавці розповів, в якому форматі планує зустріч з Путіним і прокоментував перспективи Тищенка, Трухіна і Разумкова

З цих коментарів можна зробити висновок, що перші двоє – свої, і тому попри скандали залишаються, а Разумков став не лояльний і тому залишає команду.

Чи заберуть мандат у Разумкова

Сьогодні «слуги» запускають процедуру відставки голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Під ініціативою щодо цього монобільшовики зібрали понад 150 підписів. Пройшовся по спікеру і Володимир Зеленський. За його словами, партія «Слуга народу» має до Разумкова мільйон питань. Вони стосуються його не як спікера парламенту, а як людини, яка делегована командою. «Ми всі розуміємо, що сьогодні він не є членом цієї команди, він про це говорить достатньо відкрито. Незважаючи на відкриті розмови, є і закритий формат різних розмов з ним. Ми розуміємо, що він хоче бути не просто суб’єктом і сторониться вже своїх однопартійців. Він бачить своє особисте політичне життя. Це його вибір. Рабства немає, я завжди всім це повторюю», – сказав президент.

Він також нагадав, що Разумков гальмував ухвалення партійних законопроєктів, не підтримував деякі рішення РНБО, такі як санкції проти нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука, а також видавав підписні листи для збору підписів для ініціювання імпічменту президента на вимогу однієї із фракцій. Про останній епізод стало відомо у лютому, підписні листи видавалися ОПЗЖ. Формальним приводом для збору підписів стало блокування телеканалів «112 Україна», Newsone і ZIK.

Зі значною долею ймовірності можна стверджувати, що Разумков своє крісло втратить. Однак тут є три важливих моменти. Перший: це внутрішній конфлікт у пропрезидентській фракції і зняти спікера, поставленого «слугами», мають самі «слуги». Без сторонніх голосів. Для цього людей у них вистачає, та чи вдасться мобілізувати всіх?

Другий момент: процедура відкликання голови ВР передбачає його звіт у вигляді виступу до 30 хвилин та відповідей на запитання колег. Причому і тих, хто виступає за відставку, і тих, хто її не підтримує. Не важко уявити, що прощальний виступ Разумкова ряснітиме жорсткою критикою на адресу Зеленського та його Офісу. А вся процедура перетвориться на публічну сварку.

Третій момент: чи видавлюватимуть Разумкова з політики після відставки. Тобто, спробують після втрати посади спікера відібрати у нього мандат. З огляду на серйозний конфлікт між головою ВР і його вже колишніми соратниками, Разумкову можуть влаштувати показову політичну страту.

Тищенко і Трухін. Хоч і проблемні, але свої

А от ті, хто не викаблучується, у монобільшості лишаються своїми, навіть якщо завдають цій фракції чимало клопоту. Доказом є історія з нардепом Олександром Трухіним, якого запідозрили у скоєнні ДТП у нетверезому стані. Зеленський заявив, що знає про цю пригоду, але без деталей. «Ну, попала людина в ДТП. Якщо там щось страшне відбулося, я просто не знаю… Там ніхто не загинув, слава Богу, всі живі», зазначив він. При цьому додав, що якби там щось відбулося таке, то «людини вже б не було». Тут чомусь згадалася обіцянка Зеленського відібрати мандат у нардепа Іванісова. Того з фракції виключили, але він і далі голосує зі «слугами» та контактує з ними.

Схожа відповідь була і про Миколу Тищенка. Мовляв, партія вирішила, що порушення цим нардепом карантину не тягне на виключення з лав. А в Трускавці президент сфотографувався з Тищенком і той виклав фото з дописом: «Пане президенте! Пишаюся, що працюю у Вашій команді. Вірю у Ваш курс, підтримую і проявляю максимальну ефективність, як Ви і вимагаєте. Готовий і далі працювати на благо України та зшивати країну. Попереду ще багато спільних перемог». Хтось побачив у цьому дописі підлабузництво. Та насправді «бультер’єр президента» чітко засвідчив: внутрішня ситуація у Зе-команді така, що краще демонструвати повну лояльність. І тоді майже все сходитиме з рук.

Нахабство як дипломатія і зустріч із Путіним без адженди

Зеленський вважає, що міжнародна політика України є нахабною. «Без сильної міжнародної політики, без такої «нахабності» ніхто не бачитиме кроків України вперед», – запевнив він. Але у чому нахабство? У тому, що Зеленський порівняв ООН із супергероєм на пенсії? Так хто тільки вже не шпетив ту ООН. Чи у тому, що західні партнери вимагають від Києва реальних реформ судів, антимонопольної політики, боротби з корупцією, а у відповідь їм демонструють закон про олігархів? Прийнятий парламентом до отримання висновку Венеційської комісії і з порушенням процедури, на чому наполягає поки що спікер Разумков.

Зеленський та члени його команди часто кажуть про суб’єктність України, мовляв, раніше вона була виражена не так яскраво. Однак на тлі завершення добудови «Північного потоку-2» та останнього за часом підписання Будапештом угоди з Москвою про поставки газу ця суб’єктність виглядає якось непереконливо.

Розповів Зеленський і про наміри зустрітися з Путіним тет-а-тет. «Мені, дійсно, зрозуміло, що у форматі тет-а-тет зустріч може бути достатньо предметною. Я думаю, що оточення президента РФ не хоче, щоб він проводив цю зустріч зі мною саме у форматі тет-а-тет, тому що ця зустріч може принести неочікуваний результат», – сказав Зеленський. І додав, що не потрібно зосереджуватися на конкретній адженді, (а дивитися) як піде зустріч. «Я у будь-якому випадку вважаю, що там буде результат. Повинен бути. Бо російському народу він теж потрібен», – наголосив він.

Раніше, нагадаємо, у Зеленського називали умову, за якої той зустрінеться з Путіним – українська сторона вимагає обговорення питання окупованих територій. Звучить логічно. Зі сказаного ж нашим президентом не зовсім зрозуміло, про що конкретно він збирається розмовляти наодинці з президентом країни-агресора. Знову «подивитися в очі», «зійтися десь посередині», чи йдеться про певний переможний для України план?


Юрий Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим