субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Мовчання-зло: Як п’яне ДТП Трухіна стає проблемою особисто Зеленського «Кумівства не буде», – обіцяв Володимир Олександрович 5 квітня 2019 року. Але минуло трошки часу – і владні комітети заполонили куми, манікюрниці, подруги і сусіди по криворізькому під’їзду. Десь там був і Саша Трухін – золотий хлопчик, колишній очільник «Полтаварибгоспу», який уміло міняв партійні квитки – в залежності, хто у нас президент

Спочатку був велосипед. Саме на хайпі катання на двохколісному влада Зеленского тріумфально увірвалась в усі шпарини Банкової. Але ось усі зелені, травоїдні і дуже прогресивні уже тиждень мовчать з приводу можливого ДТП свого соратника Олександра Трухіна. Своїх не видають.

Хоча суспільство вражене і шоковане тим, як одночасно повелась влада, поліція і преса, яка спішно знімала новини про аварію з новинних стрічок по 200 доларів, я зауважу одне — ця безкарність наростала як сніжний ком.

Щодо ЗМІ — вони рік тому приховували новини щодо справи «вагнерівців» та щедро поливали помиями Арестовича наші спецслужби. Навіть після зізнання Зеленського, що операцію скасував він особисто — ніхто не вибачився за дезінформацію.

Щодо поліції. У липні за підозрою у керуванні авто в стані наркотичного сп’яніння затримували двох вихідців «Слуг народу» — Євгенія Брагара і Олександра Юрченка. Закінчилось це пшиком, бо «слугам» закони не писані. І урешті — групу поліцейських, які ловили того ж Брагаря відсторонили від служби і оголосили догану. Авторка цих рядків ще у липні висловлювала думку, що таке доміно призведе до непоправного: якогось масового ДТП з поганими наслідками. І уже тоді будуть чухатись усі.

Минув рівно місяць. Влада під егідою великого будівництва зайнялась великим стяговстановленням. І Сашу Трухіна, як «смотрящого» за «слугами народу» на Полтавщини — відрядили займатися урочистостями з нагоди Державного Прапора. Виданню «Полтавщина» вдалось відтворити ці «урочистості». Спочатку було віскі в ресторані «Лілея». На питання: «Саша, може, досить? Тобі ж за кермо», — пан Трухін віджартувався, що закони у нас суворі, але вони не обов’язкові до виконання. Далі була ще зупинка у ресторані «Каспій». А далі — як народний депутат і заступник голови Комітету з питань бюджету проводив залишок дороги — достеменно невідомо. Але з тих коротких повідомлень, які лишились непідчищеними піарниками Трухіна, ясно, що київські візитери так обмивали новий великий стяг, що Олександр Миколайович був найтверезішим.

Що сталось потім на Бориспільському шосе — можна поглянути на відео, яке встиг записати зі стрімінгового сервісу журналіст і експерт ІМІ Олексій Братущак. Троща, кров і переляк двох малолітніх дітей, які їхали в авто, яке через фатальний збіг трапилась на шляху кварталівської «еліти».

Що тепер? Віддуваються усі. Недоброчесні ЗМІ, які вирішили не сваритися із владою, а то на фудкорт, шашлики чи шаурму до президента більше не запросять. Нарешті дочекались хоч якоїсь заяви поліції, яка божиться, що за кермом був зовсім не Трухін. А хто саме — поки не каже. Бо, певне, як у кейсі з Брагарем — боїться, що патрульних відсторонять та випишуть догану. То нічого, що наші депутати літають на дорогах під кайфом і під чарочкою віскі. Мовчить традиційний Михайло Подоляк — який зазвичай демонструє виняткову політичну гнучкість. Мовчить Льоша Арестович, у якого знаходиться можливість і час позловтішатися з осиротілої доньки Ярослава Журавля, а коли у його підшефних факапи, то тут мертва камбала. Так само жодні позитивні блогери ані писнуть — а що тут скажеш? На досвід Китаю не покиваєш, алкоголізм за кермом за останні кілька років забрав людей більше, аніж війна на Донбасі. Тому тут нічим крити.

І головне: абсолютна тиша з боку Зеленського. І питання тут не в тому, що Володимир Олександрович уже у Вашингтоні та чекає важливих переговорів з Джо Байденом. Він відповідальний за тих, кого приручив. Кого знайшов і дозволив скористатися брендом «Слуга народу» на виборах 2019 року. Саме він щедро записував у списки колишніх бізнес-партнерів Ігоря Коломойського та друзів Миколи Тищенка — яким і є Трухін.

Я нагадаю, як на останній прес-конференції Володимир Зеленський відповів на питання, чому Коля Тищенко постійно чхає на закон. Чому влаштовував вечірки у ті часи, коли люди шукали за потрійною ціною кисневі маски. Що сказав гарант?

«Вважаю, якщо це невеликі промахи, потрібно пробачити і вони мусять виправляти ситуацію і показувати це, тому що людям завжди потрібно давати другий шанс, якщо вони не злочинці».

Цікаво одне: де у самого Володимира Олександровича проходить та червона лінія, за якою його друзі і партійні соратники можуть вважатися «злочинцями»? Що це має бути? П’яний «слуга» має смертельно врізатись в міжміську маршрутку? Чи повторити досвід мажорної Лєни Зайцевої, яка вбила цілі сім’ї на зупинці в центрі Харкова. Чи депутат поповнить статистику ДТП, коли локальний Шумахер на мінімалках — стає причиною загибелі одразу кількох дітей.

«Кумівства не буде», — обіцяв Володимир Олександрович 5 квітня 2019 року. Але минуло трошки часу — і владні комітети заполонили куми, манікюрниці, подруги і сусіди по криворізькому під’їзду. Десь там був і Саша Трухін — золотий хлопчик, колишній очільник «Полтаварибгоспу», який уміло міняв партійні квитки — в залежності, хто у нас президент. І як стало відомо — у Саші воно родинне, як потрапляти у ДТП і уникати кримінальної відповідальності. Перша дружина Трухіна, Ксені — дочка Олексія Мартинова, партнера Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова по групі Приват. У жовтні 2009 їй було 19 і вона вбила у ДТП 62-річну жінку.

Новини про злочин і те, що кара не для усіх, можна почитати тут. За рік до ДТП статки Мартинова оцінювалися за мільярд доларів. Він був, напевно, найбагатшою людиною в Дніпрі. Тому логічно, що Ксеня не понесла ніякої відповідальності. А лайфхаки з водіння були передані майбутньому чоловіку.

Чи понесе покарання Трухін і його товариші за нетверезе водіння зараз? Він надто потрібна людинка для Колі Тищенка, для бюджетного комітету і взагалі, як ви зрозуміли за попередніми кейсами Брагаря і Юрченка — зловживання за кермом, не є злочином. Справу намагатимуться зам’яти. Плюсом для самого Олександра Трухіна є те, що його фейс є маловідомим для загалу. Якщо переглянути медійну активність за рік — він брав участь у кількох «Право на владу» та якихось студіях НАШ. Врешті — він сам друг Колі Тищенка, а він у нас вважається ледве не стовпом ЗЕ-епохи.

Але — саме історія з масовою скупкою новин про ДТП витягнула непримітну людську і політичну ряску на поверхню. Вона гидотно пахне і її не прикрасити селфі, відеоспамом позитивчику і розповідями про «Олів’є» одне на всіх. Ряску на ймення Трухін відмазуватимуть від крові в ДТП. Бо закон у нас для всіх суворий, але для деяких не обов’язковий для виконання. Радує одне. Трухіна лишать в партії — і так поруч із ґвалтівником Іванісовим та крадієм пива та бюджету Юрченком — «Слуги» зберуть повний флеш рояль. Аби кожен, хто піде на наступні вибори, думав, хто ховається за зеленим фантиком. Щось мені підказує, що цифри 73% у Зеленського уже не буде.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим