неділя, 28 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Україна отримала британські снаряди зі збідненим ураном Тисячі снарядів до танків Challenger 2 вже контролюються ЗСУ, підтвердили у британському Міноборони

Великобританія направила Україні тисячі снарядів для танків Challenger 2, у тому числі і з збідненим ураном. Про це йдеться у письмових відповідях заступника міністра оборони Великобританії Джеймса Хіпі на запитання депутата Кенні Макаскілла від шотландської партії Альба.

Так, відповідаючи на запитання, скільки саме снарядів зі збідненим ураном Британія поставила Україні для використання танками Challenger 2 і скільки з них вже було використано, заступник міністра відповів: «Ми відправили в Україну тисячі боєприпасів до Challenger 2, у тому числі бронебійні снаряди зі збідненим ураном. З міркувань оперативної безпеки ми не будемо коментувати показники використання поставлених комплектів».

На подальші запитання депутата чиновник повідомив, що танки Challenger 2 та боєприпаси з збідненим ураном вже контролюються ЗСУ і британське Міноборони не відстежує місця, де ці боєприпаси застосовуються.

Також Хіппі повідомив, що Великобританія не зобов’язана проводити очищення снарядів із збідненим ураном після завершення війни в Україні.

Нагадаємо, у березні стало відомо, що Велика Британія планує поставити Україні снаряди зі збідненим ураном для Challenger 2.

Після цього у російських пропагандистів і у Кремлі сталася істерика, а президент країни-агресора Росії Володимир Путін заявив, що «відповідним чином буде змушений реагувати».

У свою чергу формальний лідер Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив «страшною відповіддю» на снаряди зі збідненим ураном.

Збіднений уран використовують у боєприпасах ще з часів Другої світової війни. Більше того, його використовують у броні танків та бойових машин, як проміжний шар між бронеплитами та корпусом. Захист такого рівня, застосовуваний, у тому числі в броні деяких модифікацій американського основного танка M1 Abrams, вважається практично непробивним для більшої частини номенклатури протитанкових боєприпасів сучасності, у тому числі – радянських та російських ПТРК і снарядів.

Снаряди зі збідненим ураном не мають жодного відношення до ядерної зброї – всупереч брехливим заявам Росії.


Наша Рада
Поділіться цим