вівторок, 19 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

ООН ухвалила резолюцію про виплату Росією репарацій для України. ФОТО Держави-члени ООН визнали необхідність створення у співпраці з Україною міжнародного механізму для відшкодування збитків внаслідок агресії Росії

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію, якою пропонується запровадити механізм компенсації збитків Україні внаслідок війни, розв’язаної Росією. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак у Twitter у понеділок, 14 листопада.

«За всі свої злочини Росія заплатить у всіх сенсах – включаючи репарації. Відтепер це є воля ООН. Все буде Україна», – написав Єрмак.

Резолюцію підтримали 94 країни, проти – 13, утрималось – 74. При цьому проти ухвалення резолюції проголосували: Білорусь, Центральноафриканська республіка, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Никарагуа Росія, Сирія та Зімбабве.

У резолюції зазначено, що «РФ має бути притягнута до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права в Україні чи проти України, включаючи її агресію на порушення Статуту ООН, а також будь-які порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, і що вона має нести правові наслідки всіх своїх міжнародно-протиправних діянь, включаючи відшкодування шкоди, у тому числі будь-яку шкоду, заподіяну такими діями.

Крім того, держави-члени ООН визнають необхідність створення у співпраці з Україною «міжнародного механізму для відшкодування збитків, втрат або збитків, що є наслідком міжнародно-протиправних дій РФ в Україні чи проти України».

Також ухвалена резолюція рекомендує створення членами ООН у співпраці з Україною «міжнародного реєстру збитків для реєстрації доказів, завданих усім зацікавленим фізичним та юридичним особам, а також державі України внаслідок міжнародних протиправних дій Росії в Україні».


Наша Рада
Поділіться цим