вівторок, 19 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Україна відзначає День Незалежності Цього року свято збігається з трагічною датою – 24 серпня виповнюється рівно шість місяців з початку повномасштабної агресії росії

Україна відзначає головне свято у середу, 24 серпня – День Незалежності. Вперше воно проходить в умовах повномасштабної війни, а всі урочистості скасовано через загрозу ракетних атак по Києву. Але українці продовжують героїчну боротьбу за свою свободу, якої вдалося досягти 31 рік тому.

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією.

У XVII ст. на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося. У XVIII ст. український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій – російської та Австрійської на наступних 200 років.

У XIX – на початку XX ст. зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 pр. та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР як держава проіснувала не довго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ ст.

Після серпневого путчу в москві позачергова сесія Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України.

Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловились 90,32% громадян.

Цього року найбільше національне свято є як ніколи особливим і тривожним, адже саме 24 серпня виповнюється півроку, як Україна протистоїть повномасштабному вторгненню росії.

У рамках відзначення Дня Незалежності 24 серпня монумент «Батьківщина-мати» у Києві та інші знакові місця підсвітять кольорами Державного Прапора, а в Національному заповіднику «Софія Київська» священники всіх церков молитимуться за Україну.

Окрім того, на столичному Хрещатику буде виставка знищеної російської військової техніки.

Водночас влада закликала українців бути особливо пильними цього тижня: безумовно дотримуватися заходів безпеки і за сигналу повітряної тривоги одразу йти в укриття. Президент Володимир Зеленський застеріг, що коли Україна відзначатиме День Незалежності, росія може вдатися до особливої жорстокості.

У Києві та багатьох інших містах через загрозу ракетних ударів та провокацій з боку росії заборонили масові заходи, пов’язані із великим скупченням людей.

Тим часом День Незалежності України відзначатимуть у різних країнах світу, де пройдуть ланцюг єднання, фестиваль, парад, велопробіг, благодійний ярмарок та інші заходи.


Укрінформ
Поділіться цим