вівторок, 19 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Війська РФ користуються картами минулого століття. ФОТО На документах російського мотострілецького батальйону 138-ї гвардійської мотострілецької бригади інформація не оновлювалася 53 роки

Частина командирів російських військ, які вторглися на територію України в лютому, керувалися топографічними картами 1969 року. Про це у понеділок, 18 липня, повідомляє СБУ із посиланням на документи загарбників, вилучені у Харківській області.

Зокрема, на документах російського мотострілецького батальйону 138 гвардійської мотострілецької бригади інформація не оновлювалася щонайменше 53 років.

На картах окупантів повністю відсутній Салтівський житловий масив Харкова, який забудовувався з початку 70-х років минулого століття. Також відсутні Трав’янське та Муромське водосховища, збудовані у сімдесяті роки. А державний кордон між Україною та Росією намальований кульковою ручкою, оскільки на картах тоді його взагалі не було.

Зазначається, що хоча карти мають сучасні реєстраційні номери і навіть гриф секретності, при детальному вивченні можна помітити, що вони виготовлені в 1969 році.

У СБУ заявляють, що навігаційним забезпеченням знищеного на Харківщині мотострілецького батальйону займалися Топографічна служба Західного військового округу Росії на чолі з полковником Олексієм Красновим, а також Центр геопросторової інформації та навігації Росії.

«Напередодні повномасштабного вторгнення в Україну ці підрозділи святкували 210-ту річницю топографічної служби Росії і заявляли, що вони забезпечують російське військове командування «найсучаснішими картами», виготовленими нібито за допомогою «нових пересувних навігаційно-геодезичних комплексів», — розповіли в спецслужбі.

При цьому 138-му гвардійську мотострілецьку бригаду Росії, яка користувалася цими картами, було знищено ЗСУ наприкінці березня біля Харківської кільцевої дороги на Старосалтівському напрямку.


Наша Рада
Поділіться цим