понеділок, 29 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Атака на російський порт Усть-Луга: Що саме згоріло під Пітером Радіус ураження вже сьогодні досяг Балтики! Уявіть собі «ліцо» Шойгу. Де прилетить наступного разу? Саратов? Пітєр? Вароніж? А, може одразу в декількох?

Як обіцяв – розбір польотів по тому, що трапилося у Усть-Лузі.

Перше – п…дарське ППО знов було зґвалтовано у креативній формі. Про це кацапи пишуть абсолютно відверто. В мене одного таке враження, що усе ППО захищає Маскву та склади на окупованих? З Пітеру воно явно десь поїхало, а залишились тільки радари. Тобто русня спокійно спостерігає яке ґвалтують їх стратегічні об’єкти. Збоченці.

Почнемо. Що воно взагалі таке, цей комплекс? Це комплекс з фракціонування і перевалки стабільного газового конденсату, який дозволяє переробляти стабільний газовий конденсат в легку і важку нафту, дизельну фракцію і компонент судового палива (мазут) і відвантажувати готову продукцію на експорт морським транспортом. Комплекс також дозволяє перевалювати стабільний газовий конденсат для його поставки на експорт. Це новий, введений в експлуатацію у 2013 році комплекс. Він дозволив кацапам оптимізувати логістику і скоротити транспортні витрати.

У 2022 році комплекс переробив 6 943 тис.т стабільного газового конденсату і виробив 6 825 тис. т товарної продукції, в тому числі 4 208 тис. т легкої і важкої нафти, 1 052 тис. т гасу, 1 487 тис. т дизельної фракції і компонента суднового палива (мазуту), 78 тис. т скрапленого газу.

Також, у 2022 році там було добудовано новітній комплекс гідрокрекінгу, який дозволив збільшити глибину переробки стабільного газового конденсату в світлі нафтопродукти з більш високою доданою вартістю.

Тобто, це один з найважливіших терміналів п…дарів, який орієнтовано на експорт. Жирнюча ціль, знищення якої – те тільки катастрофічні матеріальні втрати, а й ще потужний іміджевий удар для кацапні…

Цілком зрозуміло, що ЗСУ дуже професійно підійшло до реалізації задачі – від аналізу до кінцевого результату та вийшли на зовсім інший рівень професіоналізму. Для кацапні то дуже погана новина – за дефіциту ППО (яке аналоговнєтна промисловість не наштампує вже завтра) ЗСУ буде ставити на шпагат усю п…дарську інфраструктуру, яка буде попадати у радіус ураження. А цей радіус вже сьогодні досяг Балтики! Уявіть собі «ліцо» Шойгу. Де прилетить наступного разу? Саратов? Пітєр? Вароніж? А, може одразу в декількох?

А тепер переходимо до деталей. Це фото №1 з місця події. Як бачимо, горить десь у районі технологічних печей нового комплексу гідрокрекінгу. Для розуміння як це виглядає на мапі – фото 2.

А зараз порівняйте фото 3 та 4. Вони відрізняються тільки кутом зйомки. Тобто, прилетіло у задню частину печей технології. З технологічної частини – це печі, які підігрівають сировину при тиску 80-100 атм до температури 350-390 градусів Цельсія. У процесі бере участь водень. Тому лупануло та горіло так смачно.

Так виглядають ці печі з переду (прилетіло з зворотньої сторони).

Тобто, ЗСУ знищили або суттєво пошкодили ключовий компонент виробничого циклу п…дарського терміналу.

Так, на об’єкті куча резервуарів, але без технологічної установки вони самі не наповняться. Влупити у резервуар було б більш видовищно, але це не спричинить таких проблем, як при пошкодженні/знищенні технологічної установки, де частина обладнання – г…йські, закуплені до тотальних санкцій.

Відновлення комплексу витягне дуже великі кошти з ватної казни, а головне – потребуює дофіга часу, якого у рахі не так багато, як здається.

Звісно, що кацапи зараз відрапортують про «незначні пошкодження», але при такому температурному полі, як на відео – про незначні хай не звиздять.

Також треба розуміти одну фундаментальну річ – навіть у критичній ситуації ЗСУ розвиваються у напрямках, яких не очікує ворог.  Це те, про що я кажу вже давно – Україна має дуже високий інтелектуально-технічний потенціал, який розвивається і у який потрібно вкладати як можна більші зусилля.

Дякую ЗСУ за цю працю! Та бажаю твердої руки та натхнення!


Добрий Шубін / Telegram
Поділіться цим