п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віталій Портников: Росія хоче озброювати Донбас Це сигнал із Кремля, та ще й у день зустрічі радників лідерів країн «нормандського формату». Так його і треба сприймати – як продовження підготовки до війни на Донбасі

Заява заступника голови російської Ради Федерації та секретаря партії «Єдина Росія» Андрія Турчака про необхідність озброєння «народних республік» – це зовсім інша ініціатива, ніж пропозиція російських комуністів щодо визнання «незалежності» «ДНР» та «ЛНР».

Комуністи, звичайно ж, теж діють за змовою з Кремлем. Проте їхня пропозиція – це скоріше спроба довести, яким «поміркованим» політиком є ​​Путін порівняно із Зюгановим, Мироновим та іншими вурдулаками російської псевдополітичної сцени.

А заява Турчака – це вже пряма реакція на ті постачання озброєнь, які зараз здійснюються в Україні. Це спроба перевернути все з ніг на голову. Україні допомагають зброєю, щоби наша країна могла ефективно захиститися від російської агресії. А Турчак звинувачує Україну в тому, що та збирається «напасти» на окуповану територію Донбасу, а Захід – що саме для цього «накачує» Україну зброєю.

Заява Турчака може означати і те, що в Кремлі після жорсткої реакції Заходу та попереджень про можливі «санкції з пекла» та їхні наслідки для російського режиму та особисто для Путіна задумалися про те, що локальний конфлікт на Донбасі може бути більш прийнятним виходом із ситуації, чим більша війна. Але зрозуміло, що звинуватити у цьому новому спалаху конфлікту треба буде Україну, адже Росія – саме миролюбність.

Можна припустити і комбінацію агресивних намірів Путіна. Нехай зараз ініціативу Зюганова про визнання «народних республік» і відкинуть, але вона може залишитися на столі. І в цьому випадку послідовність подій може бути досить простою. Спочатку «народні республіки» озброять до зубів та надішлють на їхню територію нові підрозділи «добровольців». Потім скажуть про провокації з українського боку та почнуть операцію щодо… «відновлення територіальної цілісності ДНР та ЛНР» – адже у своїх так званих «конституціях» «республіки»  позначені у межах Донецької та Луганської областей. Намагитимуться захопити Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ. І якщо це вийде, визнають «незалежність» – тому що у такій ситуації у Мінському процесі все одно вже не буде жодного сенсу. Адже припинилися переговори про відновлення територіальної цілісності Грузії після російсько-грузинської війни!

Так що Путін може мати величезну кількість планів і намірів. Саме тому я б серйозно поставився до слів Турчака про озброєння окупованих територій. Це не приватна ініціатива функціонера. Це сигнал із Кремля, та ще й у день зустрічі радників лідерів країн «нормандського формату». Так його і треба сприймати – як продовження підготовки до війни на Донбасі.


Віталій Портников / Еспресо
Поділіться цим