п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віталій Портников: А у Харкові шашлики будуть? Своєю безглуздою балаканиною Зеленський може зруйнувати країну ще до російського нападу. Жодний Путін буде не потрібен, Зеленський все зробить сам

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні до співвітчизників закликав їх не панікувати, обіцяв весну, літо, осінь, зиму, шашлики, День Перемоги та своє новорічне звернення, а західних союзників нашої країни звинувачував майже у панікерстві. На наступний день у інтерв’ю The Washington Post він стверджує, що Росія може окупувати Харків

З тих міркувань, що «якщо Росія вирішить посилити ескалацію, звичайно, вона це зробить на тих територіях, де історично проживають люди, які мали родинні зв’язки з Російською Федерацією».

Тепер уявіть собі, що ви мешканець Харкова й ваш президент каже вам, що за якийсь час ваше місто перетвориться на Донецьк – і це в кращому разі, у гіршому – на Алеппо. Що ви повинні у такому разі робити? Маринувати м’ясо для шашликів чи пакувати валізи?

Коли я говорю, що нашою країною з 2019 року управляє генератор випадкових чисел, багато хто вважає, що я перебільшую. Але проблема в тому, що це не просто генератор випадкових чисел, це ще й генератор випадкових чисел радянського виробництва. Головний мотив дій глави держави – безвідповідальність, нерозуміння наслідків своїх дій та слів та демонстративна зневага до людей.

У світі Зеленського все, втім, цілком логічно. Українців він заспокоює як маленьких дітей, які просто не здатні зрозуміти проблем дорослих. Чого ти переймаєшся? Буде весна, літо, осінь, шашлики, свято – чого ще тобі треба, дитинко? А «західників» він лякає, щоби вони не вагалися у своїй підтримці України. Адже якщо Росія спробує окупувати Харків, це гори трупів, сотні тисяч біженців, гуманітарна катастрофа. Тож давайте, впрягайтесь.

Про те, що всі ми живемо у скляному будинку і що мешканець Харкова – нерідко така сама радянська людина, як і сам Зеленський – буде звично довіряти не зверненням свого президента, а тому, що він говорить західним журналістам, влада забуває. Тому що ми звикли до того, що правду влада зазвичай каже лише іноземцям, а від нас її приховує. Приховує, бо вважає нас за ідіотів. І це теж правда: сама влада за себе ніколи не проголосувала б.

Зеленський – я в цьому не сумніваюся – нічого не знає про справжні плани Путіна. Як і ніхто інший. Як і сам Путін не знає, бо ще не ухвалив рішення про те, як діяти – інакше не проводив би нескінченних переговорів із американцями. Але своєю безглуздою балаканиною Зеленський може зруйнувати країну ще до російського нападу. Жодний Путін буде не потрібен, Зеленський все зробить сам.

Я не хочу заспокоювати харків’ян. Я не маю на це мандата, нехай це роблять ті, кому жителі цього прекрасного українського міста довірили своє майбутнє. Але я просто хочу пояснити жителям Харкова, що Зеленський мислить у категоріях минулої війни, коли Кремль виступав під гаслом «захисту російськомовного населення». А зараз цілі змінилися. Наразі головна проблема Москви – безпека, співпраця України з НАТО та США. І окупацією Харкова цю проблему, звісно ж, не вирішити. Тому значно реалістичнішим є державний секретар США Ентоні Блінкен, який чітко сказав під час свого виступу в Берлін-Брандебурзькій академії наук, що ставка у цьому конфлікті – саме існування України.

А зовсім не Харків.


Віталій Портников / Еспресо
Поділіться цим