п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Як Коломойський монетизує патріотизм Скабеєва та Соловйов матимуть всі підстави казати, що ціна Незалежності України дорівнює ціні російського газу. І будуть праві

Заява міністра енергетики і навколишнього середовища Олексія Оржеля про те, що в разі підписання з Росією угоди про транспортування російського газу українською ГТС, Україна отримає «історичний мінімум по цінах на газ» відверта настільки, що здавалося б писати тут нема про що. Все очевидно, мов на долоні. Так, після чотирьох років відмови від імпорту російського газу, керівництво України знову хоче до імпорту повернутися. Так, від роду-віку для Москви газ був інструментом політичного впливу. Продавши Україні дешевий газ Росія невдовзі почне вимагати політичних поступок, а інакше по телевізору знову покажуть як Москва закриває нам вентиль, що означатиме повернення до поточних тарифів. Це миттю уб’є рейтинг президента. Так, Зеленський потрапить у пастку, в якій йому залишиться робити все те що хотітиме від нього Москва.

І так Скабеєва та Соловйов матимуть всі підстави казати, що ціна Незалежності України дорівнює ціні російського газу. І будуть праві.

Заява – не ініціатива Оржеля, це намір всієї ЗЕкоманди. Телеграм-канали що симпатизують Зеленському, уже розганяють мульку ніби на поставках в Україну газу з Європи неймовірно збагатилися прем’єри Яценюк і Гройсман. Це заїжджений прийом – будь-яке досягнення в свідомості українців можна знецінити простим лементом: «Він на цьому нажився!» Далі – логіка не працює.

Але. Те що тезу про «історичний мінімум по цінах» озвучив саме Олексій Оржель – наводить на серйозні думки. Нещодавно журналісти оприлюднили зйомку переписки Олексія Оржеля з головою комітету ВР по енергетиці Андрієм Герусом, де нардеп Герус давав вказівки міністру Оржелю який обсяг електрики той мусить імпортувати з Росії. Нагадаю, саме завдяки поправці нардепа Геруса імпорт електрики з країни-агресора став взагалі можливий, а найбільший профіт з такого імпорту отримав олігарх Ігор Коломойський. Очевидно, за ідеєю постачати в Україну російський газ з «історичним мінімумом по ціні» стоїть Коломойський. Інтерес Ігоря Валерійовича очевидний. Не треба бути провидцем, аби припустити що газ у росіян «Нафтогаз» купуватиме не напряму, а через певну фірму-оператора… Далі зрозуміло?

Незрозуміло інше. Так відверто продаючи державні інтереси росіянам, про що думає Коломойський? Так чи не так, але саме команда Коломойського влітку 2014-го тягла на плечах чималий шмат оборони країни від Росії. Як же тепер вони з такою легкістю заганяють Україну в російський зашморг? Невже не думають про наслідки?

Думають, але… Країна для таких людей лише зона вільного полювання. Так, влітку 2014-го на їхнє поле намагалися залізти росіяни і команда Коломойського від них захистилася. А далі – лише «просто бізнес». Вигідніше купувати електрику у Москви – будемо купувати у Москви. Вигідніше купувати газ – купуватимуть газ. Приватизувати державне підприємство і тут же скинути його ПТУ на шию держави – норма для українських олігархів. Ці люди щиро переконані, що прибутки з підприємства отримувати мусять вони, а кадри для них готувати мусить держава. Але й це не все.

Коломойський і компанія щиро переконані, що Росія знову не нападе, і що бізнес з нею робити можна буде дуже довго. Чому? Бо вони бачать, Росія на Донбасі зазнала чималих втрат і не добилася, по-суті, нічого. Операція її на Донбасі провалилася. Вони переконані, що ставлення Росії до України нині таке саме як до Чечні, мовляв краще з нею співіснувати ніж туди лізти. Проте. Правда полягає в тому, що росіян на Донбасі зупинили громадяни України – солдати та офіцери ЗСУ та НГ, генерали Генштабу, тиловики, добровольці, волонтери, тощо. Саме ці люди дали зрозуміти Москві, що вдиратися до нас зі зброєю – недешево виходить. І от виходить так, що свою країну від ворога захистили українці, а профіт з цього тепер має Коломойский і компанія. Кажете патріотизм не має ціни?

Вони ж «врятували Україну», хіба ви забули? Для чого вони її «врятували», як ви думаєте? І так, лихо в тому що світогляд олігарха сильно відрізняється від світогляду чекіста.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим