п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Зеленський мусить визначитися Ігор Коломойський зазіхнув на як раз саме те, що вже двічі здіймало в Україні повстання – на державну Незалежність України

Олігарх Ігор Коломойський, що судиться з банком «Приват» у Лондоні і перебуває під слідством ФБР у США, дав інтерв’ю виданню «New York Times». Тезу «Коломойський врятував Україну» відтепер можна вважати похованою назавжди. У інтерв’ю Коломойський проспівав просто в унісон з такими знавцями міжнародної політики як Кісельов, Скабєєва та Соловйов.

Коломойський заявив, що Україна – маріонетка Заходу й відтак від співробітництва з Заходом треба відмовлятися аби терміново відновлювати стосунки з путінської Росією. Коломойський заявив, що Росія готова надати Україні 100 мільярдів доларів, а отже треба розривати стосунки з МВФ і брати гроші у країни-агресора. Коломойський переконує, що Україну ніколи не приймуть ані в ЄС, ані в НАТО, й тому Україна мусить укласти військовий альянс з Росією. Кажучи простіше. Коломойський висловив намір повністю змінити зовнішньополітичний курс країни, яким Україна йшла від весни 2014 р. – на позбавлення від впливу Москви і до європейських цінностей. До співпраці з високорозвинутим Заходом.

Давайте називати речі своїми іменами – Коломойський анонсував повний зовнішньополітичний розворот у бік Росії. Після війни… Після тисяч загиблих… «Дайте їй п’ять, десять років – і кров буде забута», — заявив олігарх.

Дискусію про те, чим керувався Коломойський весною-літом 2014 р. тепер можна вважати завершеною. На країну Коломойському було чхати тоді, так само як чхати йому зараз. Він не патріот України. Коломойський – патріот тільки й виключно власного гаманця.

Саме опікуючись власним гаманцем в 14-му році він керував Дніпропетровщиною – його цікавили не свобода та життя українців, а поставки палива в армію, контроль над «Укратранснафтою», збереження контролю над «Укрнафтою», можливість вільно виводити кошти з банку «Приват», тощо й тощо. Відкритим лишається питання про міру вини команди Коломойського в катастрофі під Іловайськом.

Те саме зараз. Опікуючись виключно власним гаманцем, олігарх Коломойський нині став проросійським. Йому так вигідно. Руками керівника комітету з енергетики нардепа Геруса він забезпечив персонально для себе імпорт з РФ дешевої електроенергетики – та так, що реальністю стала загроза розвалу вугільної галузі і зупинки українських електростанцій. Подальше коло інтересів Коломойського так само відоме – продаж своїх феросплавів до Росії та торгові оборудки з російським паливом.

Все це не можна назвати персональним божевіллям окремо взятого бізнесмена. Вплив Коломойського на президента Зеленського – секрет Полішинеля. Зеленський вів свої шоу на каналі Коломойського. Коломойський фінансував передвиборчу кампанію Зеленського. Наразі Коломойський уже здобув низку преференцій від влади – явно не за гарні очі. Очевидно, сказане Коломойським – це та програма дій виконання якої він буде вимагати від Зеленського.

Відтак – Зеленський мусить визначитися. Ситуація доходить до тої межі, що далі перебувати на шпагаті не вийде. Зеленський мусить або рішуче засудити заяви Коломойського – або промовчати. Або – виконувати передвиборчу програму президента Зеленського і вести самостійну політику, або – втілювати в життя «курс Коломойського». Якщо Зеленський обере друге – новий Майдан буде справою часу. Коломойський зазіхнув на як раз саме те, що вже двічі здіймало в Україні повстання – на державну Незалежність України. До речі – Віктор Янукович теж полестився на 3 мільярди доларів від Росії – і де він зараз?

Зеленський ще має шанс увійти в історію України як видатний реформатор. Для цього не так вже багато треба – активізувати євроінтеграцію, припинити імпорт електрики з Росії, запустити притомний ринок землі, тощо. Альтернатива – скласти кампанію екс-президенту Януковичу у Ростові.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим