четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Як Україна стала економити на війську РНБО на чолі з президентом Зеленським не збільшила, а зменшила на 123 мільярди витрати на нацбезпеку і оборону, проти суми закладеної в бюджет у квітні. Зробили це разом

2 листопада поточного року відбулася подія, після якої можна сміливо казати, що ми повертаємося в часи до Революції Гідності. Рада нацбезпеки і оборони під керівництвом президента Зеленського встановила обсяг витрат на оборону України у 245 мільярдів грн. Для порівняння 25 квітня цього ж року, РНБО під керівництвом президента Порошенка затвердила Бюджетну декларацію на підставі якої розроблявся проект бюджету на 2020 рік. Згідно декларації на оборону було заплановано 368 млрд грн., з яких на потреби ЗСУ – 210 млрд грн.

ЗЕкоманда обіцяла, що розходи на оборону зростуть на 33,8 мільярди грн. І треба визнати, проти бюджету на 2019 р. (211,93 мільярди грн.) збільшення таки існує, при чому приблизно на названу суму. Здається – перемога? Але – тільки здається. Вже тоді, у вересні з’ясувалася цікава деталь – по всіх статтях силовиків розходи лишилися такі самі як і були у 2019 р. Тобто враховуючи зростання цін у країні – розходи зменшилися. Проте, нечувано пощастило одній єдиній статті – від 177,7 мільйонів до 28,16 мільярдів грн. (тобто у 158 разів) зріс бюджет РНБО. Причину такого збільшення пояснили – мовляв, нерозподілені видатки РНБО будуть розподілені окремо за рішенням РНБО, головує в якій президент України.

Іншими словами РНБО на чолі з президентом Зеленським не збільшила, а зменшила на 123 мільярди розходи на нацбезпеку і оборону, проти суми закладеної в бюджет у квітні. При чому «збільшення» відбулося практично коштом збільшення бюджету самої лише РНБО. Ті самі 28 мільярдів гривень бюджету РНБО так само залишилися в другому читанні проекту бюджету. Це – кошти оборонного замовлення. Відсутність їхнього розподілення уже зараз, практично виключає якесь довгострокове планування проектів у військово-промисловому комплексі. Простіше кажучи – ми не відаємо що у нас в пріоритеті, створення нових типів гармат, чи масовий випуск крилатих ракет? Натомість.

В рази зросли корупційні ризики. Розподілення згаданих 28 мільярдів відбуватиметься не прозоро, згідно голосування народних депутатів, а на закритих засідання РНБО, так як вирішить її склад, читайте – президент України. Диво дивне, такий стан речей аж ніяк не потурбував знаних українських антикорупціонерів, які за президента Порошенка прискіпувалися в бюджеті до кожної коми і пробілу.

А мали б потурбуватися. Бо підстави боятися корупції, а то й нецільового використання грошей при розподіленні бюджету РНБО існують – і неабиякі. Щойно у Генштабі у дивний спосіб випарувалися біля мільярда гривень з конфіскованих грошей Януковича, виділені на побудову сховищ для боєприпасів. Екс-нардеп Тетяна Чорновол і народний депутат генерал Михайло Забродський встановили, що роботи по сховищам практично були призупинені в травні 2019 р. тобто тоді коли сталася інавгурація президента Зеленського і призначення в начальники Генерального штабу «Іловайського героя» генерала Хомчака. Будівництво сховищ для боєприпасів – відповідальність НГШ, очевидно ця задача Генштабом провалена і витрачанням коштів мусить зайнятися Головна військова прокуратура.

Але й не це найбільш гірко. Гірко те, що саме за п’ятого президента Порошенка витрати на національну безпеку та оборону щороку зростали і саме це дало змогу перевдягнути армію в нову форму, взути у берці на мембрані, забезпечити сучасним сухпаєм, почати реформу харчування, насити армію засобами зв’язку та технікою. Від смішних нині 14,6 мільярдів грн. ($ 1,8 млрд) часів Януковича, бюджет доріс до 211,93 мільярдів гривень (біля $8 мільярдів), а в наступному році мав становити 386 мільярдів грн. (біля $15,44 мільярдів). Все це робилося без зменшення соціальних витрат, тобто зростання економіки дозволяло збільшувати фінансування нацбезпеки.

Нині ж на тлі урізання низки розходів в проекті бюджету на 2020 рік, на тлі падіння надходжень від митниці та пропозицій Мінсоцполітики зменшити виплати на дитину, очевидно – Україна почала економити на війську. Знову. Зробили це разом.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим