четвер, 25 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Бійка Богдана і Баканова. Банкова дала зуб Богдан зробив помилку, неприпустиму для досвідченого політика – він не розчавив Коломойського зразу ж як здобув всю повноту влади. Богдан програв час

Журналісти Станіслав Речинський і Соня Кошкіна поширили карколомну новину – у середу на Банковій побилися Богдан і Баканов, Богдану нібито вибили зуб. Інформацію майже зразу спростували інші джерела, а сам Богдан виклав у соцмережі фото зі святкування Хеловіну де всі його зуби нібито на своїх місцях. Принаймні, слідів крутого мордобою – не помічено. Факт вибитого зубу у Богдана виглядає справді сумнівним – і тут не треба ніяких інсайдів. Достатньо подивитися на комплекцію Богдана і Баканова коли вони стоять поруч. Якщо тільки Баканов не таємний майстер шаолінь-цюань, повірити можна швидше у те що Богдан вибив зуб Баканову, а не навпаки.

Але бог з ними, із зубами, дай Бог їм (зубам) міцного здоров’я. Набагато цікавіший підтекст події. Що вона означає?

По-перше, можна як завгодно ставитися до Речинського і Кошкіної, але очевидно – цю новину вони не придумали самі. Очевидно вони поширили певний інсайд, який переданий їм був для поширення. Комусь сильно захотілося аби чутка про бійку облетіла соцмережі. Отут я справді поцікавився би, чи являється на службу останніми днями голова СБУ мамлей Баканов?

По-друге, Речинський пише що Баканов – це Коломойський і що причиною бійки стало призначення Бакановим людей Коломойського на посади заступників голови і головного слідчого управління СБУ. Враховуючи, що ідеться про кадрових «безпечників», в той час як сам Баканов від нюансів роботи СБУ людина далека, це означає що СБУ бере під контроль Коломойський. Додайте сюди новини про, те що останнім часом сильно хитається стілець під головою ДБР Трубою (його пов’язують з Богданом), а також, що Рябошапка за словами Зеленського «100%-во моя людина» (хоча в оточення ЗЕ його явно привів Богдан) – стає очевидно Богдана відсувають від всього силового блоку. Про МВС Авакова геть і згадувати не кортить, процитую самого Арсена Борисовича: «Ми з Ігорем Валерійовичем не просто знайомці, ми з ним подільники». Голова МВС мав на увазі справу, порушену проти них обох слідчим комітетом Росії. Проте є ще одна справа яка їх, на мою думку, пов’язала намертво. Іловайськ.

По-третє, кілька днів тому я писав, у ЗЕкоманді намітилися чимало ознак розколу по лінії Коломойський – Богдан. Це – і конфлікт навколо нардепів СН з кола Дубінського (скандал з хабарем) і поліграф-шоу розкручене каналом «1+1», і наскоки з боку антикорупціонера Шабуніна (знайомця Богдана) в ефірах на нардепів Дубінського і Геруса. До речі. У цю канву вкладається і скандал навколо нардепа Яременка (якого вже давно називають особою Коломойського) – Яременко все ще голова комітету ВР з зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва. Звідси ж – конфлікт екс-заступника голови АП Андрія Портнова з журналістами «Радіо Свобода» про що уже дізналися на Заході, і що викличе там до Зеленського низку неприємних питань. Про зв’язок Портнова з Богданом, навіть незручно згадувати.

Звідси ж – розведення сил у Золотому в обхід штабу ООС, схоже проблемами всередині ЗЕкоманди активно користується Москва для тиску на президента. А проблемами Зеленського з Москвою і з групою Дубінського у ВР користується Коломойський. Він примушує Зеленського дружити з ним, а не з Богданом та розставляти людей Коломойського на посади потрібні ІВК. Не виключено навіть, що й сама Москва вирішила Портнова і Богдана відправити в утиль, перевівши зв’язки з Зеленським на міцно прив’язаного до неї Андрія Єрмака.

У чому причина? Повторюю те, що писав вже неодноразово. Зеленський від початку не був проектом Коломойського, він був проектом Богдана, яким останній зацікавив олігарха напередодні виборів. Проте. Богдан зробив помилку, неприпустиму для досвідченого політика – він не розчавив Коломойського зразу ж як здобув всю повноту влади. Богдан програв час. Тепер Коломойський віджимає Богдана від важелів влади, ставлячи його в залежність від себе – через силовиків.

Чутка про бійку голови ОПУ з головою СБУ – лише частина цього конфлікту. Богдану там – не позаздриш.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим