п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Чому Зеленський – не Рейган? Історія Вови Зеленського, насправді, це історія абсолютного інфантилізму і байдужості до власної долі частини українського суспільства

«Заленський – український Рейган», полетів по мережах лемент численних дописувачів, які всерйоз пропонують обрати на посаду голови виконавчої влади і головнокомандувача, шоумена. Аргумент залізобетонний: «В Америці був успішним Рейган – чому у нас не вийде?».

Для початку, тому що Вова Зеленський – не Рейган навіть близько. І порівнювати Зеленського у 2019 р. з Рейганом зразка 1980 р. (тобто коли він з другої спроби був обраний президентом США) просто не можливо.

Для початку, давайте не будемо називати Вову Зеленського відомим шоуменом – давайте називати його юристом без практики. А чому ні? Освіту юриста Вова Зеленський свого часу здобув, але працював по ній лише два місяці, позаяк зразу пішов виступати у КВН. Рональда Рейгана називають, актором – хоча на 1980 р. він у кіно не займався більше 15 років. Тож якщо Рейган – актор, то Зеленський – юрист без практики. Годиться?

А ким був Рейган на 1980 р.?

По-перше, учасником Другої Світової війни. Безпосередньо в боях актор Рейган участі не брав, але перебував на військовій службі, був офіцером зв’язку та працював над зніманням учбових фільмів для армії. Якщо ви знаєте щось про бодай якийсь факт служби Вови Зеленського у ЗСУ – прошу повідомити.

По-друге, на 1980 р. Рейган був профспілковим діячем. П’ять років він був президентом гільдії кіноакторів США. Серед іншого, саме під керівництвом Рейгана Гільдія кіноакторів пройшла низку складних конфліктів з державою, у тому числі – роботу комісії з антиамериканської діяльності. Якщо ви можете навести факти участі Вови Зеленського у профспілковій чи якійсь іншій громадській діяльності – повідомте будь ласка.

По-третє, на 1980 р. Рональд Рейган був республіканцем зі стажем. Це у нас лідером партії можна стати просто зареєструвавши у Мінюсті власну партію – в США, з їхніми корпораціями, політична кар’єра це прохід по всіх щаблях одної з крупних партій, аж поки партія не висуне тебе в президенти. І зграя товаришів там сидить в рази зубастіша за наших. У Рональда Рейгана такий досвід був. У Вови Зеленського… чув хтось про його результативну попередню політичну діяльність? У якій політсилі?

По-четверте, на 1980 р. Рональд Рейган – колишній губернатор штату Каліфорнія (протягом восьми років). До речі, цілями своїми тоді Рейган ставив серед іншого, повернути на роботи нероб, що сидять на соціальних програмах і подавити студентські протести в Університеті Берклі. Цікаво. Сильно сподобаються от такі гасла нинішнім прибічникам Вови Зеленського? А чи зможуть симпатики Вови Зеленського назвати ту область України, якою Вова Зеленський успішно керував, хай не вісім, а хоча б пару років?

Висновок. На 1980 р. Рональд Рейган – ніякий не актор, він політик, пропечений до мозку кісток. Досвідчений, потертий партійної і керівничою кар’єрою, з командою та твердими політичними переконаннями. Хто нині Вова Зеленський? Безумовно, успішний підприємець зі сфери медіа – автор низки телепрограм, що мають успіх серед громадян не надто зіпсованих інтелектом. Успішний так само, як успішні творці магазину «Розетка» серед інтернет-торгівлі, або як низка виробників українських меблів на відповідному ринку. Але.

Вова Зеленський – не політик. Він ніколи політикою не займався. Він ніколи не належав до будь-якої партії і не займався прийняттям законів, або керівництвом адміністрації на місці. Вова Зеленський людей бачив лише зі сцени і через вікно авто – до нього ніколи не приходили натовпи кривджених і знедолених зі скаргами, як до будь-якого голови райради. Вова Зеленський не має ефективної команди, на яку він міг би обпертися. Вова Зеленський ніколи не керував навіть Територіальною громадою – а пхнеться керувати державою розміром з Францію. Людина яка водночас заявляла, що готова стати на коліна перед Путіним, їздила виступати перед українськими військовими в АТО, вибачалася перед Кадировим і заявляє, що не хоче іти на Донбас. Про які переконання тут ви кажете?

Як можна взагалі його порівнювати з Рейганом?

Історія Вови Зеленського, насправді, це історія абсолютного інфантилізму і байдужості до власної долі частини українського суспільства. Історія, коли частина громадян, заміть думати, аналізувати, і власноруч створювати власний добробут, продовжують натхненно шукати керівника-чарівника. Такого собі «доброго пана». Того – хто виріщить всі їхні проблеми якісно і швидко, і головне – за них самих. Всі ці спроби голосувати за Гриценка, Зеленського, Вакарчука (промовчу про «Самопоміч» – там бодай є досвід політборотьби і яка-ніяка команда), це те саме, що й спроба виграти мільйон на гральному автоматі. Клієнт наполегливо намагається зловити щастя за хвіст, не помічаючи, що сам уже програє останнє.

А ще історію Вови Зеленського давно розкрив політолог Віталій Портніков. В середовищі українських топ-олігархів давно крутиться ідея забезпечити обрання у президенти такого собі «папуги», шоумена, який би демонстрував народу шоу з екранів, у той час як реальна влада в країні була б зосереджена в руках тих самих топ-олігархів. По факту, таким шоуменом в Україні уже давно працює Юлія Тимошенко, але лихо в тому, що Тимошенко – це ще й реальний екс-олігарх, з відповідними бажаннями і амбіціями. А тут ідеться про шоумена повністю підконтрольного топ-олагірхам, який їм не заважатиме. А чому ні? Народець же проголосує? А в разі якщо народ буде незадоволений – шоумена замінять на іншого, залишивши шоумена попереднього винним у всьому, із обуреним населенням сам на сам. І Вова Зеленський, і Вакарчук – пробні камінці. Вони – заява авторів проекту на те, що проект реальний. Щоправда в «Слузі народу» дурникам про це не говорять.

До чого тут взагалі Рональд Рейган?


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим