четвер, 25 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віктор Катишев: Чемпіонат світу в Росії для мене просто не існує Гидко, що грандіозне футбольне свято проходить у такій мерзотній країні, як путінська Росія

Про найактуальніше зараз – про футбол. Свій перший в житті Чемпіонат світу з футболу я ще школярем дивився по чорно-білому телевізору (через прикріплений до нього пластиковий екран з синіми і рожевими смугами – слабка імітація під кольоровий телеприймач). На час матчу ми з братом приходили до хати моєї доброї класної керівниці, всідались у кімнаті на підлозі разом з іншими дітьми і з насолодою дивились черговий матч з Англії. Які ми були щасливі! Адже наші батьки до Чемпіонату не встигли придбати телевізора. Англійці тоді вперше – у 1966 році і востаннє стали чемпіонами світу, а команда СРСР, де було багато київських динамівців, виступила успішно та вперше і востаннє зайняла високе 4-е місце.

З того часу пройшло ще 12 чемпіонатів світу з футболу – в різних країнах, і я їх всі дивився, кожен – від матчу-відкриття до фінального матчу. Як і мільйони інших футбольних вболівальників у світі. Не мало значення – чи грала на черговому Мундіалі збірна СРСР чи ні, чи грала потім збірна України чи ні.

Чемпіонат світу – це найважливіша подія на чотири роки у світовому футболі. Завжди або сам робив календар чергового Чемпіонату, або купував його фірмовий кольоровий бланк і вже заповняв під час Чемпіонату. Для мене він завжди був найбільшим спортивним святом, важливішим за Олімпіаду.

Але зовсім не дивлюсь черговий Чемпіонат світу з футболу, що проходить зараз в Росії. Ні відкриття Чемпіонату, ні жодного матчу. Чемпіонат світу в Росії для мене просто не існує. Дивно, але я зрозумів, що навіть радий, що його не дивлюся. Не хочу самим переглядом матчів бути хоч якось причетним до цих подій, що відбуваються у ворожій, смертельно небезпечній для України путінській імперії. Мені цей Чемпіонат в Росії Путіна нагадує Олімпіаду в Німеччині часів Гітлера.

Гидко, що таке грандіозне футбольне свято світова футбольна асоціація ФІФА у ХХІ столітті все-таки проводить у такій мерзотній країні.

Ця ФІФА:

Не зважила на ті всі страшні і ганебні злочини, які вчинила імперська Росія під керівництвом Путіна по відношенню до України, інших сусідніх країн за останні роки.

Не зважила навіть на те, що Генасамблея ООН – найвищий орган планети засудила злочини Росії в Україні, на санкції, які ввели проти Росії країни світу вперше після існування СРСР.

Не зважила на факт, що російські терористи російською ракетою збили над окупованим Росією Донбасом мирний малайзійський літак, в якому загинуло близько 300 мирних людей – дітей, жінок, чоловіків.

Не зважила на те, що вже більше 10 тисяч українців загинуло підчас окупації Росією частини українського Донбасу і подальшої війни з Україною на українській землі.

Не зважила навіть на такий важливий і жахливий саме футбольний аспект російського злочину, що Росія своєю загарбницькою війною, анексією і окупацією усунула на роки головні міста Криму, Донбасу і їхні спортивні арени(в т.ч. і знамениту донецьку «Донбас-Арену») від участі в чемпіонаті і кубку України з футболу, в міжнародних матчах, зіпсувала саме проведення українського чемпіонату. Отака вона – найвища світова футбольна структура. Російські мільйони «зелених» свою чорну справу зробили.

Гидко, що лідери провідних країн світу, теж знаючи це все, не допомогли (не було серед них сильних, таких як Р. Рейган чи М. Тетчер) керівництву ФІФА прийняти єдино правильне рішення – перенести Чемпіонат світу з футболу в іншу, нормальну країну. Також вони не заблокували участь власних команд у російському Чемпіонаті світу. Дійшло до того, що збірна Австралії, країни, чимало громадян якої загинуло в тому нещасному малайзійському літаку, полетіла в Росію на цей Чемпіонат. Жах!

Гидко, що близько 6 тис. громадян України поїхали на цей Чемпіонат в Росію. Якщо серед них є громадяни України не з ОРДЛО чи Криму, то нехай би вони вже там і залишались – чи в російській тюрмі, чи в якості заручників, чи жителів путінської Росії. Важко назвати таких людей громадянами України.

Чемпіонат світу з футболу в путінській Росії для мене просто не існує.


Віктор Катишев / Наша Рада
Поділіться цим