субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віктор Уколов: Дев’ять з десяти українців не підтримують Тимошенко Те, що зараз відрив між Тимошенко і діючим президентом Петром Порошенком становить нині лише жалюгідні 2% свідчить про примарні шанси на успіх опозиціонерки

На мою думку саме так треба розуміти результати соціологічного дослідження КМІС, яке було оприлюденене вчора. Зокрема, від загальної кількості виборців, політики набрали такі результати:

  • 8% проголосували б за Юлію Тимошенко,
  • 6,3% – за Анатолія Гриценка,
  • 6,1% – за Олега Ляшка,
  • 6% – за Петра Порошенка

Як бачимо, це опитування засвідчило, що більшість виборців не розглядають опозицію, як альтернативу владі. Адже навіть за Тимошенко готовий голосувати лише кожен 12-ий виборець. При цьому її відрив від діючого президента становить лише 2% при похибці 1,8% для таких значень.

Нещодавно я вже писав, що на четвертий рік президентства Віктора Ющенка, тодішній прем’єр Юлія Тимошенко випереджувала його аж на 16%. У січні-лютому 2009 року рейтинг Тимошенко був 18%, а Ющенка – 2% (опитування Research&Branding Group).

Те, що зараз відрив між нею і діючим президентом Петром Порошенком становить нині лише жалюгідні 2% свідчить про примарні шанси на успіх опозиціонерки.

Три політики Гриценко, Ляшко і Порошенко ділять між собою друге місце, адже за релізом КМІС похибка для таких значень становить бизько 1,4-1,5%. Іншими словами це може означати, що Порошенко має 6%+1,5%=7,5%, а, наприклад, Гриценко 6,3%-1,5%=4,8%.

Правда лише в тому, що 9 з 10 виборців ще не визначились за кого вони будуть голосувати на президентських виборах, тому орієнтуватися на ці рейтинги і говорити про те, що хтось виграв, а хтось програв – неможливо.

  • 5,4% – за Володимира Зеленського,
  • 4,8% – за Святослава Вакарчука,
  • 4,4% – за Вадима Рабіновича,
  • 4,3% – за Юрія Бойка

Показники цієї другої групи, куди увірвались два нових лідери, найбільше свідчать про кризу «старої» опозиції. Зрозуміло, що і Зеленський, і Вакарчук забирають голоси опозиціонерів. З них Вакарчук забирає у Тимошенко та Гриценка, а Зеленський – у Ляшка, Рабіновича та Бойка.

Якщо до старту виборчої кампанії, без політичної реклами, без програми, що вони зроблять з країною цих двох кандидатів уже підтримують стільки виборців, – це свідчить про справжню втому від «старих»опозиціонерів і навіть критичну недовіру до них.

Причину появи попиту на нові опозиційні обличчя влучно ілюструє обкладинка журналу «Новое время», який тримає Юлія Тимошенко.

Принагідно дякую сайту Апостроф чию світлину використано для коллажу.


Віктор Уколов / Українська правда
Поділіться цим