четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Ірина Геращенко: Як Україна дала на горіхи Путіну Гудбай, десятирічна енергетична залежність від Росії

Був в нашому дитинстві хороший фільм «Три горішки для Попелюшки». Цієї весни Попелюшка (а тільки так в кращому випадку позиціонують Україну в Кремлі) дала Путіну на горіхи.

1. На першому місці, без перебільшення, рішення Стокгольмського суду на користь «Нафтогазу» проти «Газпрому». Гудбай, десятирічна енергетична залежність. Ми зіскочили з газової голки назавжди! Ура. Ну, і плюс «Газпрому» не вдалося довести до банкрутства «Нафтогаз» і забрати собі з потрохами.

2. Поділяє перше місце Угода про асоціацію. Ми заплатили за неї кров’ю найкращих наших українців. Цю кров ми Путіну і РФ ніколи не пробачимо. Ані вбитих у січні-лютому 2014, ані нашу Небесну Гвардію україно-російської війни. Януковичу не пробачимо теж його зради України. Їх чекає Гаага. А ми боротимемося за повноцінне членство в ЄС, нехай навіть це питання не короткострокової, а середньострокової перспективи.

3. Безвіз – на третьому місці. Додатковий бонус, що вступає в силу напередодні дня Росіі:)

4. Заборона символу «русской весны» маскарадної георгіівської стрічки, яка має таке саме відношення до перемоги над фашизмом, як наша Анна Ярославна до Москви. Це, начебто, ідеологічна дрібниця, але в умовах гібридної війни – надважливе рішення. Нехай ця стрічка повзе змією за порєбрік і там отруює, в європейській Украіні їй робити немає що.

5. Мовні квоти на ТБ. Україна – багатонаціональна і багатомовна демократична держава і всі мови, в тому числі російська, тут вільно розвиваються і існують. Але чим більше української – тим більше України.

Додатковий бонус: закриття всіляких вконтактів і однокласників. Як то співається в українській «народній» пісні : «Не ищи меня «в контакте», в «одноклассниках» нас нет»:)

5. Попри зусилля Кремля поставити нормандський формат на паузу і нічого не змінювати на Донбасі, де «нас там нет», наші європейські партнери , як і Україна, хочуть прогресу у виконанні Мінських угод. Про що Путіну дуже чітко заявили і канцлер Мерель, і президент Макрон. Перемога Макрона – це чудовий «горішок » французів і Путіну, і Ле Пен.

Дипломатичний фронт був вдалим для України цієі весни. На фронті справжньому наші воїни тримають орків. Ціною свого життя. Майже сто хлопців загинули з початку року за європейську Україну. Пам’ятаємо…

Якщо говорити ще про наші втрати, то Росія в березні експропріювала через свої маріонеток в ОРДЛО українську власність, вкрала українські підприємства на окупованих територіях. Не варто забувати, що формальною підставою для крадіжки стали так звані «редути», організовані однією політичною силою і іже з ними.

Танці і піар на крові допомогли росіянам легалізувати іх брудні сценарії. При цьому залишився відкритим украіно-російський кордон, його неконтрольована частина, і саме звідти завозиться зброя для вбивства українців. Блокують орків наші військові! А «редутники» заблокували українську економіку, бо ж великі підприємства з окупованих територій з початку війни перереєструватися на підконтрольних владі територіях і сплачували податки в українській бюджет. Тепер вкрадену звідти продукцію орки перевозять в РФ і там реалізовують.

Економічні наслідки цих «редутних шоу» ми всі ще відчуємо. Бажано, щоб була і політична відповідальність «редутних» партій, які взяли і зробили удар по українській економіці, як і за газовий контракт 2009 року.

Чого чекаємо від літа? Санкцій проти РФ до повного виконання Мінських угод. Єдності і солідарності світу. Горішків для РФ на всіх фронтах стільки, щоб вона, нарешті, зламала зуби.


Ірина Геращенко /Facebook
Поділіться цим