п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Віталій Портников: Ryanair – новий фетиш українців Хлопці завойовують цей світ нахабно і агресивно, а ми віримо, що їхні інтереси зосереджені на нашій бідній країні

Залишається тільки дивуватися вмінню українців перетворювати на фетиш все, із чим вони стикаються. Саакашвілі, Савченко, Нова пошта – що хочете. Ніщо й ніхто не підлягає критичному оцінюванню, все сприймається виключно у чорному чи білому кольорах, той, хто бачить світ інакше – ворог.

Тепер от новий фетиш – Ryanair. Влада, яка звикла використовувати цю схильність населення до фетишизації, створює із звичайної господарської домовленості карнавал, населення радісно аплодує і чекає на дешеві квитки, всі є щасливими, ура.

Звичайно, я не збираюсь стверджувати, що конкуренція – це погано. Але збираюсь – що такі гіганти, як Ryanair, діють виключно у своїх, а не у наших інтересах. І це логічно. Для того, щоб в цьому переконатися, достатньо порівняти попередні наміри компанії із теперішніми.

Під час попередньої спроби зайти на український ринок ірландці вімагали пільг і збиралися стати компанією «пивного туризму», як це вже відбулося з ними у більшості міст Центральної Європи. І це точно було не для українців, а для класичних пасажирів лоукоста з Британських островів. Не вдалося. І тепер обрано іншу, набагато агресивнішу бізнес-модель. Тепер «пивний туризм» у вигляді небагатьох рейсів з Лондона і Дубліну супроводжує модель «таксі для гастарбайтерів» – саме тому маршрутна сітка Ryanair накладена на маршрутну сітку Wizzair (рейс до Барселони – вітання ще одному конкуренту, Vueling, щоб і влітку не ліз). Таким чином, Ryanair в Україні займається тим, чим він зараз агресивно займається в Європі – знищенням конкурентів. І, як на мене, Wizzair тут має всі шанси програти – і піти не тільки з польського напрямку. А далі вже Ryanair запропонує нам справжні конкурентні ціни.

Підозрювати Майкла О’Лірі у змові із Коломойським я також не став би. Що для Ryanair, яка вже знищує «Люфтганзу», якась там маленька провінційна авіакомпанія? А ось знищення лоукостів-конкурентів – свята справа. Адже підрив бізнесу конкурента в окремій, хай і поки що не дуже перспективній державі – це удар по його інтересах в світі. Тим більш коли можна нокаутувати під оплески самої цієї держави – яка це насолода! І з цієї точки зору Лірі з його «таксі для гастарбайтерів» – це як Путін з Кримом. Хлопці завойовують цей світ нахабно і агресивно, а ми віримо, що їхні інтереси зосереджені на нашій бідній країні.


Виталий Портников / Facebook
Поділіться цим