субота, 27 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Тролінг чи анонс відступу росіян: Що саме відбувається на лівому березі Дніпра Ранок 13 листопада був недобрим для російського міноборони. Державні інформагентства ТАСС і РИА Новости з посиланням на відомство Шойгу повідомили про відступ російських військ на лівому березі Дніпра

«Оцінивши ситуацію, що склалася, командування угрупування «Дніпро» вирішило перекинути війська на більш вигідні позиції на схід від Дніпра. Після перегрупування «Дніпро» звільнить частину сил, які будуть задіяні для наступу», – повідомили агентства. Після 24.02.2022 міноборони РФ неодноразово використовувало евфемізми «перегрупування» та «заняття більш вигідних позицій» у випадках, коли російські війська відступали.

Через кілька хвилин ТАСС і РИА Новости анулювали свої повідомлення, сказавши, що їх було випущено помилково. Але такі помилки зазвичай не бувають випадковими – їх хтось мав організувати. Питання, хто це зробив.

Український тролінг?

Державні інформагенства РФ найчастіше отримують тексти заяв міноборони заздалегідь, до того, як вони публікуються в офіційному телеграм-каналі військового відомства. Виходить, хтось зумів підсунути ТАСС і РИА Новости фейковий текст.

У відомстві Шойгу заявили РБК, що «розсилка хибного повідомлення про «перегрупування» військ у районі Дніпра нібито від імені прес-центру міноборони Росії є провокацією». Водночас телеграм-канал «Осторожно, новости» розповів з посиланням на джерело в РИА Новости, що агентство отримало інформацію «з фейкового акаунту міноборони, який, ймовірно, ведеться з території України».

У такому разі можна було б привітати наших фахівців інформаційної війни, які зуміли впровадитись у кремлівську пропагандистську машину та змусити її розповідати про новий російський відступ. Але український тролінг – це не єдиний можливий варіант.

Наступ завширшки 35 км

Офіційні спікери ЗСУ дають дуже скупу інформацію про те, що відбувається на лівому березі Дніпра на Херсонщині. Основна увага приділяється іншим ділянкам фронту. Тому більшість українців або взагалі не в курсі тамтешніх подій, або у кращому разі знає про наш плацдарм у селі Кринки на схід від Нової Каховки.

Але події все ж таки розвиваються. Відчути їхню динаміку можна, якщо порівняти два тижневі огляди російського воєнкора Семена Пегова (WarGonzo).

5 листопада він розповідав, що спроби ЗСУ «проблематичні» через відсутність бронетехніки та наявність ударів російської артилерії: «ЗСУ цілеспрямовано хочуть закріпитися на лівобережжі Дніпра. У Кринках вони утримують позиції. Крім того, з островів прагнуть прорватися до Пойми і Пещанівки. Мета – взяти рокаду на майже 30-кілометровій ділянці фронту. Без бронетехніки для них це виглядає проблематично. До того ж, російські засоби далекого ураження відпрацьовують по українських шляхах логістики як на правобережжі, так і на островах».

Минув тиждень – і картина в очах Пегова змінилася. «Херсонсько-Кримський напрямок. Ця ділянка фронту для ЗСУ стала однією з пріоритетних у плані наступальних дій. Українські війська зуміли закріпитися на лівому березі Дніпра в Кринках, і вибити їх звідти ЗС РФ не можуть. Серйозні атаки ЗСУ з островів біля Пойми, Піщанівки та Підстепного. Українські війська прориваються до траси М-14, яка є рокадною. Втрата контролю над ділянкою в районі Пойми, де вона перетинається з трасою М-17, стане для ЗС РФ вкрай серйозною проблемою, оскільки це логістика гарнізону в Каховці, – розповів він у тижневому огляді 12 листопада. – На островах у дельті Дніпра домінують українські війська, більш-менш стійкі плацдарми створені на лівобережжі основного русла річки від Херсона до Тягинки, а це за шириною фронту 35 кілометрів. Активно працює ствольна і реактивна артилерія ЗСУ. Її вогонь коригує безліміт безпілотників. Ударні гелікоптери також у справі».

Уточнимо, що ділянка від Херсона до Тягинки це на правому березі. А на лівому березі їй відповідає ділянка від Олешок до Кринок.

Додамо також, що телеграм-канал Пегова WarGonzo має понад мільйон підписників, а самого Пегова пов’язують із головним управлінням (колишнім головним розвідувальним управлінням) російського генштабу. Пегов завжди намагається спотворювати картину на користь Росії. І якщо зараз він визнає успіхи ЗСУ, це можна розцінити як елемент підготовки мізків росіян до можливості нового відступу російських окупаційних військ.

Анонс неминучого?

Своєю версією поділився український телеграм-канал «Николаевский Ванек», близький до голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма. За його даними, поява в ТАСС і РИА Новости інформації про відхід військ російського угруповання «Дніпро» «на вигідніші позиції» в Херсонській області є «перевіркою реакції» росіян.

Джерело українського каналу в угрупуванні «Дніпро» ЗС РФ розповіло, що плани відходу російських військ справді є, вони на завершальній стадії і будуть реалізовані у разі, якщо «ситуація найближчим часом не зміниться». Планів кілька, але жоден наразі остаточно не затверджено.

Як наголошує «Николаевский Ванек», вже зрозуміло, що з лівого берега вибити нас не вийде, хоч росіяни і прасують наші позиції авіабомбами. Проблема росіян полягає у безуспішних штурмах та великих втратах у районі села Кринки як 810-ї бригади морської піхоти, так і десантників 328-го десантно-штурмового полку. «Так, нещодавно десантники заїхали до Нової Маячки і кинулися штурмувати позиції у бік Кринок. До самих Кринок із кількох сотень тіл дійшло кілька десятків, всі інші лягли від касеток», – пояснює телеграм-канал. Він припускає, що програна контрбатарейна боротьба і відсутність протидії FPV-дронам змушують російське командування приймати непопулярні рішення, а якими вони будуть – лише час покаже. «У всякому разі, наші завдання не змінилися, а реакцію свого «суспільства» їм вдалося перевірити», – резюмує «Николаевский Ванек».

Тим часом у російських телеграм-каналах ця тема продовжує розкручуватися. З’явилася й така версія, що рішення про відступ у Херсонській області вже було практично прийняте, але тепер через передчасний розголос воно під питанням, тому що Шойгу і Путін «можуть просто впертись і не дати військовим відійти».

Звісно, зараз не час робити висновки. І навіть прогнозувати – теж не час. Але важливим є сам факт, що український наступ триває.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим