неділя, 28 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Розкол, педофіли і Азов, який «тренує» ХАМАС: Росія запустила потужні дезінформаційні кампанії В останні дні Росія помітно інтенсифікувала дезінформаційні кампанії проти України, реципієнтами яких також є наші партнери в Північноатлантичній спільноті

Власне з загального потоку вже традиційних російських фейків можна виокремити два ключові напрямки:

  • «Розкол» між політичним та військовим керівництвом України;
  • Позиція України щодо війни проіранських проксі проти Ізраїлю.

«Розкол»

Відповідна інформаційна атака на Україну у російських пропагандистських ресурсах розпочалася з інтерв’ю нашого главкома Валерія Залужного британському журналу The Economist і матеріалу Саймона Шустера у Time про президента Володимира Зеленського та його погляд на війну. Росіяни максимально загострили увагу на певних відмінностях між тверезою позицією главкома і нібито надмірним оптимізмом президента щодо майбутніх перспектив війни.

Агітпроп РФ одразу ж почав підсилювати і розвивати відповідні наративи, використовуючи, зокрема, звільнення командувача ССО Віктора Хоренка і відсутність своєчасних офіційних пояснень від ОПУ щодо цього рішення; також трагічну загибель зама Залужного, майора Геннадія Частякова.

Обидві події у купі з вищезгаданими відмінностями з Time і The Economist використано для поширення наративу про серйозний конфлікт між Залужним і Зеленським. Зокрема російські ботоферми поширюють тези про те, що майора Геннадія Частякова було вбито за наказом «диктатора» Зеленського (до того ж відмовився проводити вибори наступного року), який окрім того, буцімто, розпочав масштабні чистки в українському генералітеті і, мовляв, готує військовий переворот.

Цю дезу Кремль поширює, користуючись послугами кишенькових західних аналітиків і експертів. Наприклад, через громадянина США Ларрі Джонсона, якого подає як колишнього співробітника ЦРУ. Джонсон дійсно працював у ЦРУ, але лише чотири роки (1985-1989 рр.) і в якості головного регіонального аналітика у справах Центральної Америки, спеціалізуючись на питаннях транспорту.

Також російські ресурси поширювали фейк про те, що нібито Залужного взагалі вже заарештовано. Про це, власне, росЗМІ пишуть, посилаючись на анонімний Telegram-канал «Джокер ДНР».

Проте вишенька на торті – це вже два діпфейк-відео із Залужним. На першому, що активно поширювалося у соцмережах, главком нібито закликав військових не виконувати накази Зеленського, бо той «ліквідував» Частякова; а українців – виходити на вулиці. Після спростування цього діпфейку росіяни випустили новий діпфейк (зокрема у Telegram-каналі «Труха Барселона»), в якому «Залужний» заперечує, що попередній діпфейк – діпфейк.

Завважимо, що тема конфлікту у військово-політичному керівництві України росіянами качається на тлі дискусій у США про нові пакети допомоги, що блокуються ультраконсервативними республіканцями; у країнах-партнерах Києва — про темпи наступу СОУ, і звісно ж наративи про «провальний» наступ пропагандисти РФ підсилюють вкидами про катастрофу на фронті для українських оборонців, які, нібито, тільки і роблять, що відступають.

Ці фейки працюють не тільки на аудиторію в Україні чи Росії, але й на реципієнтів у США, Європі і на Глобальному Півдні, яких Кремль намагається переконати в тому, що Україна нібито програє війну, Зеленський насправді є «диктатором», а його дружина взагалі «продає дітей педофілам».

Паралельно інформаційні ресурси і «експерти» РФ тримають на «великому вогні» тему перемовин, до яких Київ, мовляв, зараз активно підштовхують союзники. І відбувається цей процес деморалізації українців (та й наших партнерів) як на тлі рішення ЄК рекомендувати початок перемовин про вступ України до ЄС; так і напередодні саміту АТЕС у Сан-Франциско.

Антисемітизм

Тема війни терористичних палестинських угруповань проти Ізраїлю, що мають підтримку Ірану та Росії, та й Північної Кореї також.

Офіційний Київ, українські оборонці та й прості громадяни с самого початку інвазії ХАМАС до Ізраїлю 7 жовтня стали на бік Ізраїлю і засудили терористів.

І позиція України не зазнала змін попри те, що військова відповідь ЦАГАЛ на агресію терористів спровокувала потужну хвилю антисемітизму по всьому світу, в тому числі в Європі через обурення як корисних ідіотів (переважно ліваків), так і через акції (мітинги, демонстрації, заворушення, тощо), організовані за участі тих же російських медіакіллерів.

В якості прикладу можна навести одночасно і підтвердження незмінності позиції Києва, і спотворення, власне, цієї позиції інтерв’ю Зеленського телеканалу CNBC, в якому український президент вчергове засудив агресію проти Ізраїлю.

Сегмент інтерв’ю про напад терористів на Ізраїль було викривлено і вирвано з контексту. Зокрема в турецькому медіапросторі (переважно у соцмережах) почали поширюватися відповідні фейки (звісно ж і в РФ теж) про те, що нібито Зеленський заявив, що «у боротьбі з тероризмом немає ні права, ні закону»

Насправді ж Зеленський сказав наступне, цитуємо:

«Ми сьогодні дивимось на цю ситуацію, немов на щось нове. А це абсолютно не нова ситуація. Це вогонь, який вже десятиліттями є між Ізраїлем і Палестиною. І в цей вогонь іноді кидають сірники. І я впевнений, що за цим, за спонсоруванням ХАМАСу, стояла Росія, і стояв Іран. Ось що я вважаю. Ось хто винен. І коли ми говоримо про правила, про закон, тощо. Да немає, коли наступають терористи, ніяких законів. Все поза законом. Всі рятують своє життя і воюють проти ворога. Всіма силами, які є. Перше – щоб закінчити цю війну і сісти за стіл перемовин, треба закінчити цю війну з позицію тиску на Росію й Іран. Треба визнати, що ці дві країни стоять за цими процесами. Я б ще назвав Північну Корею, тому що нещодавно ви бачили, скільки на території Гази було знайдено північнокорейської зброї. І це абсолютний факт.

Головне в тому, що якщо терористи наступають, якщо терористи атакують, якщо вони дітям відрізали голови, ти маєш повне право на захист людей і на захист своєї держави. Але ми повинні зрозуміти, що якщо ми можемо відкрити гуманітарні коридори і забрати полонених, допомогти, які не беруть в цьому участі; ми повинні всім світом це робити. І повинні всім світом зупинити цю війну».

Отже. Насправді Зеленський, най у трохи сумбурно, але намагався донести те, що саме терористи, яких підтримують Росія, Іран і КНДР, зневажають, ігнорують і порушують діюче законодавство, в тому числі міжнародне. В таких умовах жертва агресії – Ізраїль – має повне право нівелювати загрозу для цивільних і суверенітету країни.

Водночас, зазначимо, російські фейкотворці докладають чималих зусиль для спотворення позиції Києва щодо війни проти Ізраїлю шляхом дези про, нібито, зв’язки між Україною і палестинськими терористичними угрупованнями.

Ще на початку інвазії ХАМАС до Ізраїлю у мережу вкидалися фейки про те, що терористи використовують зброю, нібито, надану їм Україною. Тоді, нагадаємо, зокрема ГУР МО зазначило, що на оприлюднених росіянами кадрах насправді є українська зброя, яку росіяни захопили на полі бою, а згодом передали палестинцям для створення відповідної картинки.

Сьогодні ж Росія продовжує качати тему співпраці України з ХАМАС – запустила ціле «розслідування» (поширено, ймовірно, афілійованим з ГРУ сайтом на нідерландському сервері, створеним 3 вересня 2022 р.) про те, що терористів, мовляв, навчали бійці «Азову» на території України на початку серпня. А про саме «навчання» було домовлено під час візиту української делегації на зустріч щодо «мирної формули» до саудівської Джидди, де мовляв українське керівництво також зустрілося з ватажками ХАМАС.

Таким чином Кремль традиційно прагне розіграти карту українського «нацизму-антисемітизму» з метою завадити зближенню України та Ізраїлю.

Втім, варто також зазначити, що Київ зробив певний геополітичний вибір, а саме – підтримати Ізраїль, який є ще однією жертвою не стільки терористичних угруповань, скільки членів «вісі зла» – Росії, Ірану, КНДР. Відповідно через це ми нині медійно і дипломатично «просідаємо» на Глобальному Півдні (турецький фейк – приклад), який намагаємось також залучити до участі у реалізації «мирної формули». Чим росіяни і користуються в своїх антисемітських інформаційних війнах.


Владислав Гірман / Ділова столиця
Поділіться цим