неділя, 28 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Зміни під Бахмутом: Як ЗСУ витісняють росіян Українські військові з тяжкими боями витісняють ворога з Кліщіївки. Армія Росії також відступає з позицій біля Андріївки та Курдюмівки

Збройні сили України продовжують контрнаступ і поступово відвойовують у росіян позиції в тому числі на Бахмутському напрямку. Сьогодні стало відомо, що наші захисники взяли під контроль більш ніж половину села Кліщіївка. Більше того армія РФ відступає по лінії Андріївки та Курдюмівки, на південь від Бахмута.

Можна лише здогадуватись, де були будівлі

Про успіхи ЗСУ в Кліщіївці розповів заступник командира третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін. За його словами, по всій лінії фронту біля населених пунктів Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка росіяни щодня мають втрати в особовому складі та змушені відступати. Армія РФ намагається закріпитися на нових позиціях.

«(в Кліщіївці – ред.) залишилася невелика кількість, там, мабуть, півтори вулиці, які ще частково намагається контролювати ворог, але йому це дуже погано вдається. На цьому напрямку ми створили такі умови для російських сил, що за останній час вони не мають змоги користуватися своєю технікою», – вказав Жорін в коментарі для Еспресо.

Він додав, що українські військові знищили тут майже всю техніку росіян – танки, бойові машини піхоти та десанту – а ту, що залишається вони не виганяють чи використовують лише як «таксі» або логістичні засоби вночі.

В той же час серйозною проблемою для ЗСУ під Бахмутом Жорін назвав атаки росіян з повітря — безпілотники, авіація, керовані авіабомби, а також системи радіоелектронної боротьби.

«Проте коли піхота стикається у ближньому бою, російські сили цього бою не витримують і вимушені відступати», – сказав заступник командира.

Також за словами Жоріна, села Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка, за які останніми місяцями йдуть бої, назвати населеними пунктами можна лише умовно, оскільки в них майже не залишилося цілих будинків, одні руїни.

«Мабуть, у них є адреси, інколи можна здогадатись, де були будівлі, але від населених пунктів мало що залишилось. Інколи складно здогадатись, де проходила вулиця, де була межа між будинками. Це суцільні руїни і за ці руїни йде боротьба», – додав військовий.

Успіх в Кліщіївці

Слова Жоріна підтвердив речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш. За його словами, під Бахмутом тривають важкі бої.

«Російські військові з боями відходять від населеного пункту Кліщіївка, метр за метром українські військові зачищають від окупантів територію держави, хоча солдати РФ намагаються відновити втрачені позиції, але безуспішно», – сказав Євлаш в прямому ефірі телемарафону.

Також, за його словами, на цьому напрямку командування армії РФ постійно «перемішує» особовий склад підрозділів.

«Формують так звані зведені підрозділи з раніше розбитих формувань. Продовжується тактика «завалювання м’ясом» українських позицій», – розказав він.

Американський Інститут вивчення війни також підтвердив успішне просування ЗСУ на південь від Бахмуту у районі села Кліщіївка. Аналітики посилаються на заяву командувача Сухопутними військами генерала Олександра Сирського. Зокрема, він зазначив, що бійці «відвойовують позиції в цьому районі».

Деякі подробиці ситуації в цьому районі додали російські військові кореспонденти. Вони стверджують, що українці вибили їх з половини Кліщіївки. Також є інформація від Міноборони РФ, що українські бійці перерізали лінії зв’язку ЗС РФ біля цього села.

Онлайн-карта DeepState також підтверджує, що лінія фронту в Кліщіївці посунулась на 700 метрів вглиб російських позицій.

Перспективи для ЗСУ

Раніше Ілля Євлаш пояснював, що звільнення Кліщіївки стане для росіян «значним ударом», адже військові РФ, найімовірніше, будуть змушені відійти у тил.

«Там визначені рубежі їхнім командуванням, які вони вже готують. І це буде залежати від розвитку подальших бойовий дій. Побачимо, наскільки швидко вони почнуть сипатись», – розповів він у коментарі проєкту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

А на запитання журналістів, чи матимуть ЗСУ повний вогневий контроль над Бахмутом у разі звільнення Кліщіївки, Євлаш сказав: «Бій покаже. Але я можу сказати, що втрата Кліщіївки окупантами, повернення її під український контроль створить для них багато клопоту».


Кореспондент.net
Поділіться цим