понеділок, 29 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

За спиною України: Про що Москва намагається таємно домовитись із Вашингтоном У Білому домі, схоже, є прихильники ідеї щодо необхідності підштовхнути Україну «з поля бою до столу переговорів»

На телеканалі NBC News вийшло розслідування про таємні переговори між Москвою та Вашингтоном за спиною Києва. «Колишні офіційні особи США провели секретні переговори щодо України з видатними росіянами» — про це розповіли чотири колишні і два чинні американські чиновники (всі — анонімно).

Представниця МЗС РФ Марія Захарова назвала це повідомлення «фейком» та «дезою, запущеною в західні медіа». Проте факт переговорів підтвердили офіційні представники Вашингтона. Координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив CBS, що в адміністрації президента США Джо Байдена знали про спроби групи колишніх високопосадовців із сфери національної безпеки налагодити неофіційний канал зв’язку з російською владою. Але, наголосив Кірбі, Білий дім ніяк не брав участі в цих переговорах і не підтримував їх. Те саме у відповідь на запитання агенції Reuters заявив представник Держдепартаменту США. «Адміністрація Байдена не санкціонувала ці обговорення«, — наголосив він.

Отже, факт таємних переговорів можна вважати безсумнівним. І тепер головна інтрига — у мотивах: яку мету мали учасники переговорів з боку Москви та з боку Вашингтона.

Заради чого принижувався Лавров

Почнемо із Москви. У своєму розслідуванні NBC News наголошує, що буває два треки переговорів, які можуть йти паралельно: «трек 1» — переговори чиновників, «трек 2» — дискусії між колишніми чиновниками. Але у квітні в США був «трек 1,5»: з боку США – колишні чиновники, а з боку Росії – цілий міністр закордонних справ Сергій Лавров, який 24 квітня прилетів до Нью-Йорка вести засідання Ради безпеки ООН.

Наголосимо, що така нерівноправність сама по собі принизлива для Лаврова. До того ж, його візаві ніколи не займали постів на рівні глави зовнішньополітичного відомства. Американську делегацію очолив президент приватної організації CFR (Council on Foreign Relations — «Рада з міжнародних відносин») Річард Хаас, який керував нею вже 20 років, а до того був директором з планування політики в Держдепі та близьким радником держсекретаря Коліна Пауелла в адміністрації Джорджа Буша-молодшого. До речі, задовго до таємної зустрічі Лаврова та Хааса вже було відомо, що у червні Хаас залишить CFR і передасть справи новому президентові організації Майклу Фромену.

На переговорах з росіянами до Хааса приєдналися експерт з питань Європи Чарльз Купчан та експерт з питань Росії Томас Грем — колишні співробітники Білого дому та Держдепартаменту, які є членами того ж таки CFR. 13 квітня у журналі Foreign Affairs (видавець – CFR) вийшла стаття Хааса та Купчана «Захід потребує нової стратегії в Україні. План переходу з поля бою до столу переговорів«.

Також у дискусії брала участь Марі Бет Лонг, яка у 2007-2009 рр. була помічницею міністра оборони Роберта Гейтса, знову ж таки, в адміністрації Джорджа Буша-молодшого.

Тобто все це люди, близькі швидше до республіканців (точніше, одного з крил республіканців), аніж до демократів і адміністрації Байдена. Щоправда, як повідомили NBC News два джерела, «обговорення проходили з відома адміністрації Байдена, але не за її вказівкою, і колишні офіційні особи, які брали участь у зустрічі з Лавровим, згодом поінформували Раду національної безпеки».

При цьому потрібно врахувати, яку обструкцію влаштувала Лаврову в Нью-Йорку адміністрація Байдена. Глава МЗС РФ прилетів на засідання Ради безпеки ООН без пропагандистської обслуги — його «журналістам» не видали візи. А до самого Лаврова та інших членів російської делегації застосували принизливе правило, яке за часів холодної війни діяло щодо радянських дипломатів: їм було заборонено від’їжджати від штаб-квартири ООН далі, ніж на 40 км. На засіданні Ради безпеки ООН постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд та інші посли в обличчя Лаврову говорили про порушення статуту ООН та військові злочини Росії в Україні. І він змушений був сидіти та слухати це все, адже як головуючий не міг покинути залу.

І ось питання: заради чого Лавров терпів усі ці приниження. У російських ТГ-каналах ще взимку з’явилася казка про те, що Лавров став парламентером тієї частини російських еліт, яка хоче мирних домовленостей зі США. А зараз після розслідування NBC News висловлюється версія про те, що Лавров у Нью-Йорку вів переговори без відома (за спиною) Путіна.

У зв’язку з цим примітна інформація NBC News про склад російської делегації на переговорах у Нью-Йорку, які «тривали кілька годин». «Окрім Лаврова з російської сторони в дискусіях брали участь вчені, лідери великих аналітичних центрів або науково-дослідних інститутів, а також інші представники російської зовнішньополітичної сфери, до яких, як вважається, прислухається президент Володимир Путін або які знаходяться в постійному контакті з особами, що приймають рішення у Кремлі, повідомили джерела. Вони відмовилися назвати російських учасників на ім’я, пославшись на побоювання за їхню безпеку», — зазначає телеканал.

Втім, якщо відкинути конспірологію та припустити, що переговори в Нью-Йорку проходили за завданням Путіна, тоді тим більше цікаво, заради чого Путін погодився на такі приниження для його переговорників. Звісно, тут можна сказати, що після 24.02.2022 відносини між США та Росією перебувають у нижчій точці. Але це не означає автоматично, що між Білим домом та Кремлем виключені прямі контакти. Для контрасту можна згадати, як у листопаді минулого року директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс провів у Туреччині переговори з директором Служби зовнішньої розвідки РФ Сергієм Наришкіним. То був «трек 1» у чистому вигляді, сторони були абсолютно рівні за своїм статусом. Але вже у квітні Путіна принизили «треком 1,5»: з боку РФ – цілий глава МЗС, а з боку США – відставні лобісти, через яких Лавров передав Білому дому якісь пропозиції Кремля.

Тому і заперечує Захарова факт таємних переговорів у Нью-Йорку. Занадто це ганебний факт для Путіна і Лаврова.

Дискусії за спиною Києва

За інформацією NBC News, метою дискусій у Нью-Йорку було «закласти основу для можливих переговорів щодо припинення війни». «На порядку денному були деякі з найгостріших питань війни в Україні, такі як доля території, що утримується Росією, яку Україна, можливо, ніколи не зможе звільнити, і пошук невловимого дипломатичного виходу, який міг би бути прийнятним для обох сторін», — повідомили телеканалу півдюжини джерел.

Розслідування NBC News невипадково вийшло саме зараз, незадовго до саміту НАТО, який пройде у Вільнюсі 11-12 липня. Автори розслідування не приховують, що їхня мета — зірвати гіпотетичні домовленості Вашингтона з Москвою за спиною Києва.

«З’являються ознаки того, що США та їхні союзники хочуть, щоб Москва і Київ перейшли до мирних переговорів восени після завершення контрнаступу України», — зазначає політичний оглядач NBC News Джош Ледерман. І він наводить цілу низку підтверджень. Насамперед, це нещодавня стаття у The Washington Post, яка розповіла, як під час секретної поїздки до Києва у травні директор ЦРУ Вільям Бернс почув від українських офіційних осіб про перспективу «почати переговори з Москвою про припинення вогню до кінця року». «Наступного тижня президент Джо Байден зустрінеться в Литві з іншими лідерами НАТО, які сигналізують про те, що вони все ще не готові прийняти Україну в Альянс. А президентські вибори в США, що наближаються, посилили гостроту питання про закінчення війни на тлі побоювань, що республіканці скоротять підтримку України», — продовжує Ледерман.

Кілька експертів, опитаних NBC News, виступили з їдкою критикою будь-яких переговорів за спиною Києва, причому не лише з «треку 1» (між офіційними особами), а й з «треку 2» (між експертами). «Я турбуюся про те, які повідомлення можуть бути передані за допомогою цього та про прихований сигнал про те, що ми відчайдушно потребуємо угоди», — сказав колишній офіцер армії США Бредлі Боуман з Foundation for Defense of Democracies («Фонд захисту демократій») .

Майкл Макфол, який був послом США в Росії за часів адміністрації Барака Обами, скептично оцінив можливість того, що в наші дні в Росії є якісь підходящі діячі «треку 2», які мають прямий доступ до Путіна і можуть виступати неофіційними посередниками. За його словами, обговорення завершення війни без українців за столом переговорів може підірвати твердження адміністрації Байдена про те, що майбутнє України не вирішуватиметься закулісними угодами між великими державами. «Якщо у вас йдуть переговори на «треку 2″ про те, як покласти край війні, там мають бути українці», — наголосив Макфол.

Колишній директор Ради національної безпеки США з питань Росії та Східної Європи Метт Диммік заявив, що навіть обговорення потенційних угод з Росією без участі України може зрештою підірвати вплив Києва. «Україна не потребує і не хоче, щоб посередники почали приходити та розробляти рішення про припинення вогню, а потім спокушали Європу та США штовхати Україну ліктем у цьому напрямі», — сказав Диммік.

Можна припустити, що в адміністрації Байдена є прихильники закулісних переговорів із Росією, як і прихильники ідеї щодо необхідності підштовхнути Україну «з поля бою до столу переговорів». І що вони були зацікавлені у «треку 1,5» за участю Лаврова. Більше того, якщо одразу шість джерел (у тому числі два чинні чиновники) вирішили поділитися з NBC News інформацією про таємні переговори між Москвою і Вашингтоном за спиною Києва, то ця небезпека, напевно, справді серйозна.

Можна сподіватися, що нинішній «витік інформації» послабить позиції охочих домовлятися з Путіним. І посилить позиції тих, хто каже: просто дайте українцям ті озброєння, про які вони просять, і якомога більше.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим