понеділок, 29 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Теракт без відплати: Чим нам допоможе НАТО, якщо Путін підірве ЗАЕС Головне у плані Володимира Путіна – саме знищення ЗАЕС, з метою завдання максимальної економічної шкоди Україні на багато років, а радіоактивне зараження навколишньої території – це з його точки може виглядати скоріше додатковим бонусом

Про те, що 5 липня є критичною датою для Запорізької АЕС, ще минулого тижня попередило Головне управління розвідки Міноборони України. Вранці 30 червня воно повідомило, що окупаційний контингент поступово залишає ЗАЕС та Енергодар, а українські співробітники, які підписали контракт із «Росатомом», отримали рекомендації евакуюватися до 5 липня.

Потім 4 липня, напередодні критичної дати, про підготовку окупантами найближчим часом провокації на ЗАЕС заявив Генштаб ЗСУ. Цю інформацію підтвердив у вечірньому відеозверненні до українців Володимир Зеленський. За його словами, він попередив про це президента Франції Еммануеля Макрона.

Відбій тривоги?

У ніч із 4 на 5 липня на Запорізькій АЕС нічого не сталося. Вранці 5 липня ТГ-канали, близькі до Банкової, припустили, що «Путін боїться підривати АЕС, оскільки його піддані не знайшли формату, як перекласти провину на нас та Захід». На жаль, ця версія може виявитися надто оптимістичною.

Тут можна згадати, як перед 24.02.2022 усі вгадували дату повномасштабного вторгнення. Чекали 16 лютого – а Путін не напав. Потім чекали 22.02.2022 (мовляв, дуже «символічна» дата, стільки двійок і дуже схоже на 08.08.08, коли Росія вторглася до Грузії) – а Путін знову не напав. Але 24 лютого напав.

Тому, якщо Путін ухвалив чи ухвалить рішення влаштувати надзвичайну ситуацію на ЗАЕС, то він це зробить будь-якого дня, коли захоче. І він обов’язково заявить, що ця аварія стала наслідком українських обстрілів. Запобігти цьому ми ніяк не можемо.

НАТО може, але не хоче

Можливість запобігти катастрофі на ЗАЕС має НАТО. Але ані президент США Джо Байден, ані лідери інших провідних країн Альянсу не виступили з публічними попередженнями Путіну. Звісно, можна помріяти про те, що були непублічні попередження. Але навіть якщо так, навряд це було щось серйозне.

Альянс ніяк не відреагував на підрив росіянами Каховської ГЕС, хоча це спричинило сотні жертв серед мирного населення та грандіозну екологічну катастрофу. Якщо росіяни в той чи інший спосіб підірвуть Запорізьку АЕС, реакція НАТО буде такою самою, тобто жодної реакції не буде.

Найгірше те, що Путін може розцінити це як мовчазну згоду Заходу на подальшу ескалацію, аж до застосування тактичної ядерної зброї. У те, що його стримають якісь «червоні лінії», після безкарного підриву Каховської ГЕС важко повірити. А у разі безвідплатної аварії на ЗАЕС надії на чиїсь «червоні лінії» будуть просто смішними.

НАТО має спосіб запобігти катастрофі, не доводячи справу до необхідності відплати. Війська НАТО могли б здійснити в Енергодарі миротворчу операцію, і в очах усього світу (крім РФ) це не означало б вступу НАТО у війну, а лише встановлення контролю над ядерним об’єктом з метою врятувати людство від небезпеки радіоактивного зараження.

Але ймовірність того, що Байден на це наважиться, практично дорівнює нулю. І тим більше фантастичними виглядають версії про те, що НАТО може лякати Путіна якимись актами відплати, наприклад ракетними ударами по чорноморському флоту РФ.

Саме тому ми не чуємо публічних попереджень Путіну від лідерів найбільших країн НАТО. Вони не готові загрожувати Росії дієвою відплатою. Можуть, але не хочуть. Їх влаштовує нинішній статус-кво, коли ми відбиваємо російську агресію самі, а вони постачають нам зброю, але у війні не беруть участі. Така позиція лідерів країн НАТО загалом відображає позицію населення цих країн. Щодо цього там консенсус. Вони не хочуть воювати з Росією, але згодні допомагати нам зброєю та грошима, щоб убезпечити себе.

Аварія на Запорізькій АЕС, звісно, шокує західне суспільство, але не настільки, щоб воно захотіло всіма силами НАТО покінчити з державою-терористом. І цей факт лише підвищує ймовірність того, що Путін реалізує свій план знищення найбільшої АЕС у Європі. Головне в цьому плані – саме знищення ЗАЕС, з метою завдання максимальної економічної шкоди Україні на багато років, а радіоактивне зараження навколишньої території – це з точки зору Путіна може виглядати скоріше додатковим бонусом, ніж основною метою.

Емпатія та антипатія

Втім, це не означає, що всі наші спроби достукатися до Заходу марні. Просто не треба чекати від західного суспільства героїзму заради нас – чи навіть заради себе, коли війна йде на нашій території, а не в них. Ми не можемо сподіватися на героїзм Заходу, але все ж таки можемо розраховувати на його емпатію, тобто на співчуття і співчуття щодо нас, а також на його антипатію стосовно Росії.

У цьому плані важливо, що західні медіа чують наші попередження та доносять їх до своєї аудиторії. Наприклад, The Washington Post 2 липня докладно розповіла про те, що Путін планує ядерну катастрофу. Причому вона посилається не лише на заяви українських офіційних осіб, а й на власну інформацію.

«Можливо, лише 3 тисячі з 11 тисяч співробітників залишилися на станції – ледве достатньо для забезпечення безпеки станції в стані зупинки і занадто мало у разі аварійної ситуації. «Загроза теракту висока», – сказав український співробітник, який все ще працює на станції, ім’я якого The Washington Post не називає, щоб захистити його безпеку. Він сказав, що станція вже скоротила кількість води, яка використовується для охолодження реакторів», – розповіла газета.

Закінчується стаття репортажем із Нікополя (на протилежному березі Дніпра від Енергодару), чиї мешканці готуються до ядерної катастрофи. «Це схоже на фільм жахів», – сказала 47-річна медсестра Віта Ляшенко. Вона запаслася таблетками йоду, додатковою водою та скотчем, щоб заклеїти вікна від радіоактивних опадів. 59-річна Олена Микитюк, яка живе на інвалідності, доглядаючи хворого чоловіка, сказала, що вона теж має таблетки йоду, але вона не впевнена, чи хоче вона їх приймати. Вона також турбується про те, що може статися з її курчатами. «Ми не знаємо, як підготуватися до радіації, – сказала Микитюк. – Ми дивимося новини і знаємо, що їм потрібно лише натиснути на кнопку».

Не слід недооцінювати емпатію. Особливо якщо вона підштовхне американців вимагати від Байдена, щоб він нарешті дав українцям ракети ATACAMS і літаки.

3 липня у британській The Times вийшла редакційна стаття з головною тезою «НАТО слід чинити дипломатичний та військовий тиск на Путіна». «Щоб повернути прихильність політичної фортуни, Путін може піддатися спокусі ескалювати війну, сподіваючись на швидкі перемоги, – міркує редакція The Times. – Його армія вже підірвала греблю гідроелектростанції в Каховці (хоча Росія це заперечує). Цілком можливо, що вони мають план удару по Запорізькій АЕС». На думку газети, країни НАТО мають рішуче попередити Москву, що не залишать без відповіді диверсію на ЗАЕС із потенційно катастрофічними наслідками. «Це найшвидший спосіб покінчити з жорстокою війною і знешкодити порочний режим Путіна», – упевнена редакція The Times.

Прекрасно, якщо західне суспільство думатиме не про те, як «зберегти обличчя» Путіну, а про те, як знешкодити його порочний режим. Якщо на Заході сформується сильний суспільний запит на знешкодження Росії, тоді, може, Байден захоче щось зробити в цьому напрямі. Як мінімум для підвищення рейтингу перед виборами.


Юрій Вишневський / Ділова столиця
Поділіться цим