п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Перша служба Епіфанія в Лаврі: Як українська церква трощить «русскій мір» Процес м’якого вичавлювання московських попів зі святині світового православ’я тільки набирає обертів

Уперше в історії предстоятель української церкви відслужив різдвяну службу у Києво-Печерській Лаврі. Це стало черговим цвяхом у труну УПЦ. Але не останнім, якщо українці хочуть назавжди позбавитися міфів «русского міра»

Як УПЦ намагалася завадити службі Епіфанія і що з цього вийшло

УПЦ до останнього намагалася зірвати службу ПЦУ в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. У переддень богослужіння з’явилася заява юридичного відділу Української православної церкви (буцімто не МП), де попи-юристи пробували довести, що у період воєнного стану договори оренди державного і комунального майна продовжуються автоматично, то ж заборону служити в Успенському соборі і Трапезній церкві вони не визнають. Після того, коли стало офіційно відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» уклав угоду з ПЦУ, у бій пішов Паша-мерседес, він же вожак «лаврської народної республіки» Павло (Лебідь), який перед самим Новим роком записував відео до президента про Ірода, Нерона та Івана Грозного. 6 січня після вечірньої службі у храмі Агапіта Печерського, що знаходиться на території Нижньої Лаври, перед нечисленною паствою назвав митрополит Епіфанія «бісом і самосвятом». Та пропри підступи московських попів, богослужіння відбулося. А сам отець Павло, який намагався пробратися ближче до дійства, став посміховиськом.

Зі зрозумілих причин частина служби була політичною: митрополит кілька разів згадав про українське воїнство, про українців, які зруйнували плани кремлівського тирана і вже досягли моральної перемоги, «бо всі люди засуджують акти геноциду, терор і чисельні військові злочини, які російська імперія зла здійснює на нашій землі». Епіфаній наголосив, що відбувається друге народження Лаври, з неї «відходить штучний дух нечестивого вчення «русского міра». Митрополит також подякував керівництву держави за сприяння у задоволенні прохання про службу в Лаврі і «здійсненні мрії мільйонів українців». Він також закликав братію монастиря Києво-Печерської Лаври УПЦ звільнитися від Москви.

На заклик Епіфанія московські попи відреагували спаленням двох клобуків на могилі митрополита Володимира (Сабадана). Відомий богослов Кирило Говорун назвав це дійство «локалізацією культу вуду». Додамо: чорна магія – від безсилля. Бо, виявилося, захищати УПЦ МП нікому, то ж і звертаються за підтримкою до сатанинських сил. Їхня політична опора ОПЗЖ сама чекає на позбавлення мандатів, а відомі і впливові прихожани відмовляються під час війни асоціюватися з цією церквою.

Ефекту подіям 7 січня додав указ президента Володимира Зеленського про призупинення громадянства 13 священиків філії московської церкви в Україні. Надалі їх можуть депортувати. Серед цих батюшок кілька знакових осіб: митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан (Єлецьких), якому СБУ вручила підозру у держзраді, близький до митрополита Онуфрія митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій (Єгоренко), митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней (Середній) і митрополит Святогірський, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври Арсеній (Яковенко). Далі – буде.

Верхня Лавра вже українська. Що далі

Оренда на різдвяну службу ПЦУ в Успенському соборі була одноразовою. Як заявив міністр культури Олександр Ткаченко, держава відповідно до законодавства не передаватиме безоплатно своє майно у довгострокове користування релігійним організаціям. Це може означати, що для наступних богослужінь саме у цьому соборі ПЦУ треба укладати окремі угоди. Але це дрібничка, порівняно з тим, що держава планує робити з Нижньою Лаврою, де знаходиться чоловічий монастир УПЦ МП. Саме цю територію, на якій розташована значна частина пам’яток, включно з комплексами Ближніх і Дальніх печер, за часів урядування Миколи Азарова передали монастирю у безстрокову оренду. У Нижній Лаврі також діє духовна академія УПЦ – відомий розсадник «русского міра». Якщо за московськими попами залишать ці об’єкти, ефект від повернення українського богослужіння в Лавру виявиться змазаним.

Міністр Ткаченко повідомив, що комісія перевірить, як УПЦ МП використовує майно в Нижній Лаврі. У свою чергу Микита Потураєв, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, назвав безстрокову орендну території Нижньої Лаври ганебною.

«У нас є підстави ставити їм (УПЦ МП) запитання про те, що усі ці роки там відбувалося. І забудови, і перебудови», – сказав депутат-«слуга». То ж можна очікувати, що на початку лютого будуть певні висновки комісії, які дадуть змогу перервати безстроковий договір оренди. Отже, у насельників монастиря є приблизно місяць для того, щоб дослухатися до заклику митрополита Епіфанія, позбутися страху бути покараними підсанкційним Павлом та його приспішниками, і стати ченцями українського монастиря Києво-Печерської Лаври. Адже, як бачимо, процес м’якого вичавлювання московських попів зі святині світового православ’я тільки набирає обертів.

До речі, це стосується й Почаївської лаври. Договір про оренду між церквою і заповідником укладено до 2052 року. Там, як і з Києво-Печерською Лаврою, про право власності московського патріархату на святині не йшлося. То ж, очевидно, згодом і до Почаївської Лаври застосують механізм, який відпрацюють на Лаврі київській. З Лаврою Святогірською ситуація трохи інакша. Найкращим рішенням було б позбавити її статусу Лаври, враховуючи як спосіб, у який вона отримала такий статус у 2004 році, так і випадки колабораціонізму її кліриків під час українсько-російської війни.

Як на службу Епіфанія відреагували у Москві? Так звані воєнкори підняли галас, мовляв, прихожан було менше, аніж зазвичай, а «націоналістів» звозили автобусами. А от пропагандисти вищої ліги промовчали. Очевидно, до останнього в Онуфрія переконували, що спроможні зірвати службу Епіфанія, тому не встигли написати темники. Втім, яким би не було пояснення, воно розраховане виключно на внутрішнього російського споживача інформації. Якому не розкажуть, як завдяки путіну і росіянам, здавалося б, недоторканні попи УПЦ МП розгубили паству, а тепер ще й втрачають нерухомість і майно.

Цікавою також видається реакція митрополита Онуфрія. Точніше, публічна її відсутність. Ні на службу Епіфанія, ні на призупинення громадянства 13 священиків. Відомо, що митрополит учора провів святкову літургію у Свято-Флорівському жіночому монастирі столиці. В репортажі звідти багато світлин і дуже куцо зі словами. Тобто, або предстоятель церкви самоусувається від процесів, або все більше втрачає зв’язок із реальністю. А вона полягає у тому, що від нього вимагається засудити головного єресиарха РПЦ Кирила за підтримку агресії росії проти України та за анексію єпархій на тимчасово окупованих територіях, розжалувати усіх попів-колаборантів та сісти з ПЦУ за стіл переговорів. Ці три кроки він ніколи не зробить.


Юрій Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим