п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Ілон Маск виставляє рахунок: Як Україні «посунути» Starlink У українського обивателя Маск знищив ілюзії щодо наявності над його, Ілоновою, головою німба, влада в Києві ж замислилася над тим, що робити далі

Бізнесмен, філантроп, візіонер і (можливо) просто хороша людина лише вивів українське суспільство та українську владу із зони комфорту. У обивателя він знищив ілюзії щодо наявності над його, Ілоновою, головою німба, влада в Києві ж замислилася над тим, що робити далі.

Багато хто поспішив перефарбувати американського мільярдера в російський триколор, особливо у світлі його «мирних планів», проте все більш прозаїчно: business as usual. І саме таким бізнес-підходом потрібно керуватися у подальших відносинах з компанією SpaceX, яка розробила комплекс супутникового зв’язку Starlink, загалом та Ілоном Маском зокрема.

Ідеться про ту саму диверсифікацію постачальників послуг для критичної інфраструктури країни.

По-перше, не «Старлінком» єдиним. Конкурентів у «інтернету від Маска» більш ніж достатньо. Навскидку можна згадати британську компанію OneWeb, шведську Viasat, а також французького телеком-оператора Eutelsat, який і є найбільшим на цій ниві. Серед відомих європейських компаній, крім того, виділяється, наприклад, SES з Люксембургу. До того ж, Україні можна звернутися до послуг американських Intelsat або Iridium.

Вищезгадані компанії (список – далеко не вичерпний), у свою чергу зацікавлені в якісному наданні своїх послуг Україні. Військова відсіч, яку Росії успішно дають ЗСУ, перетворила нашу країну не лише на поле бою, а й на глобальну виставку технологій.

Чим не шанс для компаній, котрі візьмуться забезпечувати українську армію супутниковим інтернетом, голосно заявити про себе? В українському суспільстві назви «байрактар» та «джавелін» уже давно стали народними і відтепер так називають якщо не дітей, то домашніх тваринок.

Воно ж зробило Ілона Маска воістину культовим персонажем, але ще до повномасштабного вторгнення Росії. У «портфоліо» бізнесмена — передові позиції в рейтингах багатіїв, чи не фольклорна популярність і слава візіонера, що біжить попереду нього.

Тепер авторитет американського мільярдера в очах українців відчутно «просів». А значить — крім очевидної небажаності створення кумирів — що настав час тверезо поглянути на ринок супутникового зв’язку. Для багатьох досі власне ім’я Starlink і словосполучення «супутниковий інтернет» синонімічні. Що не так.

Це не означає, що послуги Маска не знадобляться зовсім: стосунки можна продовжити. У своїй резонансній заяві американський мільярдер захотів перекласти фінансування проєкту Starlink для України на Пентагон? Але ж ніхто не казав, що для Києва ці витрати не є непідйомними. Україна готова платити за послугу, тільки тепер SpaceX має втратити статус монополіста та стати одним із кількох провайдерів. До того ж компанію Маска у свідомості українців супроводжуватиме сакраментальне «осад залишився».

Водночас українське суспільство повною мірою опиниться у шкурі наших стратегічних партнерів із Британії – коли немає вічних союзників, але є вічні інтереси.

Список таких ситуативних союзників в України вельми широкий: від США до Японії та від Норвегії до Туреччини. До таких можна віднести і приватних осіб, як Маска. У світі кожен союзник — джокер. І у певний момент його інтереси можуть розійтися з нашими.

Довіряти можна лише ворогові — у тому сенсі, що імперський імператив Росії нікуди не подінеться, а агресія проти України продовжуватиметься, поки на це вистачить сил. За таких розкладів залишається одне: максимальна диверсифікація постачальників усіх критично важливих сервісів, технологій та товарів. І — розвиток власних.


Євген Журавльов / Ділова столиця
Поділіться цим