четвер, 28 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Услужив путіну: З чим приїде Папа Римський до Києва після зашквару з Дашею Дугіною Папа Римський Франциск своїми висловлюваннями про війну росії проти України вносить сум’яття у голови вірян. І чи то свідомо, чи через погану поінформованість підносить патрони російським пропагандистам

Папа Франциск не вперше робить дивні заяви про війну в Україні. Ще у квітні він очолив Хресну дорогу за участю жінок, одна з яких представляла Україну, а друга – росію. Попри застереження з боку українців. Наступного місяця в інтерв’ю Corriere Della Sera він заявив: «агресію росії може не викликала, але допомогла їй присутність НАТО в сусідніх країнах». Також він провів паралелі з іншими конфліктами, які, за його словами, стали результатом зіткнення міжнародних інтересів: «Сирія, Ємен, Ірак, одна війна за одною в Африці». При цьому Папа Римський не впевнений, чи варто постачати зброю Україні: «Зрозуміло тільки те, що там випробовують зброю… Війни ведуться для того, щоб випробувати зброю, яку ми створюємо». У цьому ж інтерв’ю, посилаючись на інформацію від прем’єр-міністра Угорщини і друга путіна Віктора Орбана, понтифік повідомив, що путін хоче завершити війну до 9 травня.

У серпні ж Франциск двічі ошелешив українців. 14 числа він занепокоївся голодом у мусульманській країні Сомалі. Нічого поганого у цьому нема, африканці дійсно знаходяться у смертельній небезпеці через посуху. Але їхні лиха Папа химерно пов’язав із війною в Україні. Він каже: «На жаль, війна відвернула увагу, але це цілі, які вимагають максимальної відданості – боротьба з голодом, охорона здоров’я, освіта». Якби не вторгнення росії на наші терени, Україна могла б на прохання ООН додатково постачати зерно в Африку для запобігання голоду на цьому континенті. Але через військові дії і блокування портів ми можемо вивезти значно менше збіжжя, аніж здатні були це зробити до війни. Себто, росія навмисно провокує голод в Африці, але папа Франциск цього не бачить. Натомість вважає, що війна відвернула увагу від проблеми голоду. З причинно-наслідковими зв’язками у нинішнього вікарія Ісуса Христа на Землі або у тих, хто його інформує про ситуацію в світі, якісь проблеми.

А 24 серпня, у День незалежності України, наче знущаючись, глава Ватикану назвав Дар’ю Дугіну – російську фашистку, дочку ідеолога рашизму Олександра Дугіна – однією з «невинних, убитих через війну». Пропагандисти рф звинувачують у цьому злочині українців, ліплять з неї мученицю. А Папа Римський у цьому, на жаль, свідомо чи не свідомо допомагає. «Думаю про бідолашну дівчину, що злетіла в повітря у Москві від бомби, закладеної під сидінням автомобіля. За війну платять невинні! Задумаймося над цією дійсністю та скажімо один одному: війна – це божевілля», – цитує Папу сайт Ватикану. Він вкотре засудив тих, хто продає зброю, але у цій промові жодним словом не згадав ні путіна, ні його воєнщину. Франциск лише думає «про численних поранених, про численних українських і російських дітей, які стали сиротами».

Ця заява викликала справедливе обурення українців. «Не можна говорити одними категоріями про агресора і потерпілого, про ґвалтівника і жертву. Як можна було назвати ідеолога російського імперіалізму безневинною жертвою?», — відреагував на заяву Франциска український посол у Ватикані Андрій Юраш. Франциска віддавна називають «червоним Папою» через його зацікавленість ідеями християнського соціалізму, проте називати Дар’ю Дугіну «невинною жертвою» – перебір. І проблема тут не стільки в тому, що слова понтифіка радісно підхопила російська пропаганда. Проблема набагато глибше.

По-перше, до думки глави католицької церкви прислухаються вірні в усьому світі, і про події в Україні та навколо України багато з них судять по його заявах. А, по-друге, Франциск подібними висловлюваннями створює неприємності УГКЦ. У мережі глузують: після слів Папи про Дашу Дугіну греко-католики збирають гроші на нового Папу. Але насправді тут не до жартів. Думка предстоятеля та рядових священиків кардинально відрізняється від висловлювань глави Ватикану. Але від вірян в Україні доводиться вислуховувати їм, а не Папі. І пояснювати, що той мав на увазі, коли щось заявляв або вчиняв. Так, коментуючи згадану вище Хресну ходу предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук заявляв: цей захід готувався ще до початку вторгнення росіян, а «їхня (жінок-учасниць) приватна особиста дружба не може ставати символом уявної, бажаної дружби між народами». Також Блаженніший зауважив, що Ватикан намагається бути над сторонами конфлікту, щоб потім стати посередником.

З іншого боку, Франциск неодноразово виказував симпатії українцям. Хоча й не називав росію агресором. У березні Папа вказував: в Україні не йдеться просто про військову операцію, а про війну, яка сіє смерть, знищення та злидні. Тоді ж, у березні, він виголосив молитву про звільнення Росії від лукавого. А в квітні понтифік заявив: «Знову якийсь диктатор, на жаль, заплутаний в анахронічних заявах про націоналістичні інтереси, провокує та розпалює конфлікти, тоді як звичайні люди відчувають потребу будувати майбутнє, яке або буде спільним, або його не буде взагалі».

Із заяв та вчинків Папи Франциска напрошується простий висновок: він намагається діяти не в інтересах України чи росії, а в інтересах Ватикану. А цей інтерес лежить не лише в Європі. Кількість активних прихожан на європейському континенті менша, аніж в Латинській Америці, Африці та Азії. Тобто переважна цільова аудиторія (а з нею і прибутки церкви, навколо яких останнім часом побільшало скандалів і через сумнівні оборудки з нерухомістю, і через не менш сумнівні джерела пожертв) далека від війни в Україні географічно. Тому Папі з чисто прагматичних позицій вигідніше говорити про війну, будучи над сутичкою. Так, Папське «і нашим, і вашим» нас дратує. Але кількість католиків та греко-католиків в Україні чисельно не співмірна з чисельністю католиків у країнах тієї ж Латинської Америки. Краще б узагалі мовчав? Він не може, адже вікарій Ісуса Христа на Землі має реагувати на всі події, які відбуваються на планеті.

Головний сановник католиків збирався відвідати Київ і Москву. В якому порядку, досі невідомо. Припускали, що візит відбудеться в серпні. Нещодавно Андрій Юраш висловив сподівання, що Папа відвідає нашу країну у вересні, перед поїздкою до Казахстану, де пройде з’їзд світових релігійних лідерів. Але після заяви про Дар’ю Дугіну багато українців будуть не надто раді бачити Франциска. То ж можна припустити, що цією заявою його просто підставили – він хоч і поінформований про війну, проте навряд чи знав деталі про вбиту російську пропагандистку з відверто фашистськими поглядами. Тобто хтось із помічників міг підсунути йому недостовірну інформацію. Або показати відео вистави з похоронів Дугіної, щоб викликати певні емоції. І якщо Франциск дійсно має в планах заїхати в Україну наступного місяця, скандал через його останнє висловлювання має бути вичерпаний. Ми можемо скільки завгодно ображатися на Папу Римського, і є за що, проте маємо розуміти: краще хай він приїде до Києва і світові ЗМІ покажуть його у Бучі чи Ірпені, аніж до Казахстану повз Київ, чи ще гірше – до Москви, і звідти транслюватимуть його заяви про мир поряд із злочинцем Кирилом.


Юрій Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим