субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Вбивство Сіндзо Абе: Кому вигідна смерть найвідомішого японського прем’єра Вбивця-одинак, Якудза та сусідні держави – всі вони могли мати мотив для вбивства

8 липня було вбито людину-легенду. Сіндзо Абе – йому судилося стати спочатку наймолодшим прем’єром в історії Японії, потім тріумфально повернутися на посаду після перерви і поставити абсолютний рекорд країни у перебуванні в прем’єрському кріслі.

Замах стався приблизно об 11.30 за місцевим часом у місті Нара, у столиці однойменної префектури, під час партійного заходу. Абе, який пішов у відставку у 2020 р. (як і в попередній раз у 2007 – через неспецифічний виразковий коліт), але, як і раніше, користується величезною повагою, допомагав своїй Ліберально-демократичній партії, забезпечуючи підтримку однопартійцю Кей Сато на запланованих на неділю виборах до верхньої палати парламенту.

Коли екс-прем’єр виступав із промовою, позаду нього пролунали два гучні постріли. Абе отримав поранення у праву частину шиї та в серце. Гелікоптером колишнього урядовця доправили до лікарні, медики перелили йому близько сотні пакетів донорської крові, але врятувати не змогли. О 17:03 Сіндзо Абе не стало.

Вбивця

Людину, яка стріляла в екс-прем’єра, було затримано на місці п’ятьма охоронцями Абе. Ним виявився 41-річний худорлявий місцевий житель Тецуя Ямагамі, одягнений дуже просто (сіра сорочка та штани кольору хакі) – мабуть, щоб мати змогу підібратися ближче до цілі. ЗМІ, до речі, зазначають, що він маскувався під журналіста з камерою.

За даними японського видання Sanspo, Ямагамі три роки (до 2005 р.) служив на базі Морських сил оборони в Куре (префектура Хіросіма). Є відомості, що він був морпіхом, але це не точно. Більше, про нього поки що нічого невідомо. Ну майже. Крім того, що вдалося з’ясувати японським журналістам зі своїх джерел у правоохоронних органах та бесід із сусідами Ямагамі.

Зокрема, вони встановили місце проживання підозрюваного – квартира у кондомініумі за три кілометри від місця події.

Там, за словами мешканців, мешкають холостяки. Квартира Ямагамі була розташована на останньому, 8-му поверсі.

Що цікаво: сусідка каже, що довго взагалі не бачила Ямагамі. З’явився він тижнів зо два тому.

Зброя

Інший сусід розповів, що з квартири підозрюваного долинав гучний шум, але він вирішив, що Ямагамі просто зайнятий ремонтом. Щоправда, бачив він і дуже дивне сміття з квартири колишнього військовослужбовця.

Як виявилось, за підсумками обшуку, проведеного поліцією, Ямагамі майстрував собі зброю. Після обшуку з квартири винесли коробки з вибухонебезпечними речовинами, а також предмет – трубку в чорній ізоленті.

Мабуть, це був прототип зброї, з якої Ямагамі сьогодні стріляв у Сіндзо Абе. Тут потрібно зробити важливу ремарку: японське законодавство, яке регламентує володіння зброєю, – одне з найжорсткіших у світі. Простіше кажучи, дістати «ствол» тут майже неможливо. Але Ямагамі його зробив. Після пострілів Ямагамі все ще тримав знаряддя вбивства в руках – з ним його і скрутили. Судячи з опублікованих знімків, це чи то обріз, чи самопал: трубки-стволи, туго обмотані чорною ізолентою, щось, схоже на балон, до якого протягнуті чи проводи, чи мотузка; і все це прикручено до дерев’яної основи. Чимось нагадує йоку, тільки більш просунуту.

Що стосується боєприпасів, які він використовував, то, мабуть, вони теж саморобні (набої, зрозуміло, дістати нелегше, ніж зброю), оскільки на кадрах відео під час пострілів видно величезні клуби білого диму. Це, на думку опитаних японською пресою експертів, може свідчити, що Ямагамі використовував чорний порох. Можливо, для його займання використовувався електроспуск.

Безпрецедентний шок

Вбивство Абе шокувало всю Японію. Діючий прем’єр-міністр Фуміо Кісіда навіть перервав свою ділову поїздку і повернувся до Токіо, давши вказівку членам Кабміну також зібратися у столиці.

На те є кілька причин.

По-перше, повторимося, у Японії діє дуже жорсткі заборони на володіння зброєю. Відповідно, злочини з його використанням – неймовірна рідкість.

По-друге, ще рідкісніші випадки політичних убивств. Політична боротьба може бути жорсткою, але без таких крайнощів.

Останнє вбивство політика сталося 15 років тому. Тоді, у квітні 2007 р., мера Нагасакі Ікчо Іто впритул застрелив бос якудза.

До нього жертвою ледь не став… Сіндзо Абе. Відбулося це в 2000 р. За тим замахом знову-таки стояла японська мафія, а саме – члени банди Кудо-Кай, які закидали будинок Абе в рідній префектурі Ямагуті «коктейлями Молотова» на замовлення брокера з нерухомості Саїті Коями. Як стверджував сам Кояма, так він відреагував на відмову помічника Абе заплатити за підтримку його політичного союзника у 1999 році.

І ось, через 22 роки, на Абе знову відбувається замах. Причому у розпал передвиборчої кампанії. Так, він уже не прем’єр, але політичний вплив зберіг. Це по-перше. По-друге, існує також такі поняття як честь і помста, якщо припустити, що саме вони рухали Ямагамі (або людьми, що стояли за ним).

Проте мотиви затриманого ще невідомі. Відомостей про можливу причетність до інциденту сторонніх впливових гравців також немає. Але списувати з рахунків таку можливість зарано. Якудза або ліворадикали з тієї ж Японської червоної армії (визнана терористичною організацією і, як стверджується, вже розпущена), які вирішили таким чином послабити ЛДП або помститися Сіндзо Абе, який зарекомендував себе ультраконсервативним правим. До того ж свого часу він був афілійованим з ультранаціоналістичною організацією «Ніппон Кайгі» («Японська конференція»), яка сповідувала історичний ревізіонізм. У тому числі відродження збройних сил Японії, фактично ліквідованих після Другої світової. До речі, Абе в ході своїх прем’єрств цього досяг: обмеження, накладені на Сили самооборони, були зняті, а самим їм було надано право на операції за кордоном. І хоча йшлося про миротворчість, це стало величезним кроком для Японії.

Тож, у принципі, політичний мотив є. Вбивство могло бути або посланням, або помстою (що, втім, теж не виключає характеру «послання»), або спробою зовнішніх гравців організувати провокацію.

Примітно, що нападник – Ямагамі – навіть не намагався втекти з місця злочину, скориставшись метушнею, а просто стояв і дивився.

І на даний момент, виходячи з уже відомих подробиць того, що сталося, і враховуючи політичне минуле Абе, а також поточні геополітичні розклади, можна висунути три основні версії.

По-перше, Ямагамі міг діяти самостійно, а мотив був особистого характеру: від образи за можливі проблеми на службі (як варіант, мало місце дисциплінарне стягнення або навіть звільнення) до невдоволення політикою Абе та його наступників. Хоча затриманий стверджує, що політика тут не до чого.

Причин може бути насправді купа. І замах на Абе в цьому плані тоді нагадує замахи на Рональда Рейгана або Папу Римського Іоанна-Павла II (хоча в останньому випадку є сумніви, що той, хто вчинив замах, був одинаком).

По-друге, радикальна форма політичного маніфесту у виконанні якогось угруповання. Незважаючи на відносно мирне японське суспільство, такі угруповання там також існували. Це і «Червона армія», і тоталітарна секта Секо Асахари, чия діяльність і розгром припали на роки правління Абе.

І, по-третє, вбивство – справа рук сторонніх гравців. Тим більше, що нехай Сіндзо Абе і відомий своїм умінням шукати баланс у відносинах з Китаєм чи Росією (виняток – КНДР), він як прем’єр-міністр Японії дуже сильно дратував і Пекін – своєю підтримкою Тайваню, і Москву – спробами повернути Північні території/ Південні Курили. Як би там не було, тут залишається широкий простір для конспірології. Навіть тоді, коли справу буде повністю розслідувано.


Наша Рада
Поділіться цим