п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Джолі проти путіна: Чому п’ята колона росії на Заході виявилася фейком Візит голлівудської знаменитості до Львова спричинив за поребриком не меншу істерику, аніж ленд-ліз. Він не лише став черговою демонстрацією підтримки України діячами кіно, спорту, науки, технологій, а й вкотре довів, що росія в суху програє інформаційну війну

Львівські гостини Анджеліни Джолі видалися насиченими – вона зустрілася з вимушеними переселенцями, поспілкувалася з волонтерами і навіть змушена була евакуюватися в укриття, коли у місті оголосили тривогу. Фото і відео кіноакторки зі Львова ще довго будуть передивлятися мільйони поціновувачів її творчості по всьому світу. І ці мільйони будуть нашими симпатиками. Хоч би де вони жили – на Заході чи в Китаї (тамтешнє телебачення, як відомо, транслює новини про війну в Україні у наративах російського агресора). Тому візити до нас світових знаменитостей, підтримка ними боротьби українців проти загарбників так бісить російських пропагандистів. У ворога є добре оплачувана «фабрика тролів», вона 24/7 розганяє мережею фейки, але нема жодної фігури світового рівня, яка б взялася виправдовувати дії путіна в Україні. І це попри те, що Москва роками ангажувала західних політиків, бізнесменів, експертів, діячів культури й мистецтв, аби ті працювали на російську пропаганду.

Зараз переважна більшість з них позасували язики у відоме місце. Навіть затятий русофіл Жерар Депард’є і той засудив «шалені неприйнятні ексцеси» путіна в Україні. І навіть пообіцяв віддати всі доходи від своїх концертів у Парижі на допомогу українцям. Чи не єдиний, хто й далі виправдовує агресію – американський кіноактор Стівен Сігал, який отримав громадянство рф і навіть став членом «Єдиної Росії». Але робить він це не прямо, а звинувачує у конфлікті якісь «зовнішні сили», що стикають лобами Київ і Москву. Такі заяви лягають у прокрустове ложе кремлівської пропаганди. Утім варто зауважити, що про це Сігал говорив ще в кінці лютого. Відтоді він мовчить.

Хто ще на боці росії? Екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер, давно дискредитований заробітчанством у «Газпромі», пристаркуваті німецькі ліваки, чомусь названі «інтелектуалами», хоча, скоріш за все, це «консерви», закладені ще КДБ у часи, коли путін працював у радянській резидентурі в НДР, екс-мер Дюссельдорфа, есдек Томас Гайзель, котрий засумнівався у звірствах росіян в Україні. За що був підданий жорсткій критиці. Також заслуговує на увагу поведінка тих політсил у Німеччині, які через тісну співпрацю з Москвою вважаються п’ятою колоною. Лівацька партія Die Linke та її ідеологічний антипод – права партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD)  – засудили вторгнення рф в Україну і не заважають рішенням про посилення антиросійських санкцій.

Різко змінили свою думку президенти Німеччини Франк-Вальтер Штайнймаєр і Чехії Мілош Земан. Закликав росію припинити війну і президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс, який також вважається проросійським. Ба більше, навіть команда ультраправого французького путініста Еріка Земмура, який балотувався в президенти, «беззастережно» засудила російське вторгнення. Однак політичне флюгерство не допомогло цьому діячеві. Як, власне, і близькій до Земмура за ідеологією Марін Ле Пен. Вона хоч і вийшла до другого туру виборів і набрала там багато голосів завдяки соціальному популізму, однак була приречена на поразку. Зараз всі західні політики, що мали зв’язки з Москвою, як би вони цього не цуралися, шансів прийти до влади не мають. Єдиним виключенням є Угорщина, де знову перемогла партія Віктора Орбана.

Російська пропаганда також використовує купку експертів із громадянством країн Заходу. Такий собі полковник Дуглас Макгрегор, колишній радник міністра оборони США, поширює кремлівські наративи і залякує використанням росією ядерної зброї у разі непоступливості Києва. Дуже популярна особа в російських ЗМІ. Свої коментарі він дає переважно лояльному до Дональда Тармпа телеканалу Fox News. У 2020 році кандидатуру Макгрегора обговорювали в якості посла США в Німеччині. Але призначити не встигли. Тобто цей корисний ідіот – трампіст. І відпрацьовує не так для росії, як для екс-президента Штатів, котрий продовжує жорстко атакувати свого наступника Джо Байдена.

Таких експертів, як вже говорилося вище, в арсеналі російської пропаганди трохи є. Але треба розуміти: хоча вони й віщають з-за кордону, їхні заяви розраховані на російську аудиторію. Ніхто з них відкрито не підігріває війну, вони відпрацьовують інше завдання – створюють хибне враження про те, що на Заході начебто є дискусія щодо агресії рф і санкцій. На рішення ж лідерів західного світу всі ці другосортні експерти аж ніяк не впливають.

Москва програла інформаційну війну не лише на політичному та експертному фронті в США та в ЄС, а й на рівні громадської підтримки. У день появи перших фото і відео злочинів орків у Бучі в Берліні відбувся масовий автопробіг проти «дискредитації росіян». Тобто це не була акція на підтримку війни, але під час неї використовувалися прапори країни-агресора і навіть жовто-чорно-білі стяги імперії Романових. На деяких авто були літери Z. Подія широко висвітлювалася на росТВ. Проте там не розповідають, що сталося далі. А сталося кілька речей. По-перше, організатор пробігу, власник берлінського автосервісу Westa на ім’я Ігор (росіянин за походженням) у коментарі ЗМІ заявив, що якби знав про трагедію в Бучі, то скасував би захід. По-друге, обурені громадяни завдяки мережевій солідарності обнулили рейтинг цього автосервісу. То ж якщо цей Ігор і отримав гроші від росії за провокаційну акцію, то зрештою втратив значно більше. І, по-третє, повідомлялося, що кілька машин з того пробігу згоріли. Так буває, коли ти на боці зла.

Натомість країнами Європи ширяться акції на підтримку України. Що ж до росіян, які живуть в країнах Євросоюзу, то вони намагаються просто мовчати про своє походження. Бо бути росіянами зараз соромно. І за це вони мають подякувати путіну.

Окрім Анджеліни Джолі нашу боротьбу хто словом чи музикою, хто грошима, хто особистою участю у волонтерському русі підтримали сотні відомих і дуже впливових людей. Мадонна, Джим Керрі, Стівен Кінг, Кім Кардашьян, Девід Лінч, Сара Джессіка Паркер, Шер, Майкл Дуглас, Г’ю Джекмен, Кіану Рівз, Раян Рейнолдс, Міла Йовович, Дженіфер Еністон, Арнольд Шварценегер, Роберт Де Ніро, Пол Маккартні, Елтон Джон, Шонн Пенн, Джаред Лето, Scorpions, Bon Jovi, британська королівська родина… А учасники британського рок-гурту Pink Floyd возз’єдналися вперше майже за 30 років, щоб записати пісню «Ой у лузі червона калина…» на підтримку України. Актор Бенедикт Камбербетч надає власний будинок для українських біженців. Інший британець Стінг пожертвував солідну суму фонду Help Ukraine Center. Також родина співака організовує гуманітарну допомогу ліками, продуктами, одягом для евакуйованих українців. Актори Ештон Катчер і Міла Куніс (вона – українського походження) зібрали для України близько $20 млн. Неоціненну технологічну підтримку нам надав Ілон Маск.

Ще більшу кількість знаменитих, заможних, впливових ми не згадали, але головне – не імена, а те, що підтримка України стала світовим трендом. До якого долучається все більше людей. За кожним стоять мільйони підписників у соцмережах. Приміром, колишній британський футболіст Девід Бекхем надавав свій Instagram із 71,4 млн підписниками у тимчасове користування українській лікарці Ірині Кондратовій, яка керує перинатальним центром у Харкові, місті, що перебуває під постійними обстрілами російських окупантів.

Москва десятиліттями підгодовувала агентів впливу на Заході. Особливо в Німеччині, Австрії, Франції. Та війна, розпочата росією проти України, виявила, що агенти вирішили для себе – їхні кар’єри вдома їм куди важливіші за публічне самогубство підтримкою путіна. І цим вони дуже нагадують нашу п’яту колону, яка також щедро фінансувалася росією, але з початком вторгнення дехто заліг на дно, аби перечекати лихоліття, дехто перевзувся, а тих, хто відкрито пішов на співпрацю з ворогом, виявилося обмаль. Та й то це здебільше маргінали і невдахи.


Юрий Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим