п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Вибори зараз – Разумков президент: Як Ахметов може перемогти Зеленського Опитування, проведене Центром Разумкова, показало що Володимир Зеленський, вперше за свою кар’єру в політиці, опинився віч-на віч з рівним за рейтингом конкурентом – в другому турі президентських виборів, якби вони відбулися зараз, його міг би навіть перемогти Дмитро Разумков. Експерти замислилися, чи не задумали в Ахметова просувати ідею дострокових виборів

Фракція «слуг» сьогодні офіційно заявила, що бойкотуватиме телеканали з пулу Ахметова, які «власник навмисно перетворює на свій корпоративний гучномовець для шантажу держави і суспільства». Це стало відповіддю на скандал, який роздмухали після того, як представники влади не прийшли на ефір до Шустера, присвячений вагнергейту. В той же час Кабмін затверджує план заходів для запобігання зловживанню надмірним впливом олігархів. Це фактично план виконання закону про олігархів, підписаного Зеленським трьома тижнями раніше. Він запрацює на початку травня 2022 року і вже не влаштовує Ріната Леонідовича.

Вчора стало відомо, що у парламенті зареєстровано постанову, щоби достроково звільнити уповноваженого з прав людини Людмилу Денісову, яка заявила, що закон про олігархів не відповідає Конституції і закликала скерувати його до Венеціанської комісії.

А сьогодні було оприлюднено сенсаційні результати соцопитування центру Разумкова, за якими в екс-спікера Дмитра Разумкова є шанси перемогти на президентських виборах Зеленського. Разумков часто ходить на ефіри до телеканалів з пулу Ахметова, де критикує Зеленського, і де не критикують його самого. Результати дослідження рівня довіри до політиків і електоральних орієнтацій громадян, проведеного Центром імені Олександра Разумкова з 11 по 17 листопада показали, що відповіді на питання «За кого Ви проголосували б на виборах президента України, якби вони відбулися наступної неділі», розподілилися б так:

Зеленський все ще залишається електоральним лідером принаймні в очах чверті опитаних. Та відрив від опонентів уже не такий вражаючий. Це очевидно з відповідей на питання: «За кого Ви проголосували б у другому турі виборів президента України?». У змодельованому соціологами другому турі Зеленський випереджає лідерів обох найбільших опозиційних партій країни: менш упевнено він виграє у Петра Порошенка («ЄС»)  – 54% проти 46%, з більшим запасом – у Юрія Бойка («ОПЗЖ») – 66″ проти 34%.

А ось і головний меседж і сюрприз. Він у відповідях на питання «А за кого Ви проголосували би у другому турі виборів Президента України, якби туди вийшли Володимир Зеленський і Дмитро Разумков?»:

Тобто, якщо керуватися даними цього опитування, колишній спікер і чинний президент в уявному другому турі президентських виборів ідуть ніс до носа і набирають по 50% голосів. Звісно, це ще не означає однозначної перемоги Разумкова, але задуматися є над чим.

Цікаво простежити президентські рейтинги Зеленського і Разумкова у динаміці, за даними низки досліджень громадської думки, проведених цього року Центром ім. Олександра Разумкова (тут наведено отримані серед усіх опитаних, а не лише тих, хто визначився):

Випереджає президента Дмитро Разумков і в рейтингу довіри до політиків: йому довіряють 35% опитаних, не довіряють 51%, тоді як Зеленському довіряють 28%, не довіряють 66%.

Рейтинги Разумкова заміряли й раніше, але таких високих як зараз відсотків соціологи ще не давали. З рівня політика другого ешелону Дмитро Разумков різко взлетів в перший. Його висхідний рух помітно прискорився після звільнення з посади спікера ВР 7 жовтня, коли він остаточно перестав асоціюватися зі «слугами». І зачастив на ефіри до ахметівських телеканалів.

Додамо: як свідчить листопадове соціологічне опитування, партія Дмитра Разумкова – якої наразі фізично не існує, але екс-спікер заявляє, що буде її створювати, – долає прохідний бар’єр на виборах до Верховної Ради.

Наведені результати вказують, що скоріш за все саме на Дмитра Разумкова робить ставку і Рінат Леонідович, і, не виключено що і інші не задоволені Зеленським олігархи. Зіграти ця ставка повинна в разі оголошення дострокових президентських виборів. Якщо вони пройдуть у запланований термін – 31 березня 2024 року, Разумков до них може політично не дожити. Тому, за даними компетентних джерел Depo.ua, пул Ахметова зараз може почати накачувати тему необхідності дострокових виборів. Чи підтримають цю ініціативу решта олігархів буде видно по тому, що і хто тепер казатиме на їхніх телеканалах.

До речі, лише два з половиною роки тому ці телеканали або хвалили, або не критикували кандидата в президенти Володимира Зеленського і нищили рейтинг його попередника Петра Порошенка.


Ігор Петренко / Depo.ua
Поділіться цим