п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Вкусити ЗЕ: Як Аваков та Разумков оголосили полювання за електоратом Півдня та Сходу Одразу кільком політичним групам уже набридла патологічна жадібність і погрози ЗЕ-команди. І вони вирішили показати вихідцям із корпоративів на їх святах, хто тут господар

«Святе місце пустим не буває». А якщо це про електоральне поле після розчарувань Зеленським, то і мови нема. Дмитро Разумков і Арсен Аваков фактично оголосили про рестарт політичної кар’єри. Банковій приготуватись – труситиме неслабо.

Електоральні рейтинги показали, що Володимир Зеленський поранений кит. А гаряча кров завжди приваблює молодих і активних акул. Всі політичні хижаки два роки боялись політичних активностей і тефлонового ЗЕ-лідера: надто довго трималась народна довіра. Надто вміло він лавірував між піаром на спортивних перемогах, у яких нема партійних відтінків. Надто добре він оперував магією телебачення і дзвінків із Банкової. І головне — всі його любили. Нині ж на тлі антирейтингів традиційний флірт Зеленського із народом виглядає так собі. Уже не чіпляє.

https://www.instagram.com/p/CV-I1C9MGb5/?utm_source=ig_embed&ig_rid=de5605f0-17f3-4aa4-a447-829afb71cfa0

А де Банкова продовжує політику інфантильності та намертво встряє у скандали із розслідуваннями «Схем» на тему, є Руслан Демченко — радник Зеленського — російським агентом чи ні? І як він причетний до Харківських угод та «Вагнергейту» — у справу вступають професіонали.

Екс-спікер Дмитро Разумков, а нині людина у вільному політичному плаванні — анонсував міжфракційне депутатське об’єднання під назвою «Розумна політика». Хто уже записався у цей по суті тест нової політичної партії — можна побачити тут:

Є питання, що там робить відвертий українофоб і любитель Шарія Артем Дмитрук. Але в Разумкова дещо інші цілі. Нині у МФО «Розумна політика» братимуть навіть кривих і косих — аби це було мінімум 25. І якби там було більше підписантів від «Слуг народу».

«Це ті люди, які дотримуються принципів, яких важко було зламати і Офісу президента під час голосування за мою відставку. Але я впевнений, що це не межа і люди будуть приєднуватись», — каже про свою групу Разумков.

І можна було б зробити мемчик про 25) Але на практиці це більше ніж група «За майбутнє!» (24) і «Довіра» (17). Тому програма мінімум показати Зеленському, що Разумков здатен зібрати більше аніж мають ручні групи Зеленського. А ще, що моноліт провладної партії насправді дуже пористий — і ближче до виборів барани із «Слуг народу» розбредуться по отарах, де трава зеленіше і соломи більше стелять.

У Зеленського розуміють, що партія посиплеться і ніяких других термінів та більшостей удруге більше не буде. Власне, колишній реформатор, а нині новоспечений заступник голови СН Андрій Мотовиловець навіть пригрозив відступникам, що, мовляв, вступите в МФО — кладіть мандати. Але на практиці такі погрози незаконні, тому Банковій доведеться, стиснувши зуби, як мажоритарники Півдня та Сходу й ображені як Людмила Буймістер — фактично просяться у свіжу партію.

Безумовно, Банкова може спробувати Разумкова позбавити мандата народного депутата. Власне, це питання планують виносити на з’їзд СН, який буде всередині листопада. Але ображених у нас електорат дуже сильно любить, а нова партія Разумкова фактично грає на тому самому полі, що і Зеленський — тому до колишнього спікера і творця бренду «ЗЕ!» може перетекти ще кілька відсотків. По суті Разумкову це теж вигідно, адже останнім часом він є бажаним гостем хоч на ресурсі НАШ, хоч на каналах Ахметова, хоч на Інтері Льовочкіна. А це значить, що Дмитро Олександрович може стати політичним проєктом одразу кількох політичних груп, яким уже набридла патологічна жадібність і погрози ЗЕ-команди. І вони вирішили показати вихідцям із корпоративів на їх святах, хто тут господар.

Прикметно, що минулого тижня про рестарт політичної кар’єри на каналі Ріната Ахметова заявив іще один політичний важковаговик Арсен Аваков. У теплому джакузі від Наташі Влащенко Арсен Борисович кілька разів наголосив на кричущій некомпетентності команди Зеленського. Він розкритикував кадрову політику президента, постійні зміни в уряді, витрати бюджету та політику у сфері енергетики. Зазначивши, що все це веде до «кричущої некомпетентності».

«Це феноменальний, фундаментальний ідіотизм», — заявив Аваков на інформаційному ресурсі Ахметова.

Як там було у «Касабланці»? «Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship». По-моєму, ми стали свідками міцного союзу Ріната Ахметова і Арсена Авакова, які покажуть Зеленському з Єрмаком, хто тут крутий перець. Антирейтинги команди ЗЕ і невдоволеність третини громадян «нефаховістю» і «некомпетентністю» змусили «вищу лігу» групуватися і активізуватися. Ну, і відверто уже розмазувати Банкову.

Арсен Аваков вийшов у люди на фоні перемоги близької йому людини у Харкові на посаді мера — Ігоря Терехова. І тому колишній міністр внутрішніх справ заявив, що нікуди не зник і не збирається пити червоне вино на політичній пенсії. Він вступає у гру, як досвідчений політик, у якого за плечима є цінний актив — друге за економічним потенціалом і людськими ресурсами місто в нашій державі. Він назвав прізвища, з якими можна йти на вибори далі.

«Є ліві центристи, такі як Разумков, наприклад. Є праві центристи – Гройсман, Арсеній Петрович (Яценюк). Є Юлія Володимирівна – вона перебуває над усім. Є Ляшко… Є Смєшко. Напевно з’являться інші люди. Подумаймо над тим, щоб усі ці розумні люди зробили такий альянс або мезальянс, який дозволив би зробити баланс, який рухає нашу країну вперед», — сказав Аваков на нашумілому ефірі у Влащенко.

Спитаєте, чи йтимуть ці люди одним великим блоком? Скоріше ні. Але деякі однозначно згрупуються. Юлія Тимошенко скоріше за все піде сама — у неї є свій ядерний електорат і його потенціалу вистачить ще мінімум на одну каденцію в парламенті. Ляшко може піти у списку, але кращі його часи із фракцією власного імені уже у минулому. Смєшко — улюблений фінансовий проєкт Ріната Ахметова й електоральна дивовижа: ніхто не бачив його в «полі», але відсотки десь беруться. Можуть доєднати до Разумкова. Але сам Разумков ще проходить тест на профпридатність і «чи варто давати на це кошти?» в очах потенційних партійних спонсорів. Арсеній Яценюк — досить довго неактивний політично після відставки 2016 року, але однозначно профі у фінансах і енергонезалежності. Може повернутися у виконавчу владу, де йому саме місце. Гройсман — тут однозначні плюси і компетентність, і дуже гарний результат на місцевих виборів — де він отримав політичний флеш-рояль у вигляді багатої Вінничини. З такими активами легко вступати у політичні союзи з позиції сили, а не простого «списковика».

Окремо не варто забувати Віталія Кличка. Команда УДАРу уже публічно заявила, що вони готуються до походу на парламентські вибори. Але прямо зараз вирішують важливий момент, хто очолюватиме список: Віталій чи його молодший незаплямований київськими скандалами брат Володимир. Якщо останній пройде успішне бойове хрещення до ВРУ — цілком можливо, що його висуватимуть на посаду президента України. А це виклик не лише для Півдня і Сходу, а для всієї України, бо ж братів Кличків знають абсолютно усі.

З позитивного, що видно уже зараз. Які б політичні союзи не виникли зараз, які б вищезгадані прізвища не тисли руки одне одному на бігборді — це не будуть відверто проросійські партії. Навіть Разумков — це не є відверта «вата» для Півдня і Сходу. Це типаж хитрого політика, який балансуватиме на колишньому електораті Зеленського — отій самій «какойразніце» і «ліш би всьо було хорошо», але георгіївських стрічок, поїздок з поклонами до Кремля і закликів зробити російську мову регіональною ми не почуємо. Це уже давно не модно і лише відлякує голоси. Мураєв, якому дають ляпасів, хоч у Херсоні, хоч на Сумщині за «Тут нашу землю» — свідок.

Тому Україна еволюціонуватиме в українську політичну націю далі. А відверті ватники залишаться у своєму електоральному гетто, де їм саме місце. Якщо навіть відверті зелені фріки, як Артем Дмитрук не хочуть іти в ОПЗЖ чи реанімувати Партію Шарія, а шукають дружби з Разумковим — це ознака, що відверто любити Росію в Україні політику безперспективно. А з усім іншим і мімікрією ми іще попрацюємо.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим