п'ятниця, 26 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

COVID як зброя: Як люди Медведчука та Росія множать антивакцинаторів в Україні Як російська пропаганда взяла на озброєння антивакцинаторські настрої в Україні і чому це стало геополітичною зброєю

Другий тиждень поспіль Україна лишається в топ-5 країн з рекордами смертності від COVID-19. ЄС поки не виключає нашу країну зі списку «безпечних країн», але така загроза лишається. А це — прямий удар по тих українцях, які є заробітчанами чи просто хочуть змінити обстановку і провести кілька днів у Європі.

А де Україні погано, там завжди чекай ножа у спину від Російської Федерації, яка усіма способами прагне відрізати нашу державу від цивілізованого світу. Від альтернативних енергетичних і газових ринків. До того, щоби показати нас середньовічними невігласами, які лікуються содою, мухоморами і компресами із сечі немовлят.

3 листопада по всіх великих містах, надто ж в столиці, протестували антивакцинатори. Це був такий собі огляд середньовічного дикунства.

Обличчям цього руху можна назвати оцю феєричну феміну із Черкас Олену Фаїст, яка є керівницею такої собі ГО Stop Pandemic.

Пару хвилин на вивчення сторінок пані у соцмережах і можна з’ясувати, що вона є фітнес-тренером і до медицини не має жодного стосунку. Але є модератором на Херсонщині такої собі інформаційної агенції «Таврія ньюз». Керує нею фігурант сайту «Миротворець» Кирило Стремоусов — людина, яка пов’язана із акціями «Українського вибору» Віктора Медведчука. А ще сумнівний товариш, який у 2018 році разом із групою осіб намагався… відбити на лінії розмежування у СБУ активного учасника анексії Криму Сергія Осьмініна.

Як ви розумієте, ніхто людинку близьку до Медведчука не покарав за такі провокативні дії і минулого року Інститут масової інформації піймав Стремоусова на… торгівлі журналістськими посвідченням «лівим» людям.

Що ж дуже чітко бачимо обличчя пішак російської пропаганди, яка вже понад 10 років сіє зерна варварства в українському суспільстві. В тому числі – в медичній сфері.

Якщо говорити мовою сухих фактів під час пандемії коронавірусу російські ботнети тільки посилили свою діяльність. Наприклад, за словами голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Михайла Радуцького, лише за вересень було ліквідовано 56 тис. ботів із доведеними транзакціями грошей з Росії. Вони вели, звичайно, антивакцинаторську кампанію.

Власне, парад дикунів, який побачила країна зранку 3 листопада, є дуже тривожним дзвіночком. Дзвіночком про те, що якщо російська пропаганда програє в питаннях геополітично-світоглядних, то вона бере реванш в питаннях освіти, медицини, науки. Росія давно зробила ставку на хаос. Тільки на це вона й здатна наразі. Нічого конструктивного ні світу, ні навіть своїм колишнім колоніям вона запропонувати не може. Тому й займається хаосизацією. Ставить на те, щоб підтримувати будь-який деструктив та маразм в головах людей.

Правих, лівих, антивакцинаторів, прихильників пласкої землі, рептилоїдів – будь-якого конспірологічного маразму, який здатен допомогти перетворити людей на бездумних варварів. Легко маніпульованих та зомбованих. Що і є головною ціллю кремлівських керманичів. До речі, цю політику радянсько-російські спецслужби почали апробовувати ще в часи пізнього СРСР. Коли почали підтримувати різноманітні культи в стилі Кашпіровського, Чумака, «звєнящіх кедрів Росії» та «удари русских богов». Все – для «оболванивания» населення. Яким потім простіше маніпулювати, щоб продовжувати обкрадати. Саме звідси іде мода на «обогащенную водородом воду», на вживання соди і перекису водню всередину за усіх хвороб. І головне — саме звідси народжується страх до доказової медицини і фахових лікарів

Тому, треба розуміти, що нинішній парад антивакционаторів – це вже взагалі не про вакцину чи коронавірус. Це про повністю зомбованих людей, які агресивною російською пропагандою вирвані з культурно-освітнього простору сучасного світу. Ці люди – це не ті, хто намагається вести цивілізований діалог про сумнівні аспекти вакцинації. Ні, це – агресивні варвари. Які вимагають, по суті, лікування. Якщо не медичного, то психологічного. І подібні люди мають бути примушені державою до покори. Оскільки їхня поведінка є загрозою для інших людей.

Звичайно, якщо проаналізувати провали влади Зеленського у боротьбі з коронавірусом, то тут треба зазначити, що Банкова і уряд робили усе, аби число невігласів росло. І російська пропаганда мала поле для своїх експериментів. Найперше — так і не покарала Колю Тищенка за вечірки у «Велюрі» і порушення карантинних норм. По-друге, так і не провела належну комунікаційну роботу щодо вакцинації. Не упевнила у безпечності, не підготувала банальну інформаційну довідку для лікарів, які є першими, з ким радяться пацієнти у питанні вакцинації. Ти ба, навіть список застережень щодо COVID-вакцинації з’явився лише 29 жовтня, а мав бути бодай улітку, а не коли у нас кілометрові черги на «уколи» в найближчому ТРЦ.

Найгірше, що робила влада Зеленського і усі його попередники, що за 10 років так і не було покарано Раїсу Богатирьову і її сина за неякісні вакцини проти гепатиту для дітей. Саме після цих зашкварів відсоток відмовників від будь-якої вакцинації зріс — і нині кір, поліомієліт та правець стають звичною справою в українських дитсадках. Люди бояться, МОЗ за десятиліття так і не провело з ними роз’яснювальну роботу. А у звичайних громадян є завше доступ до інстаграму, де лжеблогер із Росії розкаже про те, як собою лікувати і ковід, і поліомієліт. І знайдуться ті, хто увірує у цих нових «кашпіровських» і «аланів чумаків» набагато швидше, аніж у найкращого терапевта.

Хоча зараз інтернет заполонили дописи про непробивну тупість українців, я дещо це спрощу і заспокою. Переважна кількість українців нічим не відрізняються від громадян будь-якої країни: легковірних, наївних і тих, хто зеленого поняття не має про інфогігієну. Просто умовній Німеччині, Британії та США пощастило тим, що там уряди підійшли до питання вакцинації з позиції не тільки батога, а й пряника. Я просто нагадаю, як у США навесні стимулювали вакцинацію. У травні у Нью-Джерсі запустили програму під назвою «Шот і пиво» (англ. Shot and a Beer). Вона передбачала, що всі жителі штату, щеплені у травні проти COVID-19, отримають сертифікати на безкоштовне пиво й чарку міцного алкоголю в деяких барах. У Західній Вірджинії влада запропонувала всім жителям від 16 до 35 років по $100 за укол. У Каліфорнії влада дарувала вакцинованим пакет із фруктами та овочами. Це мало свій ефект, бо люди — це маленькі діти, скільки б їм не було. А у нас спочатку дурили, потім погрожували, а далі «тепленьких» і наляканих українців легко ловить на міфи російська пропаганда.

Знаєте, що найсумніше? Це наші психологічні травми часів радянської окупації. Україна і її наука завжди була попереду боротьби з усіма епідеміями. Саме український лікар Данило Самойлович ще у вісімнадцятому столітті першим довів можливість протичумного щеплення. Саме наш Ілля Мечников відкрив поняття імунітету і за це отримав Нобелівську премію. На жаль, був по суті вичавлений із Одеси, бо був надто «проукраїнським» в Російській імперії. Саме Володимир Хавкін — упевнена, що багато українців і імені такого не знають — винайшов першим протихолерну вакцину та вакцину від чуми. Але російському уряду було фіолетово на епідемії — і тому наш вчений знайшов визнання в Індії, де працював на запрошення британського уряду. Саме наш одесит за порятунок Мумбаї від чуми був нагороджений Орденом Індійської імперії з рук королеви Вікторії. І знаєте що? Якось сумно, що ми докотились із такого рівня медицини до фітнес-тренерів і провокаторів із «Українського вибору».

Я згадала тут лікаря та епідеміолога Самойловича. Він мав світове визнання за дослідження чуми і розвиток таких понять як «санітарія» і «карантин». Саме він брав участь у ліквідації дев’яти найбільших епідемій чуми у Києві, Москві, Дубосарах, Одесі та Криму. І думаєте, хтось йому подякував? Зомбовані натовпи у Москві ледве не вбили його під час «чумного бунту». А російські колеги робили усе, аби видатний лікар не мав роботи в Російській імперії.

Весь світ змінюється і еволюціонує. А російські підходи і наративи лишаються незмінними. Лиш тепер у них є сода, інтернет і YouTube. І цього абсолютно достатньо аби робити з людей бовдурів.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим