п'ятниця, 29 березня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Всі рівні, але є рівніші: Чому Шевченка і Тищенка не виключать з фракції «слуг» Пропрезидентська фракція збереться в онлайн-режимі, аби обговорити вечірку Тищенка під час локдауну та вояж Шевченка до Мінська. Та, схоже, нардепи-порушники вийдуть сухими з води

Останніми днями «зелену» фракцію струсонули кілька скандалів. Перший – черговий «зашквар» Миколи Тищенка, дуже близького до президентського Офісу. Гулянка на честь дня народження його дружини в київському готелі Fairmont зібрала цілу компанію порушників карантину, серед яких виявилися ще один «слуга» Олексій Трухін та екс-нардеп, а нині голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. Тобто, повторився скандал, коли на порушенні локдауну минулого року спіймали ресторан Тищенка «Велюр».

Утім сам нардеп, взявши паузу, учора виклав свою версію подій. Вона відрізняється від тієї, що з’явилася кілька днів тому. Тищенко заявив, що святкували не в ресторані, а в готельному номері і це не заборонено, гостей було не багато, всі вже або перехворіли на ковід, або за добу до вечірки здали тест. Останнє твердження, до речі, перевірити дуже складно. Забув лише розповісти про святковий салют, – запускати салюти столичною владою заборонено.

«У будь-якому випадку, я визнаю свою провину перед українським суспільством і готовий нести політичну відповідальність за свої дії», – зазначив Тищенко.

Понесе? У ЗМІ з’явилися темники, які начебто роздали «слугам» для коментарів. Там про суворе покарання Тищенка, кума Андрія Єрмака, не йдеться: є сподівання на поліцію, загальні фрази про відповідальність незалежно від статусу, і ще цікаво – про покарання закладу, який працював з порушенням карантину. Мабуть, винним призначать саме його.

Менш гучний скандал – оприлюднення «слугами» Єлизаветою Богуцькою та Богданом Яременком заяви від імені народних депутатів щодо дій та погроз Росії на адресу України. Автори заяви закликали президента Зеленського розірвати дипломатичні відносини з Росією, провести призов резервістів до ЗСУ, звернутися до підписантів Будапештського меморандуму із проханням відправити до України військові контингенти для захисту від Росії. Зміст цього документу вступає в конфлікт із загальною лінією влади про те, війни зараз не буде. Як переконує голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія: «Імовірність збройного конфлікту близька до нуля». Та, як бачимо, частина його колег у позитивний сценарій вірити відмовляється.

Широкого резонансу заява депутатів не отримала. Однак вона чітко продемонструвала, що у середовищі «слуг» є люди, котрим замало простих пояснень, що все буде добре і на нас Росія не нападе. Куди більшого розголосу набула інша подія – поїздка нардепа Євгена Шевченка до Мінська, де він зустрівся із Олександром Лукашенком, якого наші партнери, (а Україна приєдналася до них в оцінках) вважають самопроголошеним президентом. Запорізький «слуга» Шевченко і раніше виказував симпатію Лукашенку, проте нинішній його візит до Білорусі виглядає як провокація на тлі розкручування Москвою і Мінськом скандалу про начебто підготовку Заходом замаху на Лукашенка та державного перевороту в сусідній з нами країні. Візит представника правлячої в Україні партії в гості до фактично виконувача обов’язків президента Білорусі матиме вкрай негативні наслідки для української влади. Простіше кажучи, коли наступного разу Зеленський спитає «чому ми досі не в НАТО», йому дипломатично порекомендують задати це запитання своєму депутату Шевченку.

Як коментують вояж «слуги» до Мінська у фракції? Олександр Корнієнко заявив, що там вимагатимуть від колеги пояснень. При цьому наголосив, що на офіційні перемовини з керівництвом Білорусі Шевченка ніхто не уповноважував, усі зустрічі, які він проводить чи буде проводити, є його особистою ініціативою, він діє як приватна особа, а не представник держави. А от оце – лукавство, адже Шевченко представляє правлячу партію.

Чи виключать його з фракції? В четвер «слуги» в режимі онлайн збираються обговорити і вечірку Тищенка, і вояж Шевченка в гості до Лукашенка. Однак це буде чергове гасіння пожежі, без гарантій, що завтра не втрапить в скандал хтось інший. Тим більше, якщо виженуть Шевченка, а Тищенка лише пожурять, це буде вибірковим правосуддям. До того ж, і це цікаво, нардеп – любитель Лукашенка заявив, що ставив до відома керівництво фракції. «А там я не знаю – чи доповідали вони далі на Банкову, чи в МЗС», – уточнив «слуга». Тобто, далеко не факт, що Шевченка відправлять слідом за Олександром Дубінським. Сам депутат каже: за фракцію не тримається. Він, нагадаємо, мажоритарник, тому в разі виключення з фракції мандат складати не мусить.

Раніше коментарі Deрo.ua політолог Олексій Голобуцький висловив думку, що Володимиру Зеленському варто піти на перевибори парламенту, оскільки у фракції «Слуга народу» представлені депутати, які орієнтуються на різні олігархічні групи впливу, і через це президенту доводиться постійно йти на компроміси, плата за них – преференції. Додамо: очевидним є поглиблення внутрішньої кризи у пропрезидентській фракції ще й через неможливість зупинити постійні скандали з її представниками. Чим далі, тим більше «слуги» та оточення Зеленського тягнутимуть його на дно. Ще трохи, і не врятує ні опція чисток власної фракції, ні перезавантаження парламенту загалом. Про що свідчать і свіжі соцопитування, оприлюднені центром SOCIS. Більше 52% українців не хочуть, аби Володимир Зеленський балотувався на другий президентський термін, а позитивно першу його каденцію оцінили лише 12%. В той же час 67% українців упевнені, що президент веде країну у неправильному напрямку. А абсолютна більшість українців – 57,1% – заявила, що нинішня влада є непрофесійною та дилетантською.


Юрий Васильченко / Depo.ua
Поділіться цим