п'ятниця, 19 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Шарій лопнув: Чому СБУ оголосило йому державну зраду? Для сотень тисяч громадян України Толік Шарій став світилом, прометеєм і рольовою моделлю успішного життя. Саме до чолов’яги у светрах Луї Віттон і віллою в Іспанії тягнулись численні мамкини конспірологи і молоденька лайт вата із новенькими смартфонами

Коли два тижні тому РНБО оголосило санкції проти трьох медіа-борделів Віктора Медведчука — постало питання, а коли держава візьметься ще за один потужний рупор кремлівської пропаганди в Україні. Більш сучасний, більш продуктивний і дещо розумніший, аніж численні гумові “зіни” в гламурних студіях ОПЗЖ-ТБ

Бо ж для сотень тисяч громадян України Толік Шарій став світилом, прометеєм і рольовою моделлю успішного життя. Саме до чолов‘яги у светрах Луї Віттон із віллою в Іспанії тягнулись численні мамкини конспірологи і молоденька лайт вата із новенькими смартфонами.

Десь із місяць тому дуже крутий київський піарник поїхав за контрактом працювати до дуже популярної компанії з центральним офісом в Одесі. “Ти не уявляєш, яке було моє здивування, коли я побачив, що мої нові 25-річні копірайтери запоєм дивляться… блог Шарія”, — ділився враженнями чоловік. Тому перше розпорядження нового керівника було — читати стрічку кількох українських видань і переказувати вголос новини про війну на Донбасі…

Справа про держзраду Шарія прямо напрошувалась після блокування пулу діаночок і піховшеків. Бо ж саме завдяки прокрутці фейсу Шарія зранку до ночі — ця особа сколотила свою партію. Яку ОПЗЖ цілком офіційно обрало у серпні 2020 року як свого основного союзника на місцевих виборах. Саме Шарій за задумкою Кремля мав гуртувати навколо себе молодь Запоріжжя, Одещини, Донбасу і Дніпра. Бо ж нудні фейси Бойка і Медведчука там уже не сильно вставляють — а українофоби Толя і його дружина Оля мали міцно обійняти нішу тих, за ким підуть мільйони. Власне, тому Шарій так страждав, що без трьох каналів він лопне, як кулька клоуна Пеннівайза. А люди дивитимуться не на фейс Шарія, а, вибачте. здорові проукраїнські ефіри на “этом вонючем Эспрессо” (пряма цитата Шарія — ред). Без інформаційної розкрутки Толя — це використаний виріб номер два. І він це точно знає сам. Без сучасного антиукраїнського героя — купа послідовників Шарія типу Макса Назарова — ніхто і звати їх ніяк. І це тішить.

Я освіжу пам’ять, які фейки вкидав у наше інформаційне поле Толя Шарій зі своїм блогом. Який я сподіваюся — після справи СБУ про держзраду теж буде закритий Youtube. Зважте — що мільйони людей довіряли цій брехні, поширювали її у своїх колективах, родинах і серед друзів. І саме тому маленькі ракові пухлини партії Шарія отримали зараз змогу сформувати фракції, нехай і незначні, у низці регіонів.

Фейк перший

У листопаді, коли хвиля смертей від коронавірусу зашкалювала — Шарій опублікував фото за 2016 рік, де Володимир Зеленський був без маски з лікарями. Толя розганяв істерію, що президент… свідомо заражає лікарів коронавірусом. Трапилося це в момент, коли Зеленський справді хворів на COVID-19, але до честі нинішнього президента — він перебував під наглядом лікарів у “Феофанії” і чемно дотримувався всіх інструкцій. Саме тоді екс-нардеп Сергій Лещенко уперше публічно в статті для KyivPost закликав YouTube заблокувати канал Шарія.

Фейк другий

Шарій засвітився у розслідуванні щодо катастрофи MH17.

Міжнародна експертна група Bellingcat з’ясувала, що прокремлівський пропагандист Анатолій Шарій, який стверджував, що перехоплення СБУ щодо катастрофи MH17 є “фальшивкою”, користувався фейком ГРУ. Як повідомляється, мова йде про записи, на яких окупаційні сили РФ, а, зокрема, співробітник російської спецслужби Ігор Безлер, обговорюють знищення малайзійського Boeing-777.

Роботу на кремлівські сили і версію РФ, що і “БУК не наш, і іхтамнєт” Шарій, очевидно, ще почав у 2014 році. Бо на відео під назвою “СБУ лоханулось по-крупному. БУК не наш, но наш” — Толя ще не в дорогих брендах, але уже висміює розслідування СБУ про російський “БУК”, із якого збили літак МН-17 із 298 пасажирами на борту через фото, яке, ймовірно, помилково потрапило до матеріалів, оприлюднених на сайті СБУ.

Фейк третій

Улюблений фейк Толі Шарія і всього пулу проросійських блогерів — називати війну на Донбасі громадянським конфліктом, не визнаючи присутності російських військових. Перші такі відео на каналі Шарія почали з’являтись із 2015 року. При цьому пропагандист, який колись писав статті про прокладки і парфуми в журналі “Наталі” — ніколи не заперечував, що російська техніка на Донбасі таки є.

“Я понимаю, что без их поддержки (Росії. — Ред.) все бы быстро закончилось в этих республиках. Но при этом я считаю, что это внутренний конфликт Украины, это гражданская война. Да, я это называю гражданской войной. Я считаю, что украинцы должны с этим разбираться”, — розповідав Шарій в інтерв’ю російськомовному порталу в Естонії Delfi.

Фейк четвертий

Шарій поширював відверті фейки про те, нібито в Україні дітей вчать “вбивати москалів” із малого віку. Я не жартую, ось витримки із його інтерв’ю: “Я не утрирую, есть даже комиксы для самых маленьких, где убивают “монстров из России”. Я видел рисунки с детского конкурса, проводимого СБУ, от которых у меня волосы на голове шевелились. Там светлый ангел убивает беса с российским триколором, причём многие рисунки на самом деле рисовали дети, то есть видно там каляки-маляки, в которых уже кто-то в кого-то стреляет. Это прививается с самого рождения, с двух, с трёх, с четырёх лет им уже внушается это. И когда эти квадратноголовые несчастные дети выходят из школы, они уже знают, что у них есть вот такой враг”.

Фейк п’ятий

У вересні 2014 року Шарій видав відео “Як українські ЗМІ над мертвим солдатом глумилися”. У кадрі — показує публікацію на українському сайті про бій в Хрящуватому і фотографію, на якій підбитий танк і тіло танкіста. Потім показує відео з бойовиками, які оглядають цей танк і стверджує, що танк підбили “сепаратисти” і підкреслює, що український сайт глумився над своїми… убитими солдатами.

Що було насправді? Після бою український командир танка розглядає знищений танк Т-64БВ і розповідає як його знищили, а солдати розглядають документи, російські паспорти убитих бойовиків. У ході боїв в серпні 2014 року, українські військові потім залишили ці позиції, а танк так і продовжував стояти на своєму місці.

Фейк шостий

У жовтні 2020-го Шарій активно підігравав Медведчуку у намаганні впарити нам російську бодягу “СпутнікV”.  12 жовтня він видав фейк під назвою “40 тысяч человек уже вакцинировано”.

“Она еще не полностью испытана, это факт, но 40 тысяч человек уже вакцинировано, пока что никто не умер и никто не заболел”, — сказав він на 112 каналі.

Однак цікаво, що того ж дня на “РИА-Новости” вийшла новина з іншою цифрою “вакцинованих” росіян – лише 12 тисяч.

Ще краще розвіяв брехню наступного дня сайт “Сегодня”. Вони повідомили, що “вакцину” схвалили для використання в Росії, незважаючи на те, що її випробували усього на 76 особах.

Фейк сьомий

У червні 2020-го Шарій наражав на небезпеку своїх прихильників. Після його блогу про те, що треба забрати вулицю у проукраїнських сил — низка прихильників Шарія почали нападати на людей на вулиці.

Так, 17 червня на станції київського метро “Театральна” активісти “Партії Шарія” накинулися на ветерана війни на Донбасі, який воював в лавах полку “Азов”.

Ось, що писав очевидець Вадим Поздняков: “Активісти партії Шарія натовпом забили кілька чоловік у київському метрополітені… Небайдужі кияни дуже швидко відповіли шарійвцям, що їм не раді”, — написав він у соцмережі.

Агресивно налаштовані адепти Шарія застосували флагштоки і погрожували постраждалим: “заріжемо, бл@@дь”.

Після цього ветерани і молоді патріоти оголосили ініціативу “Опусти вату” — і нарешті вказали шаріятам їхнє місце.

Кульмінацією став напад — глави житомирського осередку шаріят Сергія Нікітіна на ветерана Романа Боровика (“Сатану”).

Після розпилення газу в очі ветерану — офіси Шарія почали закриватись від гріха подалі. А сам Шарій заявив, що… у нього нема змоги допомогти фанатикам.

Фейк восьмий

У кінці січня 2021 року Шарій та його дніпровська фанатка Олександра Лобанова вирішили звільнити учительку молодших класів Вікторію Жданова. За те, що вдова героя російсько-української війни прищеплювала учням любов до мови і рідної країни.

Шарій записав блог, де кепкував над Ждановою, називав її психічно хворою. А ще підбурював свою фанатку до того, аби вона не водила сина до школи. А ще разом кепкували над законом про українську мову в сфері обслуговування.

Головна претензія Лобанової — із опублікованого відео на каналі Шарія — в тому, що її син прийшов додому і попросив батьків розмовляти українською мовою. Що ще раз переконує — що правильний педагог може зробити для розвитку набагато більше аніж двоє батьків, які сидять на “голці” Шарія. І ось після цього частина горе-батьків 2-А побігли скаргу директору з вимогою замінити вчителя, бо…увага…педагог спонукає дітей розмовляти українською, розповідає про патріотизм та війну з Росією. Горе-батьків обурило, що діти вдома почали вимагати від родини говорити українською. А не на мові Пушкіна.

А остаточно побігти бєдную Сашу шукати захисту до коханого кумира Шарія спонукала пропозиція Вікторії Жданової дітям познайомити їх із захисниками. Радість дітей знову ж таки шокувала таких подруг із Луганська як Лобанова.

І матуся на пару з Шарієм волали, що педагог молодших класів психічно хвора. Бо втратила свого чоловіка на війні. В хід пішли страшилки про страшних націоналістів, які промивають діточкам мізки. І “зачем эта милитаризация”.

Це лише маленька частка того, чим отруював мізки людей Толя Шарій та його дружина. Тому справа СБУ про державну зраду не просто на часі, а й логічне продовження очищення нашого інформаційного простору від гнилі Кремля. Ще одним ударом по Шарію має стати удар по низці ТГ-каналів на півдні України — у Запоріжжі, Одесі, Дніпрі та Миколаєві, у яких він брав участь. Як свідчать попередні релізи СБУ — їх курували спецслужби ГРУ РФ, а пішаками якраз були місцеві люди партії Шарія. Було би добре — якби Толя в Іспанії писав колонки хіба на паркані. З проханням не видавати його Україні.


Марина Данилюк-Єрмолаєва / Еспресо
Поділіться цим