субота, 20 квітня 2024 | ПРО ПРОЄКТ | КОНТАКТИ

Дмитро Вовнянко: Британію ігнорувати не вийде Британці як ніхто знають ціну Росії і як ніхто розуміють міру небезпеки яку несе ця недоімперія з потужним постімперським синдромом

Поки маю трохи вільного часу, давайте розповім вам своє бачення ситуації у Європі, а також поясню, чому окремі держави озброєння нам передають зі швидкістю равлика… Сприймайте цей текст як оцінку інфи з відкритих джерел, виходячи з мого попереднього обсягу знань.

Одним словом. Спершу був Брекзіт. Я завжди писав, що причиною Брекзіт був не популізм британських еліт, а проблеми ЄС, який все більше звалюється в лівацтво. Ще одна проблема ЄС – тихою сапою всередині Євросоюзу склалася ситуація, коли вся промисловість стала зосереджуватися у Німеччині. У всіх інших країнах намалювалися серйозні економічні проблеми. Саме від цього всього втекла UK.

Можете з цим погоджуватися. Можете ні. Але. Факт такий. От, просто уявіть на мить, що результат Брекзіт був би інший. Уявіть, що Лондон у своїй зовнішній політиці був би не самостійний, а узгоджував би свої дії з Брюсселем. Що сталося б тоді з нами зараз? Очевидно, нічого гарного.

Час минув. Британія пожила окремо від ЄС. І, треба ж такому статися – не подохла і не розвалилася. Навпаки, UK твердо встала на ноги, і своїм прикладом довела, що після ЄС життя існує. Що робить Британія зараз? Відповідь, вона повертає собі політичний вплив, який вона мала до ЄС, в часи Черчіля і Тетчер. Британці, давайте пригадаємо, завжди найбільш критично ставилися до загравань Європи з Москвою. І це навіть не розрахунок. Це чиста історія. Британці гарно пам’ятають, що розвинулася Російська імперія, як сировинний придаток тої таки Британії. Війни Петра І, Анни Іоанівни, Катерини ІІ з Туреччиною – завжди в плюсах лишалася Британія, морська держава, чий флот будували з російської деревини і російського прядива. Британці як ніхто знають ціну Росії і як ніхто розуміють міру небезпеки яку несе ця недоімперія з потужним постімперським синдромом.

Саме тому Британія зараз на нашому боці. На відміну від багатьох європейських інфантилів, англійці розуміють, що Україна зараз форпост Європи проти Орди – як у часи князя Романа та короля Данила. Британія разом з США допомагає нам відбиватися від Орди – і тим збільшує свій власний вплив у світі.

І от це сильно напружує чимало європейських кабінетів. Фермер виділився з колгоспу і тепер диктує волю колгоспу. Британія вийшла з ЄС і тепер має всі шанси створити власний «ЄС». Пам’ятаєте, чутку про те, що Британія пропонує створити новий союз за участі України, Польщі, країн Балтії і не тільки? Об’єднання «УПА» (Україна-Польща-Англія) ніхто й не приховує. А уявіть, що такий альянс справді станеться. І що до нього приєднаються країни Скандинавії, які теж відчувають постійну російську загрозу? Що це означає?

Це означає, що гегемонії Берліну у Європі приходить кінець. Це означає, що тепер на ситуацію у Європі сильно впливатиме офіційний Лондон. У Європі це розуміють. І бояться. Саме звідти виникають всі ці просторікування про «зберегти лице Путіна» і «хай Україна поступиться територіями». Саме звідти постійні намагання Європи «макронити» і «валяти Шольца».

Як на мене – не вийде у них нічогісінько. Крім одного. Внутрішні проблеми ЄС загостряться ще сильніше і ЄС доведеться проводити внутрішні реформи. Інакше невдовзі виникне новий ЄС. Навколо Лондона.

Британію ігнорувати не вийде.


Дмитро Вовнянко / Facebook
Поділіться цим